Lids postaje filijala PSŽ za 135.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | sre. 01.04.20. | 12:05

Sve smo bliži tom scenariju, ali šta će zaista biti s nekadašnjim polufinalistom Lige šampiona?

Prošla su odavno ona romantična vremena kada je Lids predstavljao važan faktor u evropskom fudbalu. U tekstu koji ste nedavno mogli da pročitate na stranicama portala MOZZART Sport prisetili smo se doba kada su Mark Viduka, Robi Kin, Rio Ferdinand, Alan Smit i ostali zauzeli posebno mesto u srcima svih iskrenih ljubitelja fudbala, a danas su se okolnosti na Eland Roudu drastično promenile.

Više od decenije klub neuspešno pokušava da se vrati u Premijer ligu i povrati bar delić ono starog sjaja, a sada je na pragu toga da izgubi i ono malo emocija koje fanatike veže za Lids... Da izgubi dušu.

Izabrane vesti

Sećamo se... Lidsa 2000/2001: Rekord za Rija, sud za Bojera i Vudgejta i izdajnici Smit i Viduka

Naime, prebogati katarski šeici okupljeni oko investicionog fonda QSI (Qatar Sports Investments) nadomak su ozvaničenja kupovine Lidsa od trenutnog vlasnika Andree Radricanija za oko 135.000.000 evropskih novčanica. Pregovori vlasnika Pari Sen Žermena i prvog čoveka Lidsa traju duže vreme, a prema navodima medija ostaje samo da se utanače detalji posla koji će Lids praktično učiniti filijalom pariskog finansijskog giganta. Dve strane su na pragu dogovora, s tim što još nije jasno kakvu će zaista funkciju Lids imati u sistemu PSŽ. Odnosno, da li će zaista biti filijala pariskog kluba ili klub za sebe, koji će pokušati da se takmiči s najvećim aždajama engleskog fudbala za vlast.

Duže vreme se vrti priča oko namera Nasera al Kelaifija, inače produžene ruke prebogatog šeika Tamima bin Hamada al Tanija, najmlađeg vladara arapskih zemalja i jedan od najbogatijih ljudi na planeti, da preuzme klub s Ostrva i posle mnogo razmišljanja izbor je pao na Lids. Šeik Tamim u Nasera al Kelaifija ima bezrezervno poverenje i njemu prepušta sve poslove vezane za rad na fudbalskom tržištu.

Podsetimo, Lids je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bio među najboljim klubovima na Ostrvu i osvajač tri šampionske krune, poslednju 1992. godine. Poslednji trzaj imao je na prelazu dva milenijuma, kada je igrao polufinale Lige šampiona. Zbog finansijske nestabilnosti ispada iz Premijer lige po završetku sezone 2003/04 i 16 godina traju napori kluba da se vrati u ostrvsku elitu.

S uplivom svežeg katarskog kapitala ta zamisao konačno bi mogla da se ostvari. Razlog zašto su Al Kelaifi i QSI izabrali baš Lids jeste njegova popularnost na Ostrvu uprkos svim problemima i snažna navijačka baza, što je katarskim investitorima bilo jako važno.

Otkako je QSI ušao u PSŽ klub je postao jedna od najmoćnijih finansijskih institucija u svetskom fudbalu, a na Park prinčeva sleteli su fudbalski asovi poput Nejmara, Zlatana Ibrahimovića, Kilijana Mbapea, Edinsona Kavanija, Anhela di Marije, Điđija Bufona, Tijaga Silve

Šta će biti s Lidsom? Ostaje da vidimo...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara