Fudbaleri LDU Kita (©AFP)
Fudbaleri LDU Kita (©AFP)

Ekvadorski Andi plaše brazilskog velikana

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.08.23. | 22:10

Kopa Sudamerikana: LDU Kito na 2.730 metara nadmorske visine noćas (23.55) domaćin Sao Paulu, jednom od favorita za osvajanje drugorangiranog takmičenja Južne Amerike

Jedini preostali čuvar časti ostatka južnoameričkog kontinenta pred navalom argentinskih i brazilskih klubova u četrvrtfinalu Kopa Sudamerikane, LDU Kito, noćas (23.55) će na svom stadionu Rodrigo Paz Delgado visoko u ekvadorskim Andima da ugosti Sao Paulo, nekadašnjeg dvostrukog šampiona ovog takmičenja.

Duel u popularnoj Kasa Blanki, na nadmorskoj visini od 2.730 metara u Kitu, na programu je noćas (23.55), dok je revanš zakazan za četvrtak na Morumbiju. Pobednik iz ove bitke u polufinalu će se suočiti sa boljim iz okršaja između Botafoga i Defense i Hustisije (prvi meč bez golova u Riju).

Izabrane vesti

Iako to ne treba izostaviti kao faktor koji utiče na rezultat, visina Kita nije toliko strašna kao 3.640 metara La Paza, na primer. Dakle, Sao Paulo može imati ozbiljnih poteškoća zbog prilagođavanja klimatskim uslovima. S druge strane, ni LDU nije bio zastrašujući tim. Najveći problem Trikolora je izuzetno defanzivan stil koji je uglavnom koristio kada je napuštao svoj Morumbi.

23.55: (2,30) LDU Kito (3,10) Sao Paulo (3,40)

Kroz grupnu fazu Kopa Sudamerikane, LDU se borio poen za poen sa Botafogom za prvu poziciju u grupi A. Na kraju je uspeo da bobedi u toj borbi, ali tek u poslednjem kolu. Tim iz prestonice Ekvadora osvojio 12 poena iz tri pobede i tri remija, dva više od neprikosnovenog lidera šampionata Brazila. To je učinio pošto je u šest mečeva primio samo dva gola, a na ovaj način se direktno i plasirao u osminu finala ovog takmičenja.

U osmini finala sa čileanskim Njublensom zadržao je defanzivnu prisebnost u prvom meču, vraćajući se kući sa minimalnom prednošću. Ipak, u svojoj Beloj kući nije uspeo da potvrdi kvalitet prikazan na strani, a čileanski klub uspeo je da anulira prednost, pobedom od 3:2 u regularnom delu susreta. Rezultat koji je doveo do kaznenih udaraca, a domaći su uspeli da prežive seriju pobedom od 4:3.

Naredne dve utakmice, LDU je imao u nacionalnom prvenstvu za Drugu fazu Pro lige, koje su pokazale da je tim Luisa Zubeldije povratio svoju defanzivnu sigurnost, ali je zato u ofanzivnom segmentu potpuno podbacio. Protiv Aukasa, u gostima, bilo je 0:0 i to pored strašne navale Orientalosa, koji su uputili čak 20 šuteva ka golu Aleksandra Domingeza. U petak, 18. avgusta, ovog puta kod kuće, LDU je ponovio rezultat protiv El Nasionala. Sa pet bodova iz jedne pobede i dve nerešena ishoda, Blankosi trenutno zauzimaju četvrtu poziciju u šampionatu Ekvadora, dva boda manje od lidera Mušuk Rune.

Sao Paulo dolazi sa velikim samopouzdanjem za ovaj dvoboj posle uspeha u nacionalnim nadmetanjima. Tim je nedavno uspeo da se plasira u finale Kupa Brazila, pošto je u uspeo da se oporavi od poraza koji je pretrpeo od Korintijansa sa 2:1, pobedivši rivala u Morumbiju sa 2:0. Velika tačka za ovo je bio povratak veziste Lukasa More, koji je napadačkom sektoru dao mnogo mobilnosti, agresivnosti, čime je Sao Paulo povratio ofanzivni volumen.

23.55: (2,30) LDU Kito (3,10) Sao Paulo (3,40)

Ipak, po težini, najznačajnija reakcija bila je možda u osmini finala Kopa Sudamerikane. U prvoj utakmici na argentinskom tlu, izgubio je od San Lorenca, vlasnika visoko kvalifikovanog odbrambenog sistema, rezultatom 1:0. Stoga je bilo potrebno mnogo strpljenja i kvaliteta u ofanzivnoj produkciji da se u revanšu, u Sao Paulu, postigne rezultat od 2:0.

U ovakvom scenariju, Serija A je može se na dnu liste prioriteta Trikolora. U susretu u subotu za 20. kolo nacionalnog prvenstva, trener Dorival Žunior je odlučio da na teren izvede skoro potpuno rezervni tim i da starterima omogući odmor. Uprkos tome, postigao uspeo je da remizira u meču bezgolova sa Botafogom, trenutnim liderom prvenstva. Sa 28 bodova iz sedam pobeda, sedam remija i šest poraza, Trikolori zauzimaju deseto mesto na listi Brasileiraa.

Iako na ovaj usret dolazi u dobrom trenutku, kao što vidimo, igranje u gostima nije se toliko efikasno završavalo za Sao Paulo, a tim je pod ovim okolnostima izgubio tri od poslednja četiri meča. Ipak, moramo uzeti u obzir i solidan trenutak kroz koji prolazi tim iz Kita, kao i lokalni faktor nadmorske visine koji mu ide u prilog.

KOPA SUDAMERIKANA, ČETVRTFINALE - PRVI MEČEVI

Sreda

Korintijans - Estudijantes 1:0 (1:0)

/Žil 17/

Botafogo - Defensa Hustisija 1:1 (0:0)

/Pires 56 - Tripikio 78/

Četvrtak

23.55: (2,55) Amerika Mineiro (3,10) Fortaleza (2,95)

23.55: (2,30) LDU Kito (3,10) Sao Paulo (3,40)

***kvote su podložne promenama


PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa Sudamerikana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara