Đerard Pike Bernabeu

Vreme čitanja: 5min | ned. 24.04.22. | 10:41

Kako se kapiten Barselone uzdigao u u poslovnom svetu i da li je on čovek bez ideologije

(od dopisnika MOZZART Sporta iz Madrida)

Đerard Pike Bernabeu - ”lep, uspešan i pritom milioner“, kao što ga je okarakterisao Majkl Robinson nakon osvajanja Svetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, a usput i Šakirinog srca. Tek sada ceni sve titule. U to vreme mu je život delovao kao jurnjava 300 kilometara na čas, i Mundijal (a možda i Šakira) samo jedan u nizu trofeja.

Izabrane vesti

Prema rečima saigrača i sudeći po dosadašnjim uspesima, izuzetno je inteligentan. Po nastupima u medijima - duhovit, sarkastičan i nadasve opušten. U svetu šou biznisa i žute štampe kreće se kao riba u vodi. Obožava polemike. Sam priznaje da je rođen pod srećnom zvezdom, da mu je život bio jednostavan i lep, i da ne vidi zašto bi se toga stideo.

Potiče iz imućne i ugledne porodice. Deda mu je bio potpredsednik Barselone, otac advokat, a majka lekar. Ima člansku kartu od dana rođenja, ali, u sredini u kojoj je odrastao put u budućnost obično ne ide preko fudbala. Pike ipak smatra da ga je ovaj sport naučio mnogo čemu, da mu je pomogao da sagleda druge realnosti i upozna ljude koje verovatno nikada ne bi sreo, i da bi današnja deca u školama morala obavezno da se bave ekipnim sportom i da uče njegov univerzalni jezik.

Sam Pike fudbalu duguje mnogo. Još iz Mančestera gde je otišao sa samo 17 godina i vrlo je malo igrao, nosi titulu pobednika Lige šampiona, koju je odmah sledeće godine osvojio i sa Barsom. Jedan je od poslednjih izdanaka Gvardioline generacije i kao igrač Barselone ima „samo“ osam domaćih prvenstava, tri Lige šampiona, sedam Kupova kralja, tri Svetska klupska prvenstva i tri Evropska superkupa. I uz sve to Svetsko prvenstvo 2010. i Evropsko 2012. sa reprezentacijom Španije.

Pored svega toga, Đerard Pike se uzdigao kao ime u poslovnom svetu. Već nekoliko godina se nalazi na Forbsovoj listi 100 najkreativnijih biznismena. U šali kaže da njegova imovina u velikoj meri prevazilazi godišnji budžet Barsinog rivala Espanjola - čiji mu navijači priređuju posebno ružne dočeke. Firma Kosmos čiji je glavni akcionar je preuzela prava za finala Dejvis kupa i potpuno je obnovila ovo takmičenje koje je u novoj formi startovalo 2019 u Madridu, uz prisustvo između ostalog i srpskih tenisera. Drugi deo kompanije producira filmove i serije – na primer polemični Grizmanov dokumentarac „Odluka“ gde Francuz objavljuje da ostaje u Atletiku. Konačno, „Kosmos fudbal“ je vlasnik kluba Andora i „kriv“ je za kontroverzni Superkup Španije u Saudijskoj Arabiji, predmet audio zapisa koji neprestano izlaze na videlo ovih dana. Uz to, Barselonin kapiten se probio se i u svetu e-sporta i video igara, prehrane za sportiste i poseduje građevinsku firmu.

Ako se svemu doda i imperija koju je stvorila Šakira, za koju kaže da ga je podstakla da uđe u svet biznisa i da mu je bila primer (i čije finansije, usput budi rečeno, takođe nisu čiste) godišnji budžet Espanjola ostaje jako daleko iza njih. Upitan o novcu - premda po vlastitim rečima preferira uspeh - citira Zlatana Ibrahimovića: „Novac nije bitan. Bitno je mnogo novca“.

Upadaš u probleme, ali uvek uspevaš da se izvučeš“, prokomentarisao je prošlogodišnjem intervjuu Horhe Valdano, na što je Pike odgovorio „Upadam samo u probleme iz kojih mogu da se izvučem“. 

Tako će verovatno biti i sada. Rat između Fudbalskog saveza i La Lige traje već dugo, i meta otrovnih strela nije Barsin kapiten, nego predsednik saveza, Luis Rubijales. A Pike insistira – preko svog Tvič kanala, jer je i u tome treba da se ogleda njegova poslovna logika, da nije urađeno ništa nezakonito, da provizije naplaćuju svi, da je zarađen ogroman novac za Fudbalski savez (čiji se veliki deo distribuira nižim kategorijama) i da je apsurdno smatrati da će sada neki sudija dodeliti penal Barsi zato što on radi sa predsednikom.

Najpolemičniji deo razgovora odnosi se na to da Saudijci žele da gledaju Real Madrid i Barselonu. U slučaju da oni nisu prisutni među četiri najbolja tima, postoji ugovorna penalizacija, i naravno upravo ovi klubovi najviše naplaćuju za učešće. Celokupna transakcija ima mnogo veze sa određenom poslovnom strujom u jednom delu španskog fudbala.

Pike je već odavno objasnio da smatra da je Superliga neizvodljiva. Tržište je prezasićeno da bi se ostvarila najavljena dobit od 10 milijardi evra. Sa druge strane, postoje investicioni fondovi koji očekuju povrat novca, pa je jedini mogući ishod da Superliga „pojede“ sva domaća prvenstva. Sa druge strane, premda lično ne želi da se celokupan postojeći sistem sruši, smatra da je potrebno da veliki klubovi vode glavnu reč u evropskom fudbalu. I tu se uklapa ovaj posao, koji je istovremeno u velikoj meri išao na ruku i Rubijalesu i savezu.

Ipak, u Španiji reč „provizija“ svima diže kosu na glavi. Zbog provizija je abdicirao i kralj (koji se takođe spominje u razgovorima). Problem u ovom konkretnom slučaju je bio i bonus koji savez, i sam Rubijales, dobijaju za „uspešno rukovođenje“, što su mnogi videli kao neetičku i ličnu dobit u slučaju da finale Superkupa igraju Real i Barsa. Ipak, kao što je prokomentarisao predsednik Atletika, Enrike Sereso, „provizije nisu zabranjene nigde u svetu. Mi ćemo samo sledeći put da tražimo više novca“. Realna situacija je takva kakva jeste.

„Ne zna se tačna Pikeova ideologija, ali znamo da je na polju ekonomije huankarlista“- aludirali su na bivšeg kralja u medijima. Ali ako ideologija nije poznata, poslovna logika apsolutno jeste. „Gledaoci moraju znati za takmičenja. Liga nacija nikom nije interesantna.“, izjavio je još pre tri godine. Fudbal više nije ono što je bio, i uz večnu polemiku o pravima na televizijski prenos, postoji još niz činilaca koji čine spektakl i koje je neophodno imati u vidu, jer je put jasan.

Ćavi je objasnio da su za Pikea ovakve situacije kao gorivo i da se uopšte ne brine za njega. Navijači Real Sosijedada na Anoeti su ga izviždali kao simbol elitizma i nepoštenja. A Barsin kapiten se smeje tome, kao i svemu ostalom. Gore stvari je doživeo na stadionima (videti Espanjol). A kao i uvek, njega neće zakačiti problem.

PRIMERA - ZAOSTALI MEČ

(1,30) Barselona (5,70) Rajo Valjekano (9,00)


Piše: Ognjenka Marić



tagovi

Đerar Pike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara