Poslednji šampioni (Foto: Reuters)
Poslednji šampioni (Foto: Reuters)

EURO U21 (Grupa B): Španci bez Olma, Pedrija, Ferana Toresa... I opet nemaju konkurenciju

Vreme čitanja: 11min | sre. 24.03.21. | 08:15

Italijani znatno slabiji nego pre dve godine, Česi bez jednog od svojih najtalentovanijih fudbalera, domaćin Slovenija potpuni autsajder

Fudbalski agenti i skauti velikih evropskih klubova lutaće u narednih nedelju dana stadionima širom Mađarske i Slovenije. Razlog – počinje grupna faza Evropskog prvenstva za igrače uzrasta do 21 godine, poligon kao osmišljen za sve fudbalere koji do sada nisu u potpunosti uspeli da skrenu pažnju na sebe.

Pogodnosti koje pruža ovo takmičenje osnovano još 1978. godine do sada su najbolje umeli da koriste i najveći mu značaj pridavali Španci (osvajači prethodnog turnira) i Italijani, petostruki osvajači omladinskog prvenstva Starog kontinenta. Stoga, iako prema mišljenju mnogih ne slovi za najatraktivniju grupu i iz nje ne dolazi prvi favorit za osvajanje (što je Francuska), Grupu B, u kojoj su pored Italije i Španije još Slovenija i Češka, nikako ne treba zanemariti, jer bi, ako ništa drugo, ponovo mogla da iznedri nekog Tijaga Alkantaru, Fabijana Ruiza, Danija Sebaljosa (osvajači nagrade za najboljeg igrača turnira) ili pak Andreu Pirla, Alberta Đilardina, Alvara Moratu, Saula (najbolji strelci turnira).

Izabrane vesti

18.00: (4,40) Češka (3,45) Italija (1,87)

18.00: (8,50) Slovenija (4,50) Španija (1,40)

ŠPANIJA

Branilac titule je kartu za kontinentalnu smortu izborio na zastrašujuć način – sa devet pobeda, jednim remijem i samo jednim primljenim golom. Međutim, Izrael, Farska Ostrva, Kazahstan, Severna Makedonija i Crna Gora nisu rivali na kojima je Crvena furija mogla da testira svoje domete.

Problem za selektora Luisa de la Fuentea leži u tome što se istovremeno igraju i mundijalske kvalifikacije A selekcije, zbog čega je nekadašnji trener Alavesa ostao uskraćen za usluge Danija Olma, Ferana Toresa, Pedrija, Erika Garsije, Brajana Hila, Pedra Pora, s obzirom na to da ih je Luis Enrike uvrstio na spisak seniorske reprezentacije. Niko se od njih nije posebno istakao nekim konkretnim učinkom u vidu golova ili asistencija, štaviše, najbolji strelac La Rohite u kvalifikacijama bio je Olmo sa svega tri pogotka iz razloga što je De la Fuente često mešao karte, ali daleko od toga da je odsustvo pomenutih fudbalera zanemarljivo. Međutim, koga nema bez njega se može i mora, pa hajde onda da vidimo kakvim oružjem raspolaže jedan od prvih favorita za osvajanje turnira.

Na golu ne bi trebalo da bude iznenađenja, najavljuju španski mediji. Ustaljeno mesto Alvara Fernandeza među stativama Ueske pruža sigurnost De la Fuenteu, te će Đozep Martinez, inače rezervista u Lajpcigu, i Aleks Domingez svoju šansu sačekati sa klupe.

Vrtoglavi uspon Pedra Pora na pozajmici u lisabonskom Sportingu ukazivao je na to da će mesto desnog beka biti zacementirano za fudbalera ugovorom vezanog za Mančester Siti. Ipak, njegove odlične partije nisu promakle ni Luisu Enrikeu, koji mu je uputio debitantski poziv u A tim, a kako je defanzivac Dortmunda Mateu Morej zbog povrede otpao sa spiska u poslednjem trenutku, mesto se otvorilo za Seviljinog beka Alehandra Poza, standardnog i vrlo dobrog u Eibaru ove sezone. Na suprotnoj strani ćemo bez dileme gledati Marka Kukurelju, iako nekadašnji levi bočni Barselone u Hetafeu ima nešto ofanzivniju ulogu.

U srcu odbrane konkurencija je jača za Oskara Mingezu. Polaznik La Masije je ove godine u potpunosti iskoristio Barselonine štoperske anomalije i nametnuo se kao standardni član Kumanove ekipe, što je nateralo de la Fuentea da mu uputi tek prvi poziv u omladinsku reprezentaciju, pošto u kvalifikacionim utakmicama nije računao na njega. Ipak, teško da će Mingeza uspeti da "razbije" tandem Ugo GiljamonHorhe Kuenka.

De la Fuenteov izbor u veznom redu najviše je iznenadio fudbalsku javnost u Španiji. Enrike mu je "oteo" Pedrija, ali je i pored toga selektor La Rohite odlučio da sa spiska putnika izostavi Karlesa Alenju i Oskara Rodrigeza. Posebno čudi nepozivanje fudbalera Sevilje, koji je odigrao osam od deset utakmica u kvalifikacionom ciklusu. Jedno mesto u manevru rezervisano je za nezamenjivog vezistu Selte Frana Beltrana (propustio samo jednu utakmicu u kvalifikacijama), dok bi preostala dva trebalo da zauzmu Romin Gonzalo Viljar i Riki Puć, u kojeg De la Fuente ima poverenje, uprkos tome što omaleni vezista praktično nema ulogu u Kumanovoj Barseloni.

Riki Puđ (Foto: AFP)Riki Puđ (Foto: AFP)

Kako se Olmo, najbolji strelac u kvalifikacionom ciklusu sa tri pogotka, pridružio A selekciji, mesto fudbalera Lajpciga trebalo bi da zauzme Ander Barenečea (Sosijedad). Preostala dvojica koji će predvoditi La Rohitu u pohodu da šestoj evropskoj kruni jesu Dani Gomez (Levante) i Braim Dijaz. Poslednjepomenuti bi kao igrač koji je uprkos godina (21) već igrao za Mančester Siti, Real Madrid i Milan (pozajmljen od Reala), do sada stečenim iskustvom trebalo da bude lider ove generacije.

***

Golmani: Aleks Domingez (Las Palmas), Alvaro Ernandez (Ueska), Đozep Martinez (Lajpcig)

Odbrana: Pipa (Hadersfild), Mark Kukurelja (Hetafe), Horge Kuenka (Almerija, na pozajmici iz Viljareala), Adrija Pedroza (Espanjol), Ugo Giljamon (Valensija), Oskar Mingeza (Barselona), Huan Miranda (Betis, na pozajmici iz Barselone, Alehandro Pozo (Eibar, na pozajmici iz Sevilje)

Sredina: Braim Dijaz (Milan, na pozajmici iz Real Madrida), Ander Barenečea (Real Sosijedad), Fran Beltran (SeltaVigo), Manu Garsija (Kihon), Hon Monkajola (Osasuna), Riki Puć (Barselona), Gonzalo Viljar (Roma), Martin Zubimendi (Real Sosijedad)

Napad: Dani Gomez (Levante), Jeremi Pino (Viljareal), Havi Puado (Eslanjol), Abel Ruiz (Braga)

***

Najveća vrednost: Mark Kukurelja, 20.000.000; Najmanja vrednost: Aleks Domingez, 400.000

Golman: Alvaro Fernandez, 4.000.000 / ukupno 6.900.000

Odbrana: Mark Kukurelja, 20.000.000 / ukupno 59.500.000

Sredina: Riki Puđ, 18.000.000 / ukupno 95.000.000

Napad: Jeremi Pino, Abel Ruiz 5.000.000 / ukupno 15.000.000

Ukupna vrednost reprezentacije - 176.400.000

ITALIJA

Italijani u kvalifikacijama nisu bili ubedljivi poput Španaca iz prostog razloga jer su imali koliko-toliko kvalitetnije protivnike u Islandu, Irskoj i Švedskoj, koja im je i nanela jedini poraz u grupi.

Na prošlom prvenstvu održanom upravo u Italiji pre dve godine, Azuri su u potpunosti razočarali. Tada je takmičenje brojalo tri grupe i samo najbolji drugoplasirani išao je u polufinale, pa su Italijani sa šest bodova učešće završili već u grupi. A kada sa Nikolom Barelom, Federikom Kjezom, Lorencom Pelegrinijem, Nikolom Zaniolom, Đanlukom Mančinijem i Manuelom Lokatelijem nisu uspeli da naprave veći rezultat, malo ko je na Čizmi optimističan po pitanju uspeha sada kada nikoga od pomenutih nema u timu.

Štaviše, jedino su Sandro Tonali i sadašnji kapiten Patrik Kutrone od ovogodišnjig učesnika učestvovali i na prethodnoj smotri, s tim da tada ni jedan ni drugi nisu imali zapaženiju ulogu. Dve godine kasnije najviše će se očekivati upravo od njih dvojice kao igrače sa najvećim iskustvom u timu.

Sandro Tonali (Foto: Reuters)Sandro Tonali (Foto: Reuters)

Ne treba zaboraviti ni na Đanluku Skamaku, koji će u sistemu 3-5-2 Paola Nikolata sa Kutroneom činiti tandem najisturenijih napadača. Napadač Sasuola na pozajmici u Đenovi je u prethodna dva prelazna bio jedna od meta Milana, u aktuelnoj sezoni postigao je osam pogodaka u svim takmičenjima, i predstojeće prvenstvo moglo bi da mu posluži kao odskočna daska za transfer u ambiciozniji klub na leto.

Od zvučnijih imena valja istaći i dvojicu defanzivaca, Milanovog Matea Gabiju i njegovog imenjaka iz Verone Lovata, kojem je tržišta vrednost ove sezone skočila sa 450.000 evra na 7.000.000 evra. Bilo kako bilo, nemaju Italijani sastav dovoljno kvalitetan da pomrsi račune najvećim favoritima, što je donekle moglo zaključiti i po izjavi selektora Paola Nikolata.

"Kompleksna grupa. S obzirom na to da će Španija gotovo sigurno proći dalje, prvi meč za nas će biti od ključnog značaja. Mlada smo ekipa, s obzirom na to da su najbolji s pravom u seniorskoj reprezentaciji, ali se nadamo da ćemo biti u stanju da se takmičimo sa našim protivnicima."

Da je grupa nešto kvalitetnija, namučili bi se Italijani da izbegnu i drugo uzastopno ispadanje već na startu. Ovako, sa Česima i Slovencima kao konkurentima za drugo mesto, nokaut faza deluje kao rutina. Ali nešto više od toga...

***

Golmani: Marko Karnezeki (Kremoneze, na pozajmici iz Atalante), Mišel Čerofolini (Ređijana, na pozajmici iz Fjorentine), Alesandro Plicari (Ređina, na pozajmici iz Milana)

Odbrana: Raul Belanova (Peskara, pozajmica Bordo), Enriko Delprato (Ređina, na pozajmici iz Atalante), Đanluka Frabota (Juventus), Mateo Gabija (Milan), Mateo Lovato (Verona), Rikardo Markiza (Specija, na pozajmici iz Sasuola), Lorenco Pirola (Monca, na pozajmici iz Intera), Luka Ranijeri (SPAL, na pozajmici iz Fjorentine), Marko Sala (SPAL, na pozajmici iz Sasuola), Grabrijele Zapa (Kaljari)

Sredina: Davide Fratezi (Monca, na pozajmici iz Sasuola), Đulio Mađore (Specija), Tomazo Pobega (Specija, na pozajmici iz Milana), Samuele Riči (Empoli), Nikolo Rovela (Đenova), Sandro Tonali (Milan)

Napad: Lorenco Kolombo (Kremoneze, na pozajmici iz Milana), Patrik Kutrone (Valensija, na pozajmici iz Vulverhemptona), Đakomo Raspadori (Sasuolo), Đanluka Skamaka (Đenova)

***

Najveća vrednost: Sandro Tonali, 32.000.000; Najmanja vrednost: Mišel Čerofolini, 700.000

Golman: Marko Karnezeki, 2.000.000 / ukupno 4.400.000

Odbrana: Mateo Gabija, 9.000.000 / ukupno 35.600.000

Sredina: Sandro Tonali, 32.000.000 / ukupno 61.500.000

Napad: Patrik Kutrone, 10.000.000 / ukupno 23.000.000

Ukupna vrednost reprezentacije - 124.500.000

ČEŠKA

Selektor Češke Karel Krejči pretrpeo je ozbiljan udarac pred start prvenstva – Adam Hložek odlučio se da ostane u domovini i u potpunosti se oporavi od povrede koju je zadobio još krajem oktobra. Za one kojima ime nije poznato, radi se o 12.000.000 evra vrednom 18-godišnjem napadaču Sparte, okarakterisanom kao jednom od najvećih talenata tamošnjeg fudbala, koji je na uvodnih osam utakmica (dok se nije povredio) za praški tim postigao četiri i namestio još pet golova.

Pride je uz Vaclava Drčala bio drugi najbolji strelac Češče u kvalifikacijama sa tri pogotka, međutim, Krejči će morati da mu pronađe zamenu. Ona bi mogla da dođe u vidu njegovog klupskog saigrača, najmlađeg člana reprezentacije, 17-godišnjeg Adama Karabeca, koji je za Spartu već upisao četiri starta (još sedam sa klupe) i postigao dva gola. Pozivanje pomenutog Drčala izazvalo je veliko nezadovoljstvo češke fudbalske javnosti iz razloga što je napadač Mlade Boleslav ove sezone postigao samo jedan gol u prvenstvu, ali ga je Krejči nagradio zbog pomenutih zasluga iz kvalifikacionog ciklusa. Baš kao i Denisa Granečnjija, koji je u Emenu ove sezone sakupio samo 16 minuta, dok je primera radi napadač Pardubica David Huf, strelac sedam i asistent kod jednog gola, ostao kod kuće.

Pored Hložeka, veliki problem predstavlja odsustvo defanzivca Slavije Davida Zime, koji je za izvrsne partije u praškom timu nagrađen pozivom u seniorsku reprezentaciju. Zbog toga će Ladislav Krejči, inače najbolji strelac u kvalifikacionom ciklusu sa pet pogodaka, gotovo sigurno zaigrati na u srcu odbrane, iako mu je nešto prirodnija pozicija zadnjeg veznog. Da ima njuh za gol Krejči je potvrdio i u prvenstvu češke, gde na 16 mečeva već ima pet golova, iako se, napominjemo, radi o defanzivnom igraču.

Ladislav Krejči (Foto: AFP)Ladislav Krejči (Foto: AFP)

Uz Krejčija, pokretačku snagu Češke predstavljaće i Mihal Sadilek, izvođač većine prekida, motivator i srce tima, kako ga opisuju tamošnji mediji. Sadileka je PSV ove sezone pozajmio Slovanu, gde igra na poziciji levog beka, ali je izvesno da će na predstojećem prvenstvu zaigrati tamo gde se najbolje oseća – u veznom redu.  

***

Golmani: Matej Kovar (Mančester Junajted), Martin Jedlička (Dunajska Streda), Matouš Trmal (Vitorija)

Odbrana: Matej Čaluš (Viktorija Plzenj), Mihal Fukala (Slovac Liberec), Denis Granečnji (Emen), Libor Holik (Jablonec), Dominik Plečati (Sparta Prag), Martin Vitik (Sparta Prag)

Sredina: Pavel Buča (Viktorija Plzenj), Filip Havelka (Češke Budejovice, na pozajmici iz praške Sparte), Dominik Janošek (Zlin), Adam Karabec (Sparta Prag), Mihal Kohut (Slovacko), Ladislav Krejči (Sparta Prag), Ondrej Lingr (Slavija Prag), Tomaš Ostrak (Karvina), Mihal Sadilek (Slovan Liberec), Pavel Šulc (Viktorija Plzenj), Antonin Vaniček (Bohemijans Prag), Patrik Žitnji (Teplice)

Napad: Vaclav Drčal (Mlada Boleslav), Ondrej Šašinka (Banjik Ostrava)

***

Najveća vrednost: Pavel Buča, Ladislav Krejči, Mihal Sadilek, 2.500.000; Najmanja vrednost: Martin Vitik, 200.000

Golman: Matouš Trmal, 1.000.000 / ukupno 1.800.000

Odbrana: Libor Holik, 900.000 / ukupno 3.500.000

Sredina: Pavel Buča, Ladislav Krejči, Mihal Sadilek – 2.500.000 / ukupno 13.300.000

Napad: Vaclav Drčal, 650.000 / ukupno 1.250.000

Ukupna vrednost reprezentacije - 18.050.000     

SLOVENIJA

Fudbalska javnost u Sloveniji svesna je koliki su dometi njihove reprezentacije u debitantskom nastupu na omladinskom Evropskom prvenstvu. Ukoliko sagledamo tradiciju, reputaciju, tržišnu vrednost selekcija (nemaju fudbalera vrednijeg od 900.000) i samim tim kvalitet, izabranicima Milenka Aćimovića niko ne pridaje ni promil šansi za uspeh. U grupi sa Španijom i Italijom čak bi i prolazak u nokaut fazu bio ravan naučnoj fantastici, međutim, napominju iz Slovenije da su veličanje rivala i preterani strah potpuno bespotrebni.

Umesto toga, prisećaju se slovenski mediji reprezentacija koje su na prethodnim takmičenjima uradili mnogo više nego što se od njih očekivalo: Izrael je primera radi 2013. osvojio četiri boda u grupi sa Engleskom, Italijom i Norveškom, Slovačka 2017. završila kao drugoplasirana, a Švedska se 2017. popela na krov Evrope...

No, vratimo se na tim Slovenije. Dve trećine fudbalera, njih 15 od 23, dolazi iz domaćeg prvenstva. Od osmorice stranaca, dvojica su golmani, nijedan starter u svom timu, dok su u napadu trojica fudbalera koji nisu preterano poznati široj slovenačkoj javnosti – Nik Prelec koji karijeru gradi u mlađim kategorijama Sampdorije, Romin Žan Celar pozajmljen Kremonezeu (27 utakmica, dva gola) i Žan Medved, koji je doduše nastupao za slovenačkog drugoligaša Fuzinar, ali je trenutno član Slovana na pozajmici u Visli, gde takođe nije standardan.

Kao što rekosmo, daleko od toga da u Ačimovičevom timu sve pršti od kvaliteta, ali ima slovenački stručnjak nekoliko fudbalera koji su, s obzirom na godine, poprilično iskusni. Velike nade Mile polaže u kapitena Timija Elšnika. Vezista Olimpije je prethodnih godina imao nekoliko neuspešnih epizoda u engleskim niželigašima, ali je ove sezone u timu iz Ljubljane revitalizovao karijeru, te bi turnir u domovini mogao da bude prilika da iskaže svoj kvalitet. Od istaknutijih fudbalera tu su i Mariborovo brzonogo krilo Aljoša Matko (sedam golova) i Dario Kolobarić koji je za Domžale već pogađao devet puta, te Dejan Petrovič (Rapid Beč) i Adam Gnezda Čerin (Rijeka), koji su već nastupali za A selekciju.

Aćimovićev spisak, napominju Slovenci, dodatno ističe koliko se u Olimpiji i Mariboru slabo radi sa mlađim igračima, s obzirom na to da su omladinskoj selekciji zbirno dali tek tri igrača. Zapravo, dvojicu, jer se Žan Kolmanič pred početak prvenstva oprostio sa Mariborom.

***

Golmani: Žan Luk Leban (Everton), Martin Turk (Parma), Igor Vekič (Bravo) – 300.000 Vekič

Odbrana: David Brekalo (Bravo), Jan Gorenc (Mura), Žan Kolmanič (Ostin, na pozajmici iz Maribora), Aljaž Ploj (Aluminij), Žan Rogelj (Tirol), Sven Šoštarič-Karič (Domžale), Dušan Stojinovič (Celje), Žan Zaletel (Celje), Andraž Žinič (Domžale)

Sredina: Timi Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda Čerin (Rijeka, na pozajmici iz Nirnberga), Tomi Horvat (Mura), Sandi Ogrinec (Bravo), Dejan Petrovič (Rapid Beč), Tamar Svetlin (Domžale)

Napad: Žan Celar (Kremoneze, na pozajmici iz Rome), Dario Kolobarić (Domžale), Aljoša Matko (Maribor), Žan Medved (Visla Krakov, na pozajmici iz Slovan Bratislave), Nik Prelec (Sampdorija)

***

Najveća vrednost: Dejan Petrovič, 900.000; Najmanja vrednost: Žan Luk Leban, Martin Turk /

Golmani: Žan Luk Leban (Everton), Martin Turk (Parma), Igor Vekič (Bravo) – 300.000 Vekič

Odbrana: Dušan Stojinovič, Žan Zaletel 800.000 / ukupno 3.700.000

Sredina: Dejan Petrovič 900.000 / ukupno 2.950.000

Napad: Žan Celar 800.000 / ukupno 2.750.000

Ukupna vrednost reprezentacije9.400.000

GRUPA B

(raspored utakmica)

Sreda

18.00: (4,40) Češka (3,45) Italija (1,87)

18.00: (8,50) Slovenija (4,50) Španija (1,40)

Subota

18.00: Slovenija – Češka

21.00: Španija – Italija

Utorak

21.00: Španija – Češka

21.00: Italija – Slovenija



tagovi

Evropsko prvenstvo za mlade - U21Evropsko prvenstvo za mladeItalija U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara