Duel Salibe i Halanda (Reuters)
Duel Salibe i Halanda (Reuters)

Etihad više nije mesto Arsenalovih stradanja: Gabrijel i Saliba izvukli Artetu iz Sitijeve 'kragne'

Vreme čitanja: 5min | ned. 31.03.24. | 19:23

Derbi u Mančesteru razočarao gledaoce i oduševio Liverpul - 0:0

Brujalo je Ostrvo, ma čitava Evropa o utakmici sezone u Premijer ligi, o potencijalnom spektaklu na Etihadu predodređenom, možda ne da odluči, ali svakako da nagovesti novog (startog) šampiona Engleske. Ali premalo je bilo poteza koji utakmicama prišivaju epitet "spektakularnih". Bila je to predstava bez pogodaka, podeljena na 45 minuta taktičkog nadmudrivanja i još toliko Gvardioline španske kragne za Artetu. Ali Arsenal nije počeo da lupa šakom u znak predaje, a od gušenja spasla ga je defanzivna perfekcija za koju su mahom zaslužni komandanti odbrane Gabrijel Magaljaeš i Vilijam Saliba - 0:0.

Razočarani su neutralni gledaoci, razočarana je većinska publika na Etihadu, a možda su razočarani i navijači Arsenala. Jer iako je Siti značajnim delom utakmice stezao obruč oko šesnaesterca rivala, iako su Tobdžije, makar one oko terena osećale priličnu feustraciju od najezde De Brujnea, Griliša, Rodrija i Dokua, gosti su se večeras suočili sa tek jednim udarcem u okvir gola Sitija koji u drugom delu paradoksanlo nije pogodio metu (ukupno 12), a pred kraj utakmice su upravo oni mogli da bace trostrukog uzastopnog šampiona na kolena. Rezervista Leandro Trosar pobegao je suviše iskosa, a onda levicom gađao pravo u Stefana Ortegu. Možda je lakše reći nego odlučiti i učiniti u sekundi, tek kao znatno logičnije rešenje delovao je pas na drugu stativu ka slobodnom Martineliju koji je pratio akciju.

Izabrane vesti

U moru nezadovoljnih, Liverpul je taj koji slavi remi mirnih mreža Građana i Tobdžija. Jer on je pobedom nad Brajtonom nešto pre etihadskog derbija preuzeo lidersku poziciju na kojoj će ostati makar do naredne runde.

Kako bilo, ne bi smele Tobdžije ni preterano da se žale iako su izgubile čelo tabele. Jer prvi put od maja 2016. godine (2:2), izbegle su poraz od Sitija u njegovoj kući. A bilo je tu više ubistava sa predumišljajem poput prošlogodišnjih 4:1 koji su Siti pogurali ka novoj tituli, te onih 5:0 s početka takmičarske 2021/22. Do večeras je Siti negovao seriju od osam uzastopnih pobeda na Etihadu protiv Arsenala. Ali stradanjima velikana iz severnog Londona došao je kraj, a Mančester Junajted ostao je jedini član velike šestorke kojeg je Siti pobedi ove sezone.

Napravio je Arteta tim spreman i sposoban da seče krila, da ubija lepršavost Mančester Sitija. U prvom delu sezone na Etihadu ograničio je Građane na svega četiri udarca ka golu što je Gvardiolin negativan rekord otkako je 2016. preuzeo kormilo, a tokom večerašnjeg prvog poluvremena Siti je imao svega četiri dodira u protivničkom šesnaestercu. To je najmanje (izjednačen negativan rekord) u režiji Sitija u poslednjih osam sezona, a baš toliko je Gvardila glavnokomandujući.

Neko će reći da je Siti bio agresivniji, da je bar dve trećine prvog poluvremena proveo na polovini Arsenala, da je mučio njegove bekove, da je naterao štoperski tandem u sastavu Saliba - Gabrijel da zaradi duple dnevnice... I biće u pravu. Sve dok ne kaže da je Siti zaslužio vođstvo nakon prvih 45 minuta. Nije ga, istina zaslužio ni Arsenal, jer je prvi deo igre doneo svega tri prilike vredne pomena. Dve koje ne spadaju u kategoriju kolosalnih propustio je Gabrijel Žezus (sedmi i 31. minut), često praveći potez više i gubeći idealan momenat za udarac. Sitijeva iz 15. minuta bila je daleko opasnija, zrela za gol, samo da je Ake u skoku nakon kornera uspeo da promaši Davida Raju. To je taj jedini Sitijev udarac u okvir.

Da li energija i pritisak jedne od utakmica sezone, da li udruženi rad Salibe i Gabrijela, tek Erling Haland ponovo se izgubio kada je bio preko potreban Gvardioli. Tokom prvog poluvremena Norvežanin je imao svega sedam kontakata sa loptom, samo jedan u šesnaestercu, a pet na sredini terena. U drugom delu je progledao, počeo nešto bolje da se kreće i otvara prostor, prvi udarac uputio tek u 64. minutu, a i on mu je blokiran. Saliba kao zid. Dvadeset minuta kasnije proćerdao je Halad možda i šansu utakmice, kao da se uplašio Raje na ivici peterca i dozvoli da mu lopta pobegne bez da je uputio udarac. U skoku gde je poslovično dominanta, izgubio se među dva francusko-brazilska solitera. Lepo reče Gari Nevil pre nekoliko meseci da Arsenal ima šansu da osvoji titulu samo ako Saliba i Gabrijel budu zdravi većim delom sezone.

Moguće da je Haland mnogo energije i živaca pogubio u konstantnim verbalnim prepirkama sa Gabrijelom, a i De Brujene sa kapitenskom trakom oko ruke nije napravio gotovo ništa u uvodnih 45 minuta. I njegovu fudbalsku inteligenciju i viziju paralisala je nervoza koju je crpeo iz sudijskih odluka Entonija Tejlora. Jednostavno, pustio je glavni arbitar da se igra čvršće, nije seckao igru prekršajima kada nije morao i u meču sa 29 prekršaja pokazao samo dva žuta kartona, nijedan zbog preterane grubosti, već su Žezus i Raja požuteli zbog bacanja lopte i odugovlačenja. Dok De Brujne nije došao sebi, igrom Sitija dirigovao je Rodri, jedan od najbolji pojedinaca utakmice. U drugom poluvremenu Španac je uza se imao daleko prepoznatljivijeg Belgijanca.

Igru Sitija od 61. minuta ulaskom sa klupe ubrzali su Džek Griliš i Žeremi Doku, dok je Tomas Parti zamenivši Žoržinja uneo mnogo rizika i nemira u igri Artetinog tima. Srećom po goste, kao i u prvom derbiju u sezoni na Emiratima, Gabrijel i Saliba odigrali su meč gotovo bez greške.

Arsenal je i dalje bez poraza u duelima sa rivalima koji pripadaju velikoj šestorci, ali misija u narednom periodu biće preuzimanje štafete od Liverpula koji ima dva boda više. Siti kaska tri boda za liderom sa Enfilda. Spektakularna trka utroje se nastavlja, ali nažalost do kraja sezone nema više direktnih okršaja među njima.

PREMIJER LIGA – 30. KOLO

Subota

Njukasl - Vest Hem 4:3 (1:2)

/Isak pen 6, pen 77, Barns 83, 90+1 - Antonio 21, Kudus 45+10, Bouen 48/

Bornmut - Everton 2:1 (0:0)

/Solanke 64, Kolman 90+1ag - Beto 87/

Čelsi - Barnli 2:2 (1:0)

/Palmer 44, 78 - Kalen 47, O'Šej 81/

Notingem Forest - Kristal Palas 1:1 (0:1)

/Vud 61 - Mateta 11/

Šefild Junajted - Fulam 3:3 (0:0)

/Brereton Dijaz 58. 69, Mekbarni 68 - Paljinja 62, De Kordova Rid 86, Muniz 90+3/

Totenhem - Luton 2:1 (0:1)

/Kabore 51ag, Son 86 - Čong 3/

Aston Vila - Vulverhempton 2:0 (1:0)

/Dijabi 36, Konsa 65/

Brentford - Mančester Junajted 1:1 (0:0)

/Ajer 90+9 - Maunt 90+6/

Nedelja

Liverpul - Brajton 2:1 (1:1)

/Dijaz 27, Salah 65 - Velbek 2/

Mančester Siti - Arsenal 0:0

***kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalMančester Siti

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara