FOTO: YOUTUBE (prinstscreen)
FOTO: YOUTUBE (prinstscreen)

Eraković: Još imam vremena za Vidićev nivo; svesno sam izabrao Zenit pre Lige šampiona

Vreme čitanja: 6min | pet. 01.03.24. | 18:36

"U Srbiji čim padnu kiša ili sneg moramo da igramo u teškim uslovima", bivši defanzivac crveno-belih govorio za ruske medije o brojnim temama

Nije ličio Zenit u prvih nekoliko meseci takmičarske godine na tim koji je godinama dominirao ruskom Premijer ligom. Predugo je petostruki uzastopni šampion beležio loše rezultate, a tamošnji mediji mahom su krivicu svaljivali na defanzivce. Kako je sezona odmicala, odbrana velikana iz Sankt Peterburga postajala je sve sigurnija, a paralelno je zaostatak za jesenjim šampionom Krasnodarom otopljen na dva boda.

Uprkos činjenici da bi sa prvakom Srbije imao garantovano igranje u Ligi šampiona, postao je Strahinja Eraković prethodnog leta najskuplji defanzivac u istoriji Crvene zvezde i izabrao prelazak u Zenit. Popularni "Čupa" u intervju za ruski medij Sport dan za danom(Спорт день за днем) priznao je da je svesno izabrao prelazak u tabor Sergeja Semaka.

Izabrane vesti

"Znao sam da će Crvena zvezda igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, ali sam svesno izabrao Zenit. Planiram da igram fudbal još 15 godina i verujem da ću za to vreme igrati u Ligi šampiona, čak i sa Zenitom.", uveren je 23-godišnji štoper.

Momak rodom iz Batajnice odbacuje tvrdnje da je pre potpisa za Zenit, bio nadomak transfera u moskovski Spartak.

"To je apsolutno netačno! Razgovori sa Spartakom nisu ušli u o ozbiljniju fazu. Odmah sam znao da je Zenit najbolja opcija za mene, želeo sam da dođem u ovaj klub. Čim sam dobio ponudu, odmah sam pristao na prelazak", decidirano tvrdi Strahinja.

Nije otišao na Otkritije Arenu, ali ne spori da mu je upravo bivši igrač Spartaka najveći igrački uzor.

"Da, zaista, moj omiljeni fudbaler je Nemanja Vidić. Za mene je on legenda našeg fudbala, verovatno najbolji centralni bek. Još imam vremena da dostignem njegov nivo i daću sve od sebe da to postignem. Inače, uvek sam pomno pratio od stranih igrača Virdžila Van Dajka i Serhija Ramosa", otkriva Eraković.

Pošto je Zenit na tabeli dobrano ispred moskovskih crveno-belih posle prvog dela sezone, interesovalo je medije u Rusiji, da li Eraković zbog toga zadirkuje Srđana Babića.

"Ha ha! Ne radim to, mi smo dobri prijatelji, on je dobar momak. Naravno, našalimo se nekad na račun toga što smo sada rivali u Zenitu i Spartaku. Nikada to zadirkivanje ne prelazi u grubost".

Izneo je Eraković glavne utiske u ruskoj Premijer ligi i uporedio je sa najvišim rangom srpskog fudbala.

"Bez sumnje, ova naša Gasprom arena je fantastičan stadion, ne mogu da prestanem da mu se divim. Glavni problem kod nas u Srbiji je nedostatak dobrih stadiona. Mnogi timovi nemaju mogućnost da održavaju terene u dobrom stanju u bilo koje doba godine. Na primer, kada pada sneg ili kiša, moramo da igramo u teškim uslovima. Ali generalno navikli smo se na to. Ovde je liga u Rusiji toliko teška i kvalitetna da morate da žvaćete bodove. Nažalost, bilo je mečeva kada smo gubili koncentraciju i primali golove u poslednjim minutima. Znam da uz sve pehove iz prvog dela sezone možemo da osvojimo šampionat".

Novinar koji je intervjuisao Erakovića, razgovarao je neposredno pre njegovog transfera u Zenit za Zvezdanom Terzić. Tom prilikom konstatovao je direktor Zvezde da je Strahinja "pametan momak kom dobro ide u školi".

"Zaista mi je dobro išlo u školi. U Srbiji ako igraš fudbal moraš da učiš. Niko se ne vodi u internat. Ideš u školu, pa tek na trening. Vredno sam radio u školi, savladao ceo program, položio sve na vreme", zadovoljan je tom čijenicom Eraković.

Nema dileme Strahinja oko toga koja mu je utakmica u karijeri bila najupečatljivija.

"Kada je Partizan bio 5 bodova ispred nas i bilo nam je kritično važno da pobedimo. Bili smo veoma nervozni, bukvalno na ivici. Na sreću, pobedili smo 2:0 i zahvaljujući toj pobedi uspeli smo da pređemo Partizan i osvojimo titulu. Da smo tada izgubili bodove, sve bi bilo gotovo... Bilo je i dobro finale Kupa pretprošle sezone, kada smo pobedili 2:1".

Ističe posebno zaslužnog čoveka za njegov igrački razvoj u prethodnim godinama.

"Odmah ću navesti trenera Dejana Stankovića, koji mi je poverio mesto u glavnom timu Crvene zvezde, a sada trenira Ferencvaroš. Uvek mi je pomagao, čak mi je poverio i kapitensku traku kada sam imao 21 godinu, i to u evropskom takmičenju. I u svom prvom derbiju, na primer, napravio sam kiks, što je dovelo do gola protiv nas. Stanković me je mnogo podržao, mnogo mi pomogao i stavio mi do znanja: Nemoj da se zadržavaš na promašaju, nastavi da igraš."


Išao je 2022. godine na Svetsko prvenstvo u Katar, ali tamo nije zaigrao ni minut. Zanimalo je ruske medije kada će dobiti poverenje od selektora Dragana Stojkovića Piksija.

"U svakom slučaju, bilo je to sjajno iskustvo. Imam najlepše utiske za tih mesec dana koje sam proveo u reprezentaciji. Samo je šteta što rezultat Srbije nije bio onakav kakav je mogao da bude. Izgubili smo odlučujuću utakmicu protiv Švajcarske, nismo izdržali pritisak.Istovremeno, i dalje mislim da su naši igrači bili bolji. Imamo mlad tim, nadam se da će biti bolje u budućnosti. Što se tiče Dragana Stojkovića, on je legenda našeg fudbala, igrač svetske klase, iako ga mnogo bolje poznajem kao trenera. Igrači su veoma zadovoljni što rade sa njim, a naravno i ja sam".

Nije još Eraković usmerio fokus na svoje potencijalno učešće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

"Još je rano o tome razmišljati, ostaje mi završni deo sezone sa Zenitom, zadatak je da osvojimo prvenstvo i Kup. Naravno, moj selektor i ja smo u kontaktu, razgovaramo o mojim izgledima. U reprezentaciji sam od 2021. godine i odigrao sam nekoliko utakmica. Verujem da će ih biti još".


17.30: (1,62) Zenit (3,90) Spartak Moskva (4,50)

Svoj jedini gol do sada za reprezentaciju Eraković je dao protiv Jordana, a sa posebnom pažnjom ispratio je učešće Vitezova i njihov plasman u finale Azijskog kupa.

"Gledao sam neke mečeve. Bilo je zanimljivo, jer sam svoj jedini gol za reprezentaciju Srbije postigao baš protiv Jordana, na test meču u Beču. I tada mi je taj tim delovao prilično jače nego što sam pretpostavio pre utakmice, a kada sam gledao njihovu odlučujuću utakmicu Kupa Azije sa Katarom, ponovo sam bio iznenađen koliko je dobro organizovan tim Jordana. Tri penala donela su pobedu domaćinima, ali je rezultat trebalo da bude drugačiji".

Pravi je Eraković univerzalac. Igrao je na svim pozicijama u odbrani.

"Najprirodnija pozicija mi je centralni defanzivac, iako slobodno igram kao desni ili čak levi bek. Isto tako, svejedno mi je da li ćemo igrati sa četiri defanzivca ili tri. U Crvenoj zvezdi sam igrao na oba načina, i dosta sam se uvežbao."

Zanimalo je Ruse šta znači njegov nadimak "Čupa"?

"To je zbog frizure! Skoro ceo život imam čupavu, kovrdžavu kosu, a na srpskom jeziku čupa je ime za nekoga ko ima raščupanu kosu (smeh). Sada sam se ošišao, ali nadimak je ostao u Srbiji".

Za kraj, otkrio je Eraković da obožava da odigra poneku partiju svog omiljenog sporta (neračunajući fudbal naravno).

"Tenis. Zaista volim da ga igram, da nije fudbala, možda bih bio teniser. U poslednje vreme je sve popularniji i padel, mnogo je zanimljiv, nekad ga igram."

RUSIJA 1 – 19. KOLO

Petak

Rostov - Krila Sovjetov (u toku)

Subota

12.00: (1,50) CSKA Moskva (4,30) Orenburg (6,50)

14.30: (1,65) Krasnodar (3,60) Rubin (5,80)

17.00: (2,30) Ahmat (3,40) Ural (3,10)

17.30: (1,62) Zenit (3,90) Spartak Moskva (4,50)

Nedelja

12.00: (2,25) Nižnji Novgorod (3,15) Fakel (3,45)

14.30: (2,30) Dinamo Moskva (3,45) Lokomotiva Moskva (3,05)

17.00: (2,50) Baltika (3,15) Soči (3,00)

***Kvote su podložne promenama





tagovi

Strahinja ErakovićFK Crvena zvezdaZenitfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara