Eraković najskuplji defanzivac u Zvezdinoj istoriji

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.07.23. | 09:42

Iza ostali Goran Bunjevčević, Nemanja Vidić, Milan Biševac...

Uvek će se raspravljati o tome da li je moglo ili moralo više, ali fudbalskog tržište je tako reklo: Strahinja Eraković će posle tri godine u prvom timu Crvene zvezde pojačati šampiona Rusije Zenit iz Sankt Peterburga za sedam miliona evra i 10 posto od naredne prodaje. Bilo je interesovanja i priče o Nemačkoj i Španiji već godinu dana, ali niko nije bio tako izdašan, kada je reč o pitomcu Zvezdine škole, kao klubovi iz Rusije.

Imao je Spartak popularnog Čupu već u džepu, ali je Zenit izboksovao dolazak reprezentativca Srbije izjednačivši ponudu i iskoristivši ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji sa Crvenom zvezdom i zajedničkog sponzora, kompanijou Gasprom kako bi realizvao transfer. Dobio je momak iz Batajnice i vruhnske lične uslove, i potvrdu igračkog rasta.

Izabrane vesti

Jasno je da će Strahinja Eraković mnogo nedostajati Crvenoj zvezdi u predstojećoj Ligi šampiona, sa druge strane ovo leto je bila prilika za jedan od najvećih transfera u novijoj istoriji kluba sa Marakane. Jer je jasno da je Eraković prerastao igranje u Mozzart Bet Superligi.

Ostaće zapisano da je u Crvenoj zvezdi Strahinja Eraković osvojio tri titule šampiona Srbije i tri nacionalna Kupa, nosio kapitensku traku, blistao u derbi i evropskim mečevima. A onog trenutka kada potpiše ugovor sa Zenitom, istorijske knjige, bar do daljeg, pamtiće ga po još jednom podatku.

Strahinja Eraković će postati najskuplji defanzivni igrač u istoriji Crvene zvezde. Zvuči čudno, ali je tako, mada je sasvim sigurno realna vrednost novca, usled inflacije, sada manja nego pre deset ili 20 godina.

I dalje su Zvezdini rekorderi kada su u pitanju najveći izlazni transferi Goran Drulić i Dejan Stanković. Napadač je prodat Saragosi leta 2001. godine za 26 miliona maraka, ili 13 miliona evra. Nešto manje para crveno-beli su dobili za odlazak Dejana Stankovića u Lacio.

Ako ne dođe do novih zaokreta, a sluti da neće, Strahinja Eraković će biti smešten na sedmo mesto najvećih Zvezdinih transfera. On će tu poziciju deliti sa Markom Grujićem, koji je u zimu 2016. godine pojačao Liverpul, za identičnu sumu novca. Uz razliku da je visoki vezista ostavljen još šest meseci na pozajmici u Ljutice Bogdana, a taj luskuz crveno-beli su platili milion evra.

Do pojave Strahinje Erakovića i ponude Zenita, najskuplji Zvezdin defanzivac bio je Goran Bunjevčević. On je leta 2001. godine otišao u Totenhem za šest miliona evra. Iza je ostao i legendarni Nemanja Vidić, koji je imao sličan razvojni put kao Eraković.

Pričalo se o klubovima sa zapada, na kraju je Vidić otišao nesuđeni Erakovićev klub, Spartak iz Moskve. Rusi su platili Crvenoj zvezdi obeštećenje od 4,45 miliona evra i napravili potez decenije. Upravo je primer Nemanje Vidića dokaz da iz Rusije može da „skrene“ u neku od najjačih liga Evrope.

Dobro se kotira Milan Biševac. On je za nešto više od četiri miliona evra prodat Lansu, dok je Miloš Degenek, o čijem povratku se ponovo priča, pojačao Al Ahli za 3,6 miliona evra.

ZVEZDINI NAJSKUPLJI DEFANZIVCI

Strahinja Eraković Zenit  7.000.000

Goran Bunjevčević Totenhem    6.000.000

Nemanja Vidić        Spartak        4.450.000

Milan Biševac         Lans   4.100.000

Miloš Degenek       Al Hilal          3.600.000


tagovi

Strahinja ErakovićNemanja VidićGoran Bunjevčević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara