Sa jednog od prethodnih derbija Medeljina (©AFP)
Sa jednog od prethodnih derbija Medeljina (©AFP)

Eskobar i grad večnog proleća, Nacionalni i Nezavisni: Dva lica Medeljina i čuveni Clásico Paisa

Vreme čitanja: 9min | sub. 27.03.21. | 23:02

Dva kluba koja nikada nisu mogla zajedno, ali isto tako ne mogu ni jedan bez drugog - Independijente i Atletiko - sastaju se noćas u okviru 15. kola kolumbijske Aperture

Medeljin, živahna metropola sa preko tri miliona stanovnika smeštena u dolini Abura, podno svetlucavih vrhova Kordiljera, na obalama istoimene reke, ima popularan i dobro poznat nadimak "grad večnog proleća". Pored sjajne klime, postoje i druge osobine koje ovaj grad čine jedinstvenim, kao što su Boterov trg, koji se nalazi u samom srcu Medeljina, muzej Antiokije, park Ljeras, potom španska biblioteka, jedna od najvećih u Latinskoj Americi, ali i neka mesta koja su poslednjih godina postala popularna, zahvaljujući najpoznatijem izvoznom proizvodu Kolumbije, ali i brojim TV serijalima igranog i dokumentarnog tipa. Daleko najpoznatija, od 16 komuna, koliko sačinjava ovaj grad, jeste ona pod brojem 13, iliti San Havijer. Nekada najopasnija četvrt. Rasadnik kriminala. Raj za bande, gerile i paravojne formacije. Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka ova četvrt bila je igralište narko kartela, počev od čuvenog Medeljinskog, pa do manjih organizacija koje su nasledile velike kartele u Kolumbiji.

Stanovnici Medeljina i regiona Antiokija, uopšte poznati su kao "Paise". Ime potiče od španske reči za paisano, što kažete onom za koga smatrate da vam je zemljak. Ovaj nadimak primetan je i prepoznatljiv širom kontinenta, s obzirom na činjenicu da su ovi ljudi zaista rođeni i odrasli ovde. Za razliku od Kostenosa, uobičajnog nadimka za narod koji živi na obalama neka od dva okeana ili pojedinih mora koja okružuju Južnu Ameriku, Paise su navikle na planinsko okruženje njihovog velelepnog grada.

Izabrane vesti

Gotovo je nemoguće pričati o Medeljinu, a ne spomenuti njegovog nekadašnjeg apsolutnog vladara Pabla Eskobara, čoveka koji je uživao bezrezervnu podršku velikog broja sugrađana. Međutim, lokalci znaju šta je sve najveći kokainski baron učinio za svoj grad, izbegavajući svaku priču o zlodelima ozloglašenog kartela.

03.10: (3,20) Independijente Medeljin (3,00) Atletiko Nasional (2,30)

Danas, veliki broj turista u grad na obodima Anda dolazi kako bi posetio mesta koja su obeležila Eskobarov život, u turama koje pojedine agencije imaju među svojim punudama, a pod nazivom "Pablo tura". Jedna stanica na ovoj ruti posebno se izdvaja za nas fudbalske fanatike, a to je stadion Atanasio Žirardot. Dom dva najveća fudbalska kluba u gradu. Dva tima sa tipičnim, ali veoma ponosnim i uzdignutim imenima. Nacionalni i Nezavisni. Dva kluba koja nikada nisu mogla zajedno, ali isto tako ne mogu ni jedan bez drugog. Oni predstavljaju dva lica Medeljina u nadaleko čuvenom derbiju, poznatijem kao Clásico Paisa!

Prvi izvori o nastanku Atletiko Nasionala pojavljuju se još 1935, nekih 12 godine pre njegovog zvaničnog osnivanja, kada se na ulicama Buenos Ajresa, takozvanog kraja koji se nalazi u gradskoj komuni 9, okupljao veliki broj mladih jureći za krpenjačom. Godinu dana kasnije, čovek po imenu Luis Alberto Viljegas, inače bivši predsednik fudbalskog saveza Antiokije, uspeva da skloni omladinu sa ulice i od njih sastavi fudbalski tim pod nazivom Atletikio Munisipal de Medeljin.

Ime po kome je danas prepoznatljiv usvojeno je 1948. godine, posle prvog odigranog prvenstva na nacionalnom nivou. Nasional se smatra jednim od najjačih i najkonzistentnijih klubova u državi. Sa ukupno 22 domaće titule, od kojih poseduje 16 pehara prvaka, četiri Kupa Kolumbije i dva Superkupa, on je i najtrofejniji u Kolumbiji. Ujedno, bio je i prvi klub u državi koji je 1989. godine osvojio Kopa Libertadores, a posle ponovnog osvajanja ovog trofeja 2016. godine, Zeleni tim postao je najuspešnija ekipa iz svoje zemlje u najjačem klupskom takmičenju na kontinentu.

Komuna 13 u Medeljinu (©Shutterstock)Komuna 13 u Medeljinu (©Shutterstock)

Boja kluba je zelena i bela, koje su preuzete sa zastave Depertamenta Antiokija, a koje su opet preuzete od biljke pod imenom Portulasa Olerasea, kod nas poznatija kao Tušt, koja predstavlja endem regije Paisa, a po kojoj klub nosi i jedan od nadimaka "Verdologas" iliti Purslanes.

Sa druge strane Independijente su 1913. godine osnovali braća i sestre porodice Uribe Piedraita, uz podršku i pratnju bogatih familija iz Paise, Grifenštajn i Haramiljo, pod nazivom Medeljinski Fudbalski Klub. Godina nastanka čini ga drugim najstarijim aktivnim klubom u Kolumbiji, posle Deportiva iz Kalija, osnovanog godinu dana ranije. U ranim godinama, pored igrača iz visokog staleža, za ovaj tim su nastupali i članovi pojedinih evropskih trgovačkih porodica koje su uglavnom bile poreklom iz Belgije i Švajcarske.

Ime po kojem je danas prepoznatljiv klub usvaja krajem 1933. godine. Od početka profesionalizma 1948. Independijente je osvojio šampionat Kolumbije u šest navrata, pored toga upisao se i tri puta na trofej Kupa Kolumbije, što ga svrstava među velikane nacionalnog fudbala i grupu poznatu kao "Grande 7" (G7).

Po nekoj priči, boje kluba usvojene su po uzoru na argentinski San Lorenco. Crvenoj i plavoj, dodata je i bela, boja koja se pojavljuje u ranim godina na grbu kluba u vidu izlomljene oštre linije koja predstavlja bele vrhove Anda. Jedan od popularnih nadimaka kluba glasi "El Poderoso de la Montaña", u slobodnom prevodu Moć planine. Ipak, možda je najprepoznatljiviji po skraćenici i inicijalima DIM (Deportivo Independiente Medellin).

Klasiko Paisa, popularan je naziv rivalstva ova dva kluba, koji između ostalog, dele najveći sportski kompleks i stadion u gradu i regiji, pod nazivom Atanasio Žirardot. Zbog svoje agresivne pozadine, smatra se najvažnijim derbijem u Kolumbiji, kao i jednim od najvažnijih u Južnoj Americi.

Rivalstvo je posebno snažno zbog navijačkih baza bara brava grupa "Rexixtenxia Norte" na strani DIM-a i "Los del Sur" koji zastupaju zelenu stranu Medeljina. Klasična podela na Sever i Jug. Između ove dve bara brava grupe često se događaju sukobi i žestoke borbe, koje se neretko završavaju i smrtnim ishodima, zbog čega je ponekad na stadion dozvoljen ulazak samo obožavaocima jednog tima i obično je to formalni domaćin.

U formatu Apertura 2004. godine, Independijente i Nasional prvi put su se sastali u finalu nekog turnira. U regiji Antiokija i samom gradu uzbuđenje i napetost dosegli su tačku ključanja, jer je ovo bilo prvo finale "Paise" u istoriji. U prvom susretu odigranom 24. juna, DIM je slavio rezultatom 2:1 golovima Rafaela Kastilja i Horasija Serna. Revanš je odigran tri dana kasnije i završen je bez pogodaka, a Independijente je došao do svoje četvrte titule državnog prvaka.

Prvi susret gradskih ekipa iz Medeljina viđen je u prvom organizovanom prvenstvu na nacionalnom nivou, 1948. godine, a 12. septembra kada su se premijerno, bar zvanično, našli oči u oči, Independijente je slavio sa ubedljivih 3:0 nad timom, koji se tada još takmičio pod nazivom Atletiko Munisipal.

Jedna od najčudnijih priča vezana za ovaj klasik odigrala se 23. jula 1950. godine. Naime DIM nije prisustvovao tom susretu zbog problema sa neisplaćenim obavezama za iznajmljivanje terena u Itagui, gde su u početku igrali ovi gradski rivali. Sudija meča, Englez Stenli Džejms, odlučio je da ipak započne susret iako su na terenu bili samo igrači Nasionala. Arbitar je označio početak utakmice, a Haime Kardona je svoj šut sa polovine terena realizovao postizanjem gola. Sudija je potpisao obrasce za legalizaciju meča, koji je zaveden rezultatom 1:0. Nekoliko dana kasnije, na podnetu žalbu čelnika Independijentea fudbalski savez je poništio ovu utakmicu.

U sezoni odigranoj 1954. godine, klasiko se prvi put odigrao na novoizgrađenom stadionu Atanasio Žirardot, koji će do danas ostati poprište ovog žestokog rivalstva. Tog 26. septembra 1954. Nasional je slavio minimalnu pobedu golom Karlosa Alberta Gambina u 78. minutu susreta. Iste godine Zeleni su podigli svoj prvi pehar namenjen šampionu države. Godinu dana kasnije, oba tima nalazila su se na deobi prvog mesta, kada je u direktnom okršaju u pretposlednjem kolu prvenstva, Independijente uspeo da savlada gradskog rivala sa 2:1 i ostane sam na vrhu koje je potvrdio i u poslednjem kolu, za prvu krunu crveno-plavog dela Medeljina.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, u fenomenu poznatom kao "narco-fútbol", trgovci drogom zaposeli su kolumbijski fudbal, a brojni karteli postali su vlasnici glavnih klubova u zemlji, računajući i medeljinski dvojac, koji je pao pod uticaj možda i najjačeg čoveka tih godina u državi. Pablo Eskobar bio je osnivač kartela Medeljin i vremenom je postao najpoznatiji trgovac kokainom na planeti.

Posle svog frustrirajućeg ulaska u državnu politiku, moć koju je uživao je iskoristio za "pokroviteljstvo" i investicije u igru koju je voleo - fudbal. Malo je poznato da je Pablo, prvenstveno bio obožavalac skromnog Independijentea, iako je najpoznatiji po podršci koju je pružio upravo Atletiko Nasionalu. Eskobar je preuzeo kontrolu nad oba kluba u gradu, ali je svoje najveće ekonomske resurse preusmerio na Nasional, stvarajući od njega najmoćniji tim na kontinentu.

Čuveni kokainski baron, uspeo je da formira sastav bez stranaca, okupljajući najbolje igrače u zemlji poput Renea Igite, Andreasa Eskobara, Leonela Alvareza i drugih. Bio je to tim koji će ući u istoriju 1989. godine, pošto je postao prvi kolumbijski klub koji je osvojio Kopa Libertadores. Ali, čistoća ovog trofeja i dan danas se dovodi u pitanje, zbog uticaja Eskobarovih ljudi, koji su bili strah i trepet na čitavom kontinentu.

---------

Nikad jače! Čak do 200% bonusa za SVE Mozzart igrače.

Sve što treba da uradiš je da depozit uplatiš i bonus ostvariš.

Saznaj više OVDE.

---------

Uticaj medeljinskog kartela, i te kako se odrazio i na Independijente, za kojeg su po svemu sudeći, takođe kovani veliki planovi, ali se sukob glavnih kartela isprečio tome. Prekomerna moć trgovaca drogom u klubovima dovela je do brojnih nepravilnosti. Kockanje je postalo sredstvo za sve ilegalne aktivnosti koje je organizovala mafija podmićivanjem, pranjem novca, pa čak i ubistvima. Jedan takav slučaj dogodio se baš 1989. godine kada je Nasional podigao najeminentniji trofej na kontinentu. Sudija Alvaro Ortega je ubijen 15. novembra. Izrešetan je sa 10 metaka dok je sedeo u jednom restoranu u centru Medeljina.

Ovom krvavom događaju prethodila je utakmica čiji su glavni akteri bili Amerika iz Kalija, inače klub pod uticajem kartela u ovom gradu koji su predvodili braća Rodrigez Orehuela, i upravo Independijentea. Naime, Ortega se našao u bezizlaznoj situaciji između dva najmoćnija kartela i na utakmici koja je na kraju pripala domaćem sastavu Amerike sa 3:2, dva minuta pred kraj poništio je gol gostiju koji bi im doneo izjednačenje. Poslednjim zviždukom na ovom meču, nesrećni Ortega sebi je potpisao smrtnu presudu, a njegovo ubistvo par dana kasnije, po ličnom nalogu Pabla Eskobara, bilo je okidač da se prvi i do danas jedini put, suspenduje šampionat Kolumbije.

Prvi značajniji sukob, posle turbulentnih godina za oba kluba, dogodio se 1994, kada je u pretposlednjem kolu Nasional minimalnom pobedom nad gradskim rivalom obezbedio finale sa Miljonariosom, koga je kasnije savladao za svoju 13. titulu šampiona Kolumbije. Krajem devedesetih Independijente je ispao u niži rang, ali se klasiko ubrzo vratio na veliku scenu već prvih godina novog milenijuma.

Pored već pomenutog čuvenog finala iz sezone 2004, odigrani su i polufinalni dueli 2008. i 2015, koji je ujedno bio i poslednji direktan okršaj u borbi za neki od trofeja. U prvoj utakmici te godine crveno-plavi su slavili minimalnim rezultatom i golom Huana Fernanda Saseda. Ali je moćni Zeleni tim predvođen jednim od najboljih fudbalskih stručnjaka sa ovih prostora, Reinaldom Ruedom, uspeo da preokrene rezultat u svoju korist i u revanšu slavi sa 2:0. Godinu dana kasnije, isti tim ponovo je postao vladar kontinenta, pobijajući glasine tokom protekle dve decenije, po kojima Nasional nikad ne bio postao šampion Južne Amerike da nije bilo Eskobara i njegovih krvavih dolara.

Klasiko Paisa igrao se ukupno 320 puta kroz sva takmičenja u kojima su učestvovala ova dva kluba, a noćas se dva rivala sastaju u sklopu 15. kola Aperture. Nasional ubedljivo vodi po broju duela rešenih u svoju korist, sa njih 131, naspram Independijenteove 91 pobede, dok je u 98 slučajeva sukob završen bez pobednika.

KOLUMBIJA 1 - 15. KOLO

Subota

Envigado - Deportes Tolima u toku

Onse Kaldas - Bojaka Čiko u toku

Nedelja

00.05: (2,25) Junior (2,95) Independijente Santa Fe (3,35)

03.10: (3,20) Independijente Medeljin (3,00) Atletiko Nasional (2,30)

21.00: (3,05) Deportivo Pereira (3,00) La Ekidad (2,40)

23.00: (4,70) Alijansa Petrolera (3,45) Amerika Kali (1,73)

Ponedeljak

01.05: (2,65) Patriotas Bojaka (2,80) Agilas Doradas (2,90)

03.10: (1,65) Miljonarios (3,45) Atletiko Bukaramanga (5,40)

Utorak

03.00: (2,00) Deportivo Kali (3,05) Deportivo Pasto (4,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKolumbijaKolumbija 1Independijente MedeljinAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara