Radost Brazilaca (©Reuters)
Radost Brazilaca (©Reuters)

Engleska pala na brazilskom skeneru: Sautgejt video odbranu punu rupa i napad tup bez Kejna

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.03.24. | 21:55

Paketa pogodio stativu, Rafinja promašio posle velike greške Megvajera, Endrik dao debitantski gol – 1:0

Kada želiš da se boriš za titulu prvaka Evrope ili da napraviš neki veliki rezultat, onda nema ništa logičnije nego da tri meseca pre velikog takmičenja odmeriš snage sa nekim jakim, moćnim, da ti pokaže, kao na skeneru, gde su ti mane, gde ti je ahilova peta, šta valja popraviti do starta šampionata.

I baš za takvu proveru odlučila se Engleska, koja će u grupi na EP igrati sa Srbijom, a večeras je ulogu doktora sa stetoskopom, koji je pregledao njenu igru bio Brazil. I selektor Gordog Albiona Garet Sautgejt dobio je vrlo jasnu sliku gde škripi, koja su „crne rupe“ njegovog sastava, a bilo ih je večeras poprilično u poslednjoj liniji. Golom debitanta Endrika, budućeg fudbalera Real Madrida, Južnoamerikanci su odneli vrednu pobedu sa „Vemblija“ – 1:0.

Izabrane vesti

Sigurno da je u pitanju slučajnost, ali je zanimljivo da su Engleska i Danska, dva rivala Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu, igrale večeras protiv Brazila i Švajcarske, dve selekcije koje su pobedile Orlove na minulom Svetskom prvenstvu. Pa, ako se zna kako su puleni Piksija Stojkovića prošli protiv Brazila u Kataru (0:2), onda je jasno koliko ih težak posao čeka i sa Englezima u Nemačkoj, koliko god večeras izgledali ranjivo.

Engleska je igrala večeras bez povređenog Harija Kejna, dok je debitantsku utakmicu odigrao Entoni Gordon, ofanzivac Njukasla. Dres sa brojem devet poneo je Oli Votkins. Ali, u prvom poluvremenu Albion nije uspeo da stvori neku kolosalnu šansu. Iako je Sautgejtov tim igrao kao da mu je selektor Gvardiola, držao loptu, imao veći posed, dugo kombinovao, tražio prostor... Ali, teško ga je nalazio. Bio je tu poneki solidan udarac sa 16 metara i tek jedna dobra prilika za Votkinsa, koji je sa devet-deset metara poslao loptu preko prečke.

Sa druge strane, Brazil je zaigrao prvi put pod dirigentskom palicom selektora Dorivala, koji je dobio zaostatak da promeni trend Selesaa, jer je u 2023. godini tim više utakmica izgubio nego što je dobio. I uspeo je!

Iako je po imenima brazilski tim strogo ofanzivan, igrao je bitno drugačije, više čekajući Engleze na svojoj polovini i preteći iz kontri, nego što je jurišao napred po svaku cenu. Ali, takva taktika je mogla da isplati gostima, jer su stvorili dosta velikih prilika protiv prilično trošne večeras odbrane Engleske.

Prvo je Rodrigo zapretio u 10. minutu, da bi 120 sekundi kasnije Vinisijus propustio zicer, kada je šutirao pored istrčalog golmana, ali nedovoljno jako pa je Voker stigao pre linije. I povredio se, pa je na teren umesto njega morao Konsa.

Imao je Rodrigo šansu i u 17. minutu, a stativa je spasla Albion u 35. minutu posle akcije Brazila koju je završio Paketa udarcem sa desetak metara. No, nije to bila i najbolja prilika za Selesao.

Za najbolju šansu gostima potrudio se – Megvajer. Katastrofalno je reagovao u 42. minutu, poklonio Rafinji zicer, ali je brazilski napadač šutirao pored gola, pa je na kraju poluvremena ostalo 0:0 na semaforu, s tim što su momci u plavim dresovima imali mnogo više razloga da žale zbog toga.

Stekao se utisak i pored povremenih sitnih grešaka da je Engleska stabilizovala zadnju liniju u drugom poluvremenu, mada je Rafinja dva puta dobro zapretio, Paketa jednom, no te lopte nisu išle u okvir gola. A, u napadu Gordi albio jednako ništa opipljivo nije napravio.

A, da se meč ne završi bez golova, pobrinuo se najpre štoper Engleske Dank, koji je spustio glavom loptu direktno u noge rivalima na 20 metara od gola, Vinisijus je kao brzi voz protutnjao kroz odbranu Engleske, ali je Pikford odbranio njegov udarac, no lopta se odbila na nogu Endriku, koji se evropskoj fudbalskoj publici, koja mnogo o njemu sluša, ali nije imala priliku mnogo toga da vidi, predstavio golom za pobedu na „Vembliju“. Štaviše, u poslednjim sekundama, posle vihorne kontre tri na jedan Endrik je promašio zicer za još jedan gol.

Prvi poraz Engleske još od Mundijala u Kataru, ali ako je nešto dobro u tome za njih – na vreme je. Sautgejt zna gde mora da „krpi“.

ENGLESKA – BRAZIL 0:1 (0:0)

/Endrik 80/

Stadion: „Vembli“

Sudija: Soareš Dijaš (Portugalija)

ENGLESKA (4-3-3): Pikford – Voker (od 20. Konsa), Stouns, Megvajer (od 67. Dank), Čilvel (od 67. Gomez) – Rajs, Galager (od 74. Mejno), Belingem (od 67. Bouven) – Foden, Votkins, Gordon (od 75. Rašford).

BRAZIL (4-2-3-1): Bento – Danilo, Fabrisio Bruno, Beraldo, Vendel – Bruno Gimaraeš (od 78. Daglas Luiz), Žoao Gomeš – Rafinja (od 78. Savio), Vinisijus, Paketa (od 70. Pereira) – Rodrigo (od 71. Endrik).


tagovi

Fudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija EngleskeEndrikGaret Sautgejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara