(©Reuters)
(©Reuters)

Englezima duva promaja, niko da zatvori prozor: Belingem melem za rane u Kejnovom odsustvu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.03.24. | 22:46

Odbrana pucala po bokovima, Pikford častio Tilemansa – 2:2

Zlatna generacija znala je da izludi Engleze, ni posle njegog silaska ništa epohalno se nije promenilo. I sada je kamičak u cipeli Gordog Albiona. Nije ga nažuljala kao na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali… Belgijanci su, poput Brazilaca, ogolili mane tima Gereta Sautgejta, a trenutno je najveća – odbrana. Hari Kejn će se oporaviti, zauzeće svoje mesto u srcu napada, koji će kad-tad skroz naskroz profunkcionisati i neće isključivo zavisiti od spone Fil Foden Džud Belingem. Ali, poslednjoj liniji je potrebno ozbiljno doterivanje.

Želeli su na Ostrvu da znaju tačno na čemu su, odabrali su snažne rivale – Brazil i Belgiju, i tri meseca pre početka Evropskog prvenstva na Vembliju protiv sebi ravnih nisu ostvarili pobedu. Ponovo je promaja duvala pozadi, niko da zatvori prozor i niko Romelua Lukakua da zaustavi. Big Rom je raznosio sve oko sebe, Žeremi Doku bez po muke pronalazio pukotine po bokovima, gde je odbrana Gordog Albiona najčešće pucala, a Juri Tilemans potvrdio je da između njega i Vemblija ima neka tajna veza. Ipak, da brige Gareta Sautgejta budu nešto manje postarao se Džud Belingem, najsjajniji engleski dragulj – 2:2 (2:1).

Izabrane vesti

Kako je u Real Madridu, tako je i u Engleskoj – za većinu problema rešenje je Džud Belingem. Spsasao je državni tim novog poraza u dubokoj nadoknadi, sprečio da dođe do toga da Gordi Albion posle jače od jedne decenije veže dva poraza na Vembliju. A, odista je bio blizu toga. Sekunde su ga delile, ili jedna spretnija intervencija protivničkih defanzivaca, koji nisu uspeli da raščiste ispred rezerviste Džejmsa Medisona. Iščačkao je loptu, uočio ofanzivca Kraljevskog kluba, a on u 95. minutu otvorio stopalo.

Ipak, i pored toga što je Gordi Albion izbegao poraz, problemi su bili lako uočljivi. I brojni su bili prouzrokovani povredama. Što zbog njih, a što zbog želje da vidi i ‘drugopozivce’ na delu, Geret Sautgejt je izvršio korekcije u sastavu. Doduše, nije ih bilo previše. Kao ni protiv Brazilaca nije bilo Harija Kejna i Bukaja Sake, a ovoga su puta umesto Arona Gordona i Olija Votkinsa dobili su Džared Bouven i Ajvan Toni. I sasvim moguće da je baš danas napadač Brentforda ‘kupio’ mesto drugog napadača.

Promena je bilo i u ostalim linijama. Junajtedov biser Kobi Majno bio je parnjak sa Deklanom Rajsom, dok je standardni štoperski tandem Hari Megvajer – Džon Stouns razbijen. Geret Saurtgejt je upario defanzivca Mančester Sitija sa Luisom Dankom i brzo se uhvatio za glavu, jer je već posle deset minuta zbog povrede Stouns morao napolje, a onda je moralo da dođe i do tumbanja u poslednjoj liniji tima.

Džo Gomez je zamenio Džona Stounsa i zauzeo mesto kraj desne-aut linije – i bio među najboljima na terenu, ofanzivno gledano – a Ezri Konsa se pomerio u sredinu. Ben Čilvel pokrivao je levu stranu i ponovo, baš kao i protiv Brazila, bio tanak. Često su Žeremi Doku, Leandro Trosar i Romelu Lukaku menjali mesta, izvlačili čuvare i po bokovima pravili dar-mar engleskoj odbrani.

Ali, za loš početak i unošenje nesigurnosti u ceo tim zaslužan je bio – Džordan Pikford. Trend je takav da se od golmana očekuje da igraju nogom, da započinju napade, ne preskaču linije. Ipak, nije svaki za to sposoban. Čuvar mreže Evertona je napravio kardinalnu grešku, praktično je poklonio gol ekipi Domenika Tedeska.

Juri Tilemans zaista nije imao težak zadatak, dovoljno je bilo da sve odmeri, proračuna i pošalje loptu u praznu mrežu.

Jednako jednostavan posao imao je i kod drugog, kod koga je bio začetnik akcije. Dijagonalom je pronašao Romelua Lukakua, a on izigrao Luisa Danka kao pre nekoliko sedmica u sudaru Rome i Evertona. Obišao ga je kao čunj i na prelep način, levom spoljnom, spojio sa golom čoveka koji je na istom mestu pre tri godine, spektakularnim udarcem sa dvadesetak metara – možda i jače – doneo Lesteru prvi pehar FA kupa u istoriji.

Dok je engleski defanzivci pravili propuste, maštovitošču i kreacijom dvojca Džud Belingem – Fil Foden je i te kako mogao da bude zadovoljan Geret Sautgejt. Gro napada su započeli, imali dobru konekciju sa Ajvanom Tonijem, koji je ozbiljan pretnja po Olija Votkinsa. Konstantno su Belgijanci morali da motre na napadača Brentforda, da ga usko čuvaju. Stavljao je na iskušenja golmana Matsa Selsa, koga je matirao sa bele tačke prethodno izborivši jedanaesterac.

Džareda Bouvena su centimetri delili od prvenca u dresu sa državnim grbom. Pogodak za vođstvo sredinom prvog poluvremena je poništen zbog ofsajda. Nije naročito uspevao da napravi višak po desnom boku, ali zato u finišu jeste Džo Gomez. Prvotimac Liverpula je u dva navrata poslužio saigrače u završnici: prvo Džuda Belingema, koji je neprecizno tukao glavom, a zatim i ofanzivca Vest Hema.

Sve to bio je uvod u pogodak Realovog dijamanta, jer Belgijanci su posle razbijanja napadačkom trilinga Leandro Trosar – Žeremi Doku – Romelu Lukaku, kao i veznog Orel Mangala – Andre Onana – Juri Tilemans bili usredsređeni na defanzivcu. A, ona im nije jača strana. Naprotiv, pozadi su tanki kao flis papir.

ENGLESKA – BELGIJA 2:2 (1:2)

/Toni 17pen, Belingem 90+5 – Tilemans 11, 36/

London

Stadion: Vembli

Sudija: Sebastijan Gishamer (Austrija)

ENGLESKA (4-2-3-1): Pikford – Konsa, Dank, Stouns (od 10. Gomez), Čilvel – Rajs, Mejno (od 74. Medison) – Bouven (od 80. Gordon), Belingem, Foden – Toni (od 80. Votkins).

BELGIJA (4-3-3): Sels – Kastanj, Debast (od 82. Faes), Vertongen, Tet (od 71. Vranks) – Tilemans (od 71. Menije), Onana, Mangala (od 82. Openda) – Doku, Lukaku (od 82. Batšuaji), Trosar (od 61. Lukebakio).



tagovi

Domeniko TedeskoGaret SautgejtFudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija EngleskeRomelu LukakuŽeremi DokuJuri TilemansDžud BelingemDžon StounsDžordan PikfordAleks BouvenDžo GomezFil FodenAjvan Toni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara