(©Reuters)
(©Reuters)

EURO U21 (Grupa A): Holanđani najjači, Nemci lansiraju čudo od deteta, Mađari zalutali...

Vreme čitanja: 10min | sre. 24.03.21. | 08:20

Rumuni dosta slabiji nego pre dve godine...

Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine koje počinje večeras u Mađarskoj i Sloveniji biće jedinstveno po organizaciji. Za trofej će se kao i pre tri godine boriti 16 najboljih mladih timova kontinenta, međutim po prvi put doći će do dvomesečnog vakuma između grupne i nokaut faze. Iz tog razloga selektori reprezentacija koje prođu prvu prepreku imaće mogućnost da na leto ponovo selektiraju ekipe.

Grupna faza turnira kreće danas i završava se 31. marta. Pobednici i viceprvaci grupa idu dalje u četvrtfinale koje je zakazano za 31. maj. Tri dana kasnije planirano je polufinale, a borba za trofej biće organizovana 6. juna u Ljubljani.

Izabrane vesti

Četiri grada u svakoj od zemalja domaćina ugostiće najbolje mlade igrače Evrope. Publike u prvoj fazi, izvesno je, nema, ali situacija bi mogla da se promeni do leta. Tada bi UEFA u dogovoru sa lokalnim vlastima mogla da dozvoli određeni broj ljudi na tribinama.

Španija i Italija kao najuspešnije nacije ovog takmičenja (po pet titula) obezbedile su plasman na EURO U21 u Mađarskoj i Sloveniji. Španci su pride i branioci trofeja. Uz te dve selekcije među 16 najboljih nalaze se i Rusija, Holandija, Švajcarska, Danska, Engleska, Francuska, Portugal, Češka, Nemačka, Hrvatska, Rumunija i Island.

Slovenci su jedini debitanti turniru (plasirali su se bez kvalifikacija, kao domaćini, poput Mađara); od većih fudbalskih sila današnjice neće biti Belgije (mada Belgijanci i ne blistaju u ovom uzrastu), dok od redovnih učesnika nedostaje Srbija.

I ovoga puta (pored svih izostanaka, a nije da ih nema; suludo bi bilo nabrajati ko sve nedostaje Nemcima, Francuzima, Englezima, Špancima...) biće ovo jedinstvena revija mladih zvezda i nekih još neafirmisanih potencijala, možda budućih superstarova. Italijani će se ponajviše oslanjati na Sandra Tonalija i Patrika Kutronea; Francuzi na Eduarda Kamavingu, Musu Dijabija, Odsona Eduara, Žila Kundea; Holanđani na Džastina Klajverta i Majrona Boadua; Nemci na Jusufu Mukoka. Englezi će se sve oči upirati u Mejsona Grinvuda, Kaluma Hadsona Odoija, Rajana Sesenjona, Edija Nketiju; Španci će dosta zavisiti od Braima Dijaza, Rikija Puća, Marka Kukurelje, a Portugalci od golova Barseloninog Trinkaa i Milanovog Rafaela Leaa.

GRUPA A

(raspored utakmica)

1. KOLO (24. mart)

21.00: Mađarska - Nemačka

21.00: Rumunija - Holandija

2. KOLO (27. mart)

18.00: Mađarska - Rumunija

21.00: Nemačka - Holandija

3. KOLO (30. mart)

18.00: Holandija - Mađarska

18.00: Nemačka - Rumunija

HOLANDIJA

Holanđani su do završnog turnira došli postigavši rekordnih 46 golova u deset utakmica (4,6 po utakmici). Izgubili su samo u poslednjem kolu od Portugalije (1:2) kada je sve već bilo rešeno i kada su već bili overili prvo mesto i plasman na završni turnir.

Ako ćemo po imenima, oni su bez sumnje apsolutni favoriti u Grupi A. Posle tri vezana prvenstva na koja se nisu kvalifikovali, rešeni su da u ovom uzarstu dosegnu visine sa sredine dvehiljaditih kada su dva puta dolazili do titule. U međuvremenu, još su samo jednom učestvovali i došli do polufinala.

U aktuelnoj generaciji, zanimljivo, ne dominiraju igrači najbolje evropske škole – Ajaksove, već su važne uloge uzeli momci iz AZ Alkmara poput Majrona Boadua, Tena Kopmejnersa ili Kodija Gakpoa iz PSV Ajdhovena. Ne izostaju ni Ajaksovci, razume se, ali deluje da su u drugom planu.

Biće zanimljivo videti kakvu će ulogu imati baš jedan od odlazećih Ajaksovih talenata kao što je Brajan Brobi (već potpisao za RB Lajpcig), odnosno prva zvezda ove ekipe Džastin Klajvert. Sin slavnog golgetera Ajaksa, Milana i Barselone trenutno je na pozajmici u Lajpcigu i nema adekvatnu minutažu, ali svaku priliku dosta dobro koristi. Čini se da bi ovaj turnir, ako ga odradi dobro, mogao ključno da utiče na njegovu karijeru.

Zanimljivo, najvredniji igrač ovog tima je štoper Sven Botman iz Lila. Njega je francuski klub platio Kopljanicima 8.000.000 evra, a u ovom trenutku cena mu je oko 25.000.000. Starter je u Lilu i čini dosta dobar tandem sa Perom Šursom, momkom koji je takođe privukao pažnju mnogih dobrih platiša.

Skrivena snaga ovog tima mogli bi da budu Dejovasio Zefujk, desni bek Herte i momak koji je navukao dosta iskustva igrajući Bundesligu, odnosno Mičel Baker na koga ozbiljno računaju u Pari Sen Žermenu.

Još jedan igrač iz Herte ima veliki potencijal i dosta čudnu narav. U pitanju je Havairo Dilrosun. Ako dobije šansu, mogao bi da iznenadi. Vihorno krilo, nezgodan dribling, zavidna brzina...

Noa Lang iz Briža (drugi najvredniji igrač tima težak 20.000.000 evra) adut je na koga Holanđani računaju, ali tek pošto mu istekne suspenzija zbog koje neće moći da igra u prvom kolu.

***

Golmani: Kjel Šerpen (Ajaks), Džastin Bejlo (Fajenord), Marten Paes (Utreht)

Odbrana: Dejovasio Zefujk (Herta), Per Šurs (Ajaks), Sven Botman (Lil), Mičel Baker (Pari Sen Žermen), Džordan Teze (PSV), Danilo Duhi (Vitese), Tajrel Malasija (Fajenord), Jurien Timber (Ajaks).

Vezni red: Ferdi Kadioglu (Fenerbahče), Ten Kopmejners (AZ), Dani de Vit (AZ), Jurgen Ekelenkamp (Ajaks), Abdu Harui (Sparta Roterdam), Ludovit Rejs (Osnabrik).

Napad: Kodi Gakpo (PSV), Majron Boadu (AZ), Noa Lang (Briž), Havairo Dilrosun (Herta), Brajan Brobi (Ajaks), Džastin Klajvert (RB Lajpcig).

***

Najvredniji: Sven Botman (Lil) – 25.000.000 evra

Golman: Džastin Bejlo (8.000.0000)/ukupno: 11.200.000

Odbrana: Sven Botman (25.000.000)/ukupno: 68.000.000

Sredina: Ten Kopmejners (17.500.000)/ukupno: 29.200.000

Napad: Noa Lang (20.000.000)/ukupno: 85.800.000

Ukupna vrednost ekipe: 194.200.000 evra

RUMUNIJA

Rumuni su 2019. u Italiji i San Marinu napravili pravo malo čudo kada su zauzeli prvo mesto u grupi ispred Francuske, Engleske i Hrvatske. I beše tako sve dok kasnije nismo upoznali Janisa Hadžija, Denisa Mana, Florinela Komana, Georgea Puškaša i ostale. Govorili su Rumuni tog leta da imaju najtalentovaniju generaciju još od one s kraja osamdesetih, kada su izrodili Hadžija i sve one druge majstore, međutim malo ko im je verovao. Ali polufinale u Italiji pokazalo je da su bili u pravu.

Ovo je drugo prvenstvo U21 na koje se plasiraju zaredom, no daleko od toga da ih prati slična euforija. Kvalifikacije su završili iza Danske i ispred Ukrajine, koja ih je na svom terenu savaladala sa 1:0.

Kroz kvalifikacija Rumuni su koristili neke od svojih najvećih zvezda, poput Denisa Mana ili Janisa Hadžija, međutim za grupnu fazu oni nisu pozvani u dogovoru sa njihovim klubovima. Ukoliko bi Rumuni priredili još neko čudo i ponovo prošli u nokaut fazu moguće da bi se to promenilo...

S aktuelnim sastavom i rivalima pred njima teško je očekivati da komšije mogu do novog iznenađenja. U pitanju je sastav koji manje-više popunjavaju igrači iz domaćeg, ne tako kvalitetnog šampionata. Trojica napadača (Popesku, Ganea i Petre) zajedno na kontu ove sezone imaju tri gola, a najvredniji igrač ovog sastava Radu Dregušin (štoper), nije redovan ni u Seriji C, u drugom timu Juventusa.

Najveća zvezda ovog rumunskog sastava jeste njihov selektor Adrijan Mutu. Nekada velika zvezda Juventusa, Čelsija i Fjorentine kroz kvalifikacije raspolagao je dosta kvalitetnijim timom. Sve osim poslednjeg mesta u grupi bio bi sasvim zadovoljavajući rezultat za Rumune. Pogotovo kada se u obzir uzme da su samo četvorica igrača iz aktuelnog sastava sakupila dvocifren broj nastupa za mladu selekciju.

***

Golmani: Andrej Vlad (FCSB), Mihaj Ajoani (Trgovište), Mihaj Ešanu (Dinamo Bukurešt).

Odbrana: Aleks Paškanu (Ponferadina), Radu Bobok (Vitorul), Andrej Čindriš Botošani), Denis Haruc (FCSB), Denis Čobotariju (Kluž), Radu Dregušin (Juventus), Štefan Vledoju (Univerzitatea Krajova), Raul Opruc (Hermanštat).

Vezni red: Andrej Čobanu (Vitorul), Darijus Olaru (FCSB), Olimpiju Morucan (FCSB), Rezvan Oajde (FCSB), Marius Marin (Piza), Marko Dulka (Trgovište), Ketelin Itu (Kluž), George Kimpanu (Univerzitatea), Aleksandru Matan (Kolumbus).

Napad: George Ganea (Vitorul), Oktavijan Popesku (FCSB), Adrijan Petre (UTA Arad).

***

Najvredniji: Darijus Olaru (FCSB) – 2.000.000

Golman: Andrej Vlad (700.000)/ukupno: 1.200.000

Odbrana: Radu Bobok (1.200.000)/ukupno: 6.650.000

Sredina: Darijus Olaru (2.000.000)/ukupno: 7.900.000

Napad: Adrijan Petre (600.000)/ukupno: 1.400.000

Ukupna vrednost ekipe: 17.150.000

MAĐARSKA

Mađari su napravili ozbiljan pomak u poslednjih nekoliko godina. Ni na klupskom ni na reprezentativnom nivou više nisu vreća za udaranje, ali daleko od toga da se mogu svrstati u red ozbiljnih takmičara na bilo kom frontu. Njhov seniorski tim za poraz ne zna skoro godinu dana (sa Srbijom su u novembru prošle godine igrali 1:1), što opet ne znači da se stvari kod naših severnih suseda tako brzo menjaju iz korena. Moraće još dosta vremena da prođe kako bi Mađarska – ako do toga uopšte dođe – posle više od šest, sedam ili osam decenija ponovo počela da prizvodi vrhunske asove.

Dominik Soboslaj predstavlja neku vrstu nagoveštaja da tamošnja ravnica može tu i tamo da iznedri ponekog asa za vrhunske klubove Evrope, ali sve dok se ne pojavi drugi i treći igrač takvog kalibra nema “pečata” da se stara fudbalska civilizacija opravila.

Soboslaja nema na spisku zbog povrede – mada, sve i da je zdrav teško bi se našao u ovom društvu – a ostali momci na koje računa Zoltan Gera uglavnom su iz domaćeg šampionata. Ruku na srce, da nisu domaćini, Mađarima bi pravo čudo bilo potrebno da se nađu među 16 najboljih selekcija Evrope.

Tome u prilog i cena njihovog kompletnog tima – tek nešto iznad 6.000.000 evra.

Najvredniji igrač ovog sastava je Botond Balog, momak koji je ove sezone ubeležio dva nastupa za italijansku Parmu. Golovi se očekuju od Donata Baranjija, napadača Debrecina. Momak je ove sezone 13 puta tresao mreže rivale, ali treba imati na umu da je Debrecin drugoligaš.

O iskustvu i potencijalu ovog sastava Mađarske možda i najbolje govori podatak da je na spisku čak 11 debitanata?! Odnosno da nijedan igrač koji će igrati na predstojećem turniru nikada nije postigao gol za mladu reprezentaciju.

***

Golmani: Martin Auerbah (Puškaš akademija), Balaž Beše (Budafok), Peter Kovač (Budaorsi).

Odbrana: Bendeguž Bola (Fehervar), Botond Balog (Parma), Laslo Deuč (Puškaš akademija), Andraš Hušti (Budafok), Oliver Tamaš (Pakš), Benedek Varju (MTK), Kristof Hinora (Vašaš), Atila Moči (Haladaš).

Vezni red: Martin Pelinčar (MTK), Sabolč Mezei (MTK), Mihalji Kata (MTK), Andraš Čonka (Budafok).

Napad: Alen Skribek (Budafok), Mark Kovačreti (Kišvarda), Danijel Žori (Budafok), Čaba Bukta (Altah), Donat Baranji (Debrecin), Adrijan Seke (Herakles), Tamaš Kiš (Puškaš akademija).

***

Najvredniji: Botond Balog (Parma) – 800.000 evra

Golman: Balaž Beše (125.000)/ukupno: 325.000

Odbrana: Botond Balog (800.000)/ukupno: 2.300.000

Sredina: Sabolč Mezei (450.000)/ukupno: 1.250.000

Napad: Čaba Bukta (500.000)/ukupno: 2.400.000

Ukupna vrednost ekipe: 6.275.000 evra

NEMAČKA

Nemci nemaju ni izbliza zvučna imena kao pre dve godine kada su igrali finale protiv Španije (Valdšmit, Egeštajn, Nojhaus, Ta, Klostreman...), niti su intrigantni kao šampionska generacija iz 2017. (Gnabri, Arnold, Amiri, Zelke, Vajzer...) ali imajući u vidu da su im u grupi Mađari i Rumuni takvi kakvi su, prolaz u četvrtfinale ne dovodi se u pitanje. A kad Nemac dođe do nokaut fauze – zna se. Napada titulu. Bilo odvajkada i biće.

Velika snaga nemačkog tima jeste kontinuitet koji imaju sa Štefanom Kuncom na klupi, stručnjakom koji vodi U21 selekciju već punih pet godina. Poslednjih dana može se čuti da je Kunc ozbiljan kandidat da nasledi Joahima Leva nakon Evropskog šampionata za seniore, pa će mu ovaj turnir biti neka vrsta kvalifikacija za poziciju selektora A tima.

Pa kud ćete bolji motiv?

Kuncov veliki problem jeste činjenica da su neki momci koji bi trebalo da budu nosioci ovog tima prerasli U21 selekciju a da nisu valjano ni zaigrali za nju. Prvi među takvima svakako je nova bundesligaška senzacija Florijan Virc koji je već u 17. godini dobio poziv da zaigra za seniore. Zajedno sa njim debi u A timu trebalo bi ovih dana da ima Džamal Musijala, a da ne govorimo da bi po godinama Kunc mogao da računa i na Kaija Haverca.

Nemci su na kraju morali da proberu od onoga što im je preostalo. I kad se crta podvuče, ruku na srce, to nije ekipa od koje će Evropa drhtati. Oslonac tima čine igrači iz malih ili drugoligaških klubova, plus nekolicina “stranaca” poput Mergima Beriše iz Salcburga, Niklasa Dorša iz Genta ili Lukasa Nmeče iz Anderlehta.

Kunc je za kapitena imenovao Arnea Majera, vezistu Herte koji nikako da iskaže potencijal kojim se šepurio još pre nekoliko godina. Ovaj turnir za njega bi mogao da bude čak i prekretnica, jer čak ni u Herti ne igra standardno...

Odbrana svakako ne bi trebalo da bude jači deo Manšafta. Najjače ime tu je Ridle Baku iz Volfzburga, momak koji ove sezone više igra kao krilo. Vagnoman i Ambrozijus iz Hamburgera mogli bi da eksplodiraju ukoliko dobiju šansu, a sve ostalo...

Najblaže rečeno skromno.

Niklas Dorš, značajno lošija verzija Jozue Kimiha, nije uspeo prošle godine da pronađe angažman u Bundesligi i otisnuo se u Belgiju. Imali smo prilike da ga gledamo protiv Crvene zvezde u Ligi Evrope. Već su mu 23 godine i čini se da je “udario u plafon”. Sa Majerom i Ozčanom on bi trebalo da čini trojku na sredini terena. Priznaćete, značajno skromnije od veznog reda najvećih favorita na ovom turniru...

Prijatno iznenađenje mogao bi da bude Mateo Klimovic iz Štutgarta. Ove sezone iskoristio je svaku šansu što je dobio od Pelegrina Mataraca u dresu Švaba.

Verovatno neće biti starter, ali sve oči kada je Nemačka u pitanju biće uprte u 16-godišnje čudo od deteta Jusufu Mukoka. Mladi as Dortmunda čuda je činio u mlađim selekcijama, davao gotovo na stotine golova i u ovoj konkurenciji bi morao da napravi iskorak ako u njemu zaista ima nečeg posebnog. Naravno, prvo će morati da istisne iz postave Luksa Nmeču ili Mergima Berišu.

Pažnju bi trebalo obratiti na Jonatana Burkarta koji ove sezone pruža vrlo dobre partije u Majncu...

***

Golmani: Markus Šubert (Ajntraht Frankfurt), Fin Damen (Majnc), Lenart Gril (Bajer Leverkuzen).

Odbrana: Džoša Vagnoman (Hamburger), David Raum (Grojter Firt), Niko Šloterbek (Union Berlin), Amos Piper (Arminija Bilefeld), Stiven Ambrozijus (Hamburger), Maksim Lajč (Bohum), Ridle Baku (Volfzburg), Malik Tšau (Šalke).

Vezni red: Niklas Dorš (Gent), Arne Majer (Herta), Salih Ozčan (Keln), Anton Štah (Grojter Firt), Vitali Janelt (Grojter Firt), Mateo Klimovic (Štutgart).

Napad: Jusufa Mukoko (Borusija Dortmund), Jonatan Burkart (Majnc), Lukas Nmeča (Anderleht), Mergim Beriša (Salcburg), Florijan Kriger (Aue), Ismail Jakobs (Keln).

***

Najvredniji: Markus Šubert (Ajntraht Frankfurt) – 1.800.000 evra

Golman: Markus Šubert (1.800.000)/ukupno: 4.000.000

Odbrana: Ridle Baku (17.000.000)/ukupno: 38.000.000

Sredina: Niklas Dorš (7.000.000)/ukupno: 23.700.000

Napad: Jusufa Mukoko (10.000.000)/ukupno: 40.500.000

Ukupna vrednost ekipe: 106.200.000 evra


tagovi

EURO U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara