©MN Press
©MN Press

Euforija na Čika Dači: Igramo najlepši fudbal u Srbiji, Radnički će jednog dana biti u vrhu tabele

Vreme čitanja: 14min | pon. 25.12.23. | 16:58

Sportski direktor Radničkog 1923 Slavko Perović u razgovoru za Mozzart Sport sumirao minulu superligašku jesen, koju su Kragujevčani okončali na solidnoj desetoj poziciji prvenstvene tabele

Kada smo pre par meseci radili intervju u osvit nove sezone u Mozzart Bet Superligi, sportski direktor Radničkog 1923 Slavko Perović tada je nedvosmisleno poručio da će učinak Crvenih u prvih pet prvenstvenih rundi u najvećoj meri odrediti njihove takmičarske domete u ovogodišnjem prvenstvu, odnosno da će pokazati može li ova ekipa Radničkog da napravi dodatni iskorak na tabeli u odnosu na prethodnu sezonu koju je kragujevački superligaš okončao na visokoj osmoj poziciji ili će se pak zadovoljiti očuvanjem superligaškog statusa.

Želeo je nekadašnji fudbalski internacionalac, a danas jedan od najmlađih sportskih direktora u Mozzart Bet Superligi da na taj način spreči defetizam u taboru kragujevačkog superligaša usled prilično nepovoljnog rasporeda na startu prvenstva. U toj nameri očigledno nije uspeo, s obzirom da je Radnički otvorio sezonu sa pet uzastopnih poraza, čime je pokazao da još uvek nema kapacitet da se upusti u bitku za sam vrh tabele.

Izabrane vesti

"Sećam se te čudne atmosfere koja je vladala među igračima i u stručnom štabu nakon objavljenog rasporeda takmičenja, a koja je meni u tom momentu jako zasmetala. Zbog toga sam i izjavio da će rezultati u prvih 5-6 kola odrediti neke naše takmičarske domete u ovoj sezoni. Tako je i bilo. Nismo počeli sezonu onako kako smo to želeli i postali smo svesni da možda u ovom trenutku ipak nemamo taj mentalitet, karakter, pa možda i kvalitet, da načinimo rezultatski iskorak u odnosu na prošlu sezonu i napadnemo neku višu poziciju na tabeli", priznaje u razgovoru za Mozzart Sport Perović, koji ni nakon krajnje deprimirajućeg starta sezone nije gubio nadu da će Radnički, ako ne ove, a ono bar u naredne dve-tri sezone, pronaći put do superligaškog vrha:

"Ja i dalje čvrsto verujem da će Radnički jednog dana biti u samom vrhu tabele. Da li će to biti za šest meseci, godinu dana ili možda tri godine, to u ovom trenutku ne znam. Znam samo da me sigurno ne zadovoljava da Radnički bude osmi, deveti ili deseti na tabeli, iako je to, moram priznati, u trenutnim okolnostima ipak veliki uspeh. Mislim da je u ljudskoj prirodi da se ne zadovoljava postignutim i da stalno teži ka tome da pomera granicu uspeha."

Kada se vrati film unazad, može se konstatovati da Radnički igrački nije izgledao tako loše na početku sezone koliko to ostvareni rezultati pokazuju. Čak su i na gostovanju u Nišu, gde su doživeli jedan od najubedljivijih poraza na samom startu prvenstva (1:4), Crveni pružili sasvim solidnu partiju, naročito u drugom poluvremenu. Ipak, sportski direktor Kragujevčana kaže da mu je više dozlogrdilo da stalno sluša jedne te iste alibi priče o "manjku sreće" i "nezasluženim porazima" i naglašava da sreća ne dolazi sama po sebi, već se zaslužuje zalaganjem na terenu i tim nekim ratničkim temperamentom, koji je Šumadincima očigledno nedostajao u tim uvodnim utakmicama.

"Iskreno, ja više ne priznajem te ustaljene fraze i opravdanja tipa 'igrali smo dobro, ali nismo imali sreće' i 'nismo zaslužili da izgubimo'. To možda može da se dogodi na jednoj utakmici, ali ne na pet zaredom. Kao odgovoran čovek, ja sam neko ko uvek prvo traži krivca u sebi i smatram da je izlišno tražiti bilo kakve izgovore. Evidentno je da nam fali određena doza karaktera i te neke "ratničke krvi" i da bodove, kako na domaćem terenu, tako i na strani, branimo 'golim životom'. To je nešto u čemu nismo uspeli da napravimo pomak u odnosu na prethodnu sezonu, kada smo isto tako gubili utakmice koje smo na prvi pogled zaslužili da dobijemo."

Slavko Perović (©Starsport)Slavko Perović (©Starsport)


FEĐA DUDIĆ NIJE NEKO KO JE "PAO SA NEBA"

Nakon samo tri osvojena boda u prvih sedam utakmica, postalo je jasno da su stvari otišle predaleko i da je Kragujevčanima neophodna neka vrsta šok terapije kako bi se ekipa trgla iz letargije. Zbog toga je u dogovoru sa tadašnjim trenerom Dejanom Joksimovićem, koji je prethodno već nudio ostavku na mesto šefa stručnog štaba, odlučeno da se pokuša sa novim rešenjem na klupi u nadi da će na taj način Šumadinci konačno skrenuti sa rezultatske stranputice.

"Ja se i ovim putem još jednom zahvaljujem Dejanu Joksimoviću na svemu što je uradio za ovaj klub, a uradio je mnogo toga za tih godinu i po dana koliko je bio na čelu stručnog štaba. Podsetiću samo da je Radnički pod njegovim vođstvom ostvario drugi najbolji plasman u Super ligi u sto godina dugoj istoriji kluba. Očigledno da je u jednom trenutku došlo do obostranog zasićenja praćenog rezultatskom krizom, tako da smo zajednički procenili da bi možda najbolje bilo da potražimo neko novo lice na klupi, koje će biti u stanju da promeni energiju u svlačionici."

Dolazak Feđe Dudića na mesto šefa stručnog štaba ispostavio se kao najbolji mogući potez u datom trenutku. Nekadašanji strateg mostarskog Veleža i Sarajeva i nesuđeni trener Novog Pazara ne samo da je ekipu izvadio iz rezultatskog kanala, a igračima podigao poljuljano samopouzdanje, nego je uspeo da postojeći model igre dodatno oplemeni i od Radničkog napravi ekipu koja je, po mišljenju mnogih, igrala najlepši i najatraktivniji fudbal u jesenjem delu Mozzart Bet Superlige.

"Nakon prekida saradnje sa Joksimovićem, želja nam je bila da ostanemo na istom kursu, te smo iz tog razloga nastojali da dovedemo trenera sličnog profila i slične trenerske filozofije, ali sa nešto drugačijom energijom i principima rada. Mislim da smo angažovanjem Feđe Dudića u potpunosti pogodili. Moram naglasiti da Dudić nije neko ko je 'pao sa neba', već se radi o treneru čiji sam rad pratio duže vreme, pa sam čak i pokušavao da ga dovedem u Radnički u trenutku kada to nije bilo realno. On je za ova tri meseca koliko je u klubu pokazao da je pravo osveženje za srpski fudbal i da je trener pred kojim je velika karijera. Ekspresno je podigao igru i mentalitet ekipe na jedan viši nivo, a produkt svega je ona zaista fantastična rezultatska serija koja nas je dovela u gornji deo tabele. Ponosan sam na to što sam uspeo da dovedem jednog možda nedovoljno poznatog trenera širem fudbalskom auditorijumu u Srbiji, koji je doživeo da mu već nakon dve-tri utakmice navijači skandiraju ime i da o njemu bruji celokupna srpska fudbalska javnost."

Činjenica je da stil igre koji Dudić preferira više pogoduje napadačima, dok sa druge strane defanzivce stavlja na ozbiljan test. Zbog toga i ne čudi što je Radnički ove jeseni i postizao, ali i primao dosta golova.

"Način na koji igramo ove sezone jako je težak za defanzivce. Mi hoćemo da igramo fudbal sa puno rizika i sa visokim presingom, što sa sobom nosi određene rizike, naročito u defanzivi. Zbog toga i dolazimo u situaciju da sa jedne strane postižemo dosta golova, ali i da ih isto tako često primamo. Ja sam i ranije govorio da Radnički treba da igra brz, agresivan i ofanzivan fudbal na gol više. Mislim da smo trenutno ekipa koja igra možda i najlepši i najefikasniji fudbal u Mozzart Bet Superligi i drago mi je da je to prepoznato od strane šire fudbalske javnosti u Srbiji."

Ljubiša Pecelj i Feđa Dudić (©MN Press)Ljubiša Pecelj i Feđa Dudić (©MN Press)

Tek okončanu jesenju polusezonu svakako je obeležio i veliki iskorak Crvenih u nacionalnom kupu, gde su posle godina ponižavanja i skoro pa redovnog ispadanja u uvodnoj rundi takmičenja uspeli da doguraju četvrtfinala, što im je poslednji put pošlo za nogom pre više od dve decenije.

"Plasman u četvrtfinale Kupa Srbije još jedan je u nizu istorijskih uspeha kluba koji su se dogodili u poslednje tri-četiri godine. Tačno je da smo ove godine imali dosta sreće u žrebu, mada smo isto tako bili svedoci situacija da su mnogi superligaški timovi ispadali od objektivno slabijih ekipa, što se uostalom dešavalo i nama u nekom ranijem periodu. Mi smo obećali našim navijačima da ove sezone nećemo kalkulisati u kupu i da ćemo utakmice u ovom takmičenju igrati u punom sastavu, što smo i ispunili. Epilog je da će Radnički posle više od dve decenije ponovo igrati u četvrtfinalu kupa, što je jedna jako lepa i velika stvar za sam klub i naravno naše navijače."

MOGUĆE JE ZA MINIMALAN NOVAC DOVESTI KVALITETNE STRANCE

Strani igrači u srpskom fudbalu često predstavljaju "mačku u džaku", naročito ako dolaze iz fudbalski nedovoljno aktraktivnih sredina. Sportski sektor Radničkog je u poslednja dva prelazna roka pokazao da očigledno ima njuh za strance, s obzirom da su svi "legionari" koji su ove jeseni nosili dres kragujevačkog superligaša ostavili jako dobar utisak na terenu.

"Jako mi je drago da su svi ti strani igrači koje smo angažovali u prethodna dva prelazna opravdali naše poverenje. Ja sam prvi zagovornik teze da treba dovoditi isključivo strance koji su u stanju da prave razliku u odnosu na domaće igrače. Za razliku od nekih drugih klubova, mi smo se odlučili da dovodimo strance iz ne baš previše atraktivnih fudbalskih sredina, kao što su Malta, Finska ili Crne Gora, a koji se uklapaju u naš budžet. Naravno, to iziskuje jednu veliku posvećenost i sistematičnost u procesu skautinga. Ja sam neko ko u poslednje tri godine nije pogledao svih 90 minuta utakmice neke iz top 5 evropskih liga ili Lige šampiona i da me sad pitate ko je desni bek Mančester junajteda, ja ne bih znao da vam odgovorim, ali zato vrlo dobro znam ko je recimo desni bek Veleža, Petrovca iz Crne Gore ili makedonskog Sileksa. Mislim da smo pokazali da je moguće za minimalan novac dovesti kvalitetne strane igrače, koji su i te kako u stanju da prave razliku na terenu."

Već duži niz godina Radnički predstavlja pravu meku za sve mlade igrače željne afirmacije na superligaškoj sceni. Sa tom praksom nastavljeno je i u ovoj sezoni, pa su tako jesenas značajnu minutažu u prvom timu kragujevačkog superligaša dobili Bojan Adžić, Milan Aleksić i Matija Glušević, koji su na taj način stekli dragoceno iskustvo za dalji fudbalski razvoj.

"Od momenta kada sam stupio na funkciju sportskog direktora Radničkog uporno govorim da jedini način da Radnički kao klub živi i napreduje jeste kroz afirmaciju i prodaju mladih igrača. Činjenica je da je Radnički jedan od retkih klubova u Srbiji koji daje toliku šansu mladim igračima. Podsetiću samo na poslednju utakmicu protiv Radnika, gde smo u jednom trenutku na terenu imali čak četiri „bonus“ igrača. Mislim da imamo jednu jako dobru plejadu mladih i talentovanih igrača ove sezone, od kojih očekujemo dodatni napredak u nastavku prvenstva."

Ima i onih koji smatraju da Radnički možda ne posvećuje dovoljnu pažnju afirmasanju mladih i talentovanih fudbalera iz samog Kragujevca, iako primeri Đorđa Jovanovića ili Milana Aleksića opovrgavaju te tvrdnje.

"Za mene je najvažnije da je igrač dobar, bez obzira da li je iz Kragujevca ili nekog drugog grada. Naravno da ću uvek kod igrača približnog kvaliteta uvek odabrati onog ko je iz Kragujevca. Svi smo mi u klubu velike lokal-patriote i najviše na svetu volimo Kragujevac i Radnički, ali ne sme jedini kvalitet igrača da bude to što je iz Kragujevca. Mnogo je kragujevačkih igrača dobilo šansu u prvom timu proteklih godina. Neki su je iskoristili, neki možda i nisu na najbolji način, ali je u principu rezultat ekipe iznad svega. Kada već govorimo na tu temu, mnogi zanemaruju to što smo ovog leta uspeli da vratimo jednog od najvećih talenata kragujevačkog fudbala, a to je Milan Aleksić. On je bio jedan od bisera omladinske škole Partizana, čak je letos bio i priključen pripremama prvog tima, ali smo mi ipak uspeli da ga zahvaljujući njegovom menadžeru koji je moj veliki prijatelj i njegovoj velikoj želji da seniorsku karijeru započene upravo u svom rodnom gradu dovedemo u Radnički."

RASTEREĆENJE IGRAČKOG KADRA, PA TEK ONDA POTRAGA ZA POJAČANJIMA

Sledi zimski prelazni rok koji će Kragujevčanima dobro doći da malo "pospreme" i rasterete trenutni igrački kadar. Prema za sada još uvek nepotvrđenim informacijama, u grupi igrača na koje se ne računa za prolećni deo prvenstva nalaze se golman Filip Pajović, defanzivci Aleksandar Popović i Andrija Radovanović, zatim italijanski internacionalac Enok Engbeso, ali i Vasilije Đurić, koji je dobio odrešene ruke da promeni sredinu. Pred izlaznim vratima je i Nigerijac Entoni Izučukvu, koji je odličnim partijama u jesenjoj polusezoni privukao pažnju mnogih inostranih klubova, iako čelnici Radničkog čine sve što je u njihovoj moći da ga zadrže za prolećni deo šampionata.

"Mi smo u ovoj polusezoni imali nešto širi roster nego što to finansijski možemo da priuštimo. To nam je pomoglo da možda lakše prebrodimo neke situacije sa povredama, ali sada moramo da vodimo računa o tome da ostanemo dovoljno solventni i stabilni. To znači da ćemo morati da u izvesnoj meri rasteretimo postojeći igrački kadar. Postoji grupa igrača kojima planiramo da se zahvalimo na saradnji, ali ne bih u ovom trenutku želeo da otkrivam njihova imena."

Zeleno svetlo za odlazak iz kluba imaju i Stefan Čolović i jedan od najboljih strelaca Crvenih u jesenjem delu prvenstva Džofri Činedu, od čije bi prodaje Kragujevčani mogli značajno da profitiraju.

"Moram da naglasim da od kada sam ja sportski direktor Radničkog nikada nije vladalo veće interesovanje za naše igrače. Očekujemo prodaju Čolovića, nadamo se i Činedua. Ukoliko se to realizuje bićemo prinuđeni da dovedemo odgovarajuće zamene, s obzirom da se radi o dva za nas veoma bitna igrača, koji su svojim asistencijama i golovima pružili značajan doprinos rezultatima ekipe u protekloj polusezoni."

Žofri Činedu (©MN Press)Žofri Činedu (©MN Press)

Kada je reč dolascima, trenutno se aktivno radi na dovođenju još jedne dodatne opcije na poziciji levog beka, dok će dalji potezi u prelaznom roku prvenstveno zavisiti od odlazaka igrača.

"Želja nam je da dovođenjem još jednog levog beka dodatno pooštrimo konkurenciju na toj poziciji, gde u ovom trenutku imamo samo Ljubišu Pecelja. Što se ostalih dolazaka tiče, oni prevashodno zavise od odlazaka igrača, odnosno rasterećenja igračkog kadra, a samim tim i budžeta. Sigurno je da ćemo pokušati da sačuvamo taj balans između mladosti i iskustva, ali ono što mogu da kažem to je da tražimo potentne, brze igrače, sa dobrim motoričkim sposobnostima, koji u perspektivi mogu da budu interesantni i evropskim tržištu."

Perović je otkrio i "mustru" kojom se sportski sektor Crvenih rukovodi u procesu selektiranja tima.

"Naša selekcija se svodi na prepoznavanje igrača iz druge lige, zatim igrača koji nisu imali zadovoljavajuću minutažu u prvih pet superligaških ekipa, potom stranaca koji dolaze iz nekih, kao što sam već napomenuo, nedovoljno atraktivnih liga, uz decu iz naše omladinske škole koja predstavlja "žilu kucavicu" našeg kluba. Težimo da pronađemo igrače koji su po svojim igračkim karakteristikama i karakteru najkompatibilniji za naš postojeći sistem igre i za koje procenimo da su u stanju da najbolji način odgovore takmičarskim ambicijama kluba."

POŠTUJEMO SVAKOGA, NE BOJIMO SE NIKOGA

Prvo postpraznično okupljanje igrača zakazano je za 10. januar, a plan je da se kao i prošle godine bazični deo priprema obavi na nekoj od inostranih destinacija. Kada je reč o takmičarskim ciljevima u prolećnom delu prvenstva, u Radničkom smatraju da bi ponavljanje uspeha iz prošle sezone i plasman u plej-of predstavljao pouzdan znak da je kragujevački superligaš na pravom putu i da je u stanju da stane "rame uz rame" sa finansijski daleko moćnijim klubovima.

"Ne znam da li u Srbiji postoji neki klub iz jednog tako velikog grada kao što je Kragujevac, koji uživa ogromnu pažnju javnosti i ima toliku armiju navijača, a da funkcioniše sa takvim malim budžetom. Ovo govorim iz tog razloga što su očekivanja javnosti i navijača često u potpunom disbalansu sa budžetom kluba. Ja bih naravno voleo da se to u narednim godinama promeni, ali je trenutna sitacija takva da smo mi trenutnim budžetom dosta daleko od vodećih srpskih klubova. To naravno ne znači da mi u nastavku sezone nećemo ići na pobedu na svakoj utakmici, bez obzira na reputaciju rivala. Ja često igračima, kao i svima u klubu ponavljam jednu te istu rečenicu: „Poštujemo svakoga, ali se ne bojimo nikoga“. Mislim da je shvatanje te rečenice ključno kako bismo izgradili taj neki pobednički mentalitet i počeli da još više cenimo sebe."

O SARADNJI SA MANDARIĆEM TEK POSLE BOŽIĆNIH PRAZNIKA

Nedavno je veliku medijsku pažnju privukla poseta poznatog američkog biznismena srpskog porekla i nekadašnjeg vlasnika brojnih evropskih klubova, Milana Mandarića, koji je bio počasni gost kragujevačkog kluba na utakmici sa Novim Pazarom. To je naravno otvorilo prostor za brojne medijske spekulacije o potencijalnoj saradnji i Mandarićevoj želji da po prvi put uloži svoja sredstva u jedan srpski klub.

"Milan Mandarić je čovek koji je mnogo toga dao evropskom fudbalu. Mi smo imali nekoliko sastanaka sa njim, čak smo imali i priliku da ga ugostimo na našoj utakmici sa Novim Pazarom. On je pokazao veliko interesovanje za saradnju i preostaje nam da oko božićnih praznika obavimo još par razgovora o tome u kom bi obliku ta potencijalna saradnja bila. Naravno da bi nam bila velika čast da jedan takav čovek bude deo našeg kluba."

MILAN MANDARIĆ U KRAGUJEVCU, ZAINTERESOVAN ZA RADNIČKI

TRENUTNA PODLOGA NA "ČIKA DAČI" NE POGODUJE STILU IGRE CRVENIH

Uvek aktuelna tema, koja doduše ne spada u resor sportskog sektora, jeste i izgradnja novog stadiona na mestu sadašnjeg "Čika Dače". Iako je početak radova na izgradnji novog stadiona najavljivan nekoliko puta tokom ove godine, činjenica je da se još uvek čeka sa realizacijom ovog blizu 80 miliona evra vrednog projekta, koji bi od šumadijske prestonice načinio jedan od najvećih fudbalskih centara regiona.

"Imamo neke najave da će izgradnja stadiona krenuti uskoro. Većina operativnih i adminstrativnih stvari koje se tiču tog projekta rešena je u minulih par meseci, tako da se te strane nema nekih većih prepreka za . Sve ostalo je van moje kompetencije."

Izgradnja novog stadiona sa kvalitetnom podlogom svakako bi pogodovala i samoj ekipi Radničkog, koja ove jeseni, paradoksalno, bolje partije pruža na strani nego na domaćem terenu, gde ima problema sa starom i tvrdom podlogom koja nimalo ne pogoduje njihovom stilu igre.

"Svi mi Kragujevčani jako volimo i poštujemo "Čika Daču" kao jedan od najvećih sportskih simbola našeg grada, ali ja moram da kažem da naš teren ne pogoduje našem načinu igre. Na stranu to što ljudi koji se bave održavanjem terena daju svoj maksimum da on izgleda u ovom trenutku možda i bolje nego što je neko njegovo realno stanje. Otuda i neki utisak da mi mnogo bolje igramo na strani nego kod kuće, s obzirom da nam kvalitetni tereni, kao što su u Beogradu, Pančevu, Subotici, pružaju mogućnost da igramo onako kako želimo. Zbog toga se nadamo da će izgradnja novog stadiona početi što pre, kako bi kragujevačka publika imala prliku da u punom sjaju vidi jedan brz i moderan Radnički", poručuje za kraj razgovora sportski direktor Kragujevčana.



tagovi

Radnički KragujevacMozzart Bet SuperligaSlavko Perović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara