Engleska deca redovno maltretiraju srpsku, a nekima nije prvi put da prime devet komada na Ostrvu

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.10.23. | 11:36

Užasan bilans naših omladinaca protiv Engleza

Delovalo je kao da su stariji nekoliko godina. Tolika je to nadmoć bila engleskih momaka u odnosu na srpske. Ali daleko od toga da su snaga i brzina ključni faktori srpske inferiornosti u Notingemu. Teško je i probrojati koliko puta su engleski ofnazivci prodali štikle i driblinge Ergelašu, Subotiću, Stankoviću i ostalim srpskim reprezentativcima.

I nije prvi put da engleska deca dele lekcije srpskoj. Štaviše, to je aksiom. Redovna pojava. Gde nas dohvate, tu nas zgaze. I sve su ubedljiviji i ubedljiviji… S obzirom na razvoj situacije, koliko su Englezi napredovali u mlađim selekcijama, a Srbija nazadovala poslednjih godina, nemojte da se iznenadite ako negde primimo i dvocifren broj golova. Ništa ovo nije slučajno i nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju.

Izabrane vesti

Ako pričamo o okršajima mladih engleskih i srpski fudbalera, neizbežno je podsetiti se jednog meča iz vremena kada smo bili Jugoslavija. Bio je to baraž mladih reprezentacija. Jedna sjajna generacija naših fudbalera je tada nažalost data u ruke Sarumana srpskog fudbala Milovana Đorića. Hrvatska je Đorićevu Jugoslaviju demolirala usred Beograda sa 6:2 i završili smo u baražu sa Englezima.

Zbog bombardovanja i sankcija, igrao se jedan meč u Barseloni. Spekulisalo se da će za Engleze igrati i najveći talenat svetskog fudbala Majkl Oven ali nije. Generacija Ferdinanda, Karagera, Džerdrda, Lamparda, Heskija je slavila sa 3:0 protiv ekipe predvođene Dejanom Stankovićem, u kojoj su još bili Kežman, Duljaj, Vukomanović i… Današnji direktor Nikola Lazetić.

Otkako je Srbija nezavisna država, naše mlađe reprezentativne i klupske selekcije redovno dobijaju lekcije iz kojih niko ne izvlači nikakve pouke.

Mlada reprezenacija Srbije je četiri puta igrala sa vršnjacima iz Engleske i četiri puta poražena. Prvi put kod Miroslava Đukića na EP u Holandiji 2007. kada su Englezi ostvarili kontroverznu pobedu sa 2:0 uz prevarantski gol Meta Derbišajra dok je Rajković ležao na zemlji. Pravda je zadovoljena u nastavku pošto je Srbija dogurala do finala, a Englezi su ispali ranije.

Pobedili su nas oba puta i u kvalifikacijama za EP 2013 kada je selektor bio Aleksandar Janković. Istina, tada su Orlići pokazali zube. U Noriču je Engleska slavila sa 1:0 golom Dosona iz penala, dok je u Kruševcu uz skandale i tuču bilo 2:0 za goste. Ovo sinoć je bio četvrti poraz u isto toliko mečeva. Ubedljivo najteži… Bile su to generacije koje su makar pokazivale otpor i muški se borile.

Izbor selektora mnogo toga govori i objašnjava. Kada god nas je vodio neko koji je zaista trener i ozbiljno se bavi trenerskom profesijom, bilo je makar i tog sportskog otpora. Kada god su nas vodili izumi i kompromisi FSS, završavalo se rekreativnim rezultatima. 

Idemo dalje. Omladinci.

Četiri utakmice, tri poraza i jedna pobeda je bilans srpskih omladinaca protiv Engleza. Počelo je minimalnim porazom u gostima 2008. kada je selektor bio Zlatko Krmpotić. Jedinu pobedu omladincima kao selektor protiv Engleza je doneo Aleksandar Stanojević u oktobru 2008. Bilo je 4:1 za jako talentovanu generaciju u kojoj su igrali Ljajić, Aleksić, Krstičić, Ignjovski

Na EP u Estoniji 2012, engleska generacija predvođena Harijem Kejnom (igrali još Afobe, Redmond, Koudi, Barkli, Čaloba…) pobedila je Srbiju sa 2:1. Selektor Orlića je bio Zoran Marić, a igrali su Radoja, Spajić, Poletanović, Ninković, Čavrić… Poslednji put su se naši i engleski omladinci sastali na EP u Slovačkoj. Selektor Orlića je bio malo poznati Aleksandar Jović. Englezi su nam dali lekciju – 4:0. Zanimljivo je da su igrali neki od sinoćnjih aktera. Kod domaćih Hamfriz i Bino Gitens, kod nas Marko Lazetić, Nikola Stanković i Mihajlo Ilić.

Ništa bole nisu prolazili ni klubovi u omladinskim selekcijama. Uglavnom su Zvezdini juniori odmeravali snage sa Englezima. Generacija Joveljića i Terzića se čak i lepo držala protiv generacije Džonsa i Vilijamsa. U Liverpulu su domaći slavili sa 2:1 golom u 92. minutu, u Beogradu je bilo 2:0 za Redse. Zvezdine omladince je vodio sadašnji Piksijev pomoćnik Bratislav Živković.

Zvezdini klinci su godinu dana kasnije igrali protiv Totenhema. U Londonu je bilo katastrofalnih 9:2 za Ostrvljanje. Troj Perot je dao četiri gola za domaće, a jedan od dva strelca za Zvezdu je bio Miloš Pantović koji je i sinoć ušao u igru u Notingemu i po drugi put se sa Ostrva vratio sa devet primljenih golova. U revanšu je Zvezda uspela da se donekle revanšira. Izabranici Slavoljuba Đorđevića su slavili sa 2:0 golovima Piplice i Radulovića.

Ove sezone su Zvezdini omladinci opet išli u Englesku. I opet prošli neslavno. Mančester Siti je slavio sa 5:2 a moglo je biti i ubedljivije. Apsolutna moć engleskih klinaca.

Da se podsetimo da je Srbiju u Ligi šampiona za omladince pre izvesnog vremena predstavljao i Brodarac. I imao čast da ugosti Mančester Junajted koji je slavio sa 2:0.

Kada se podvuče crta, srpska deca imaju užasan bilans protiv engleske.

Mlada reprezentacija četiri poraza u četiri meča uz gol-razliku 1:14.

Omladinci Srbije imaju pobedu i tri poraza uz gol-razliku 5:8.

Omladinci klubova imaju pobedu i pet poraza uz gol-razliku 5:20.

Nastaviće se… Već za mesec dana Englezi dolaze u Srbiju.


tagovi

mlada reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara