Luka Ivanušec (Reuters)
Luka Ivanušec (Reuters)

EURO U21: Hrvati vodili 3:0, pa drhtali u nadoknadi

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.03.21. | 20:04

Ekipa Igora Bišćana ipak savladala Švajcarsku i u poslednjem kolu će se boriti sa Englezima za prolaz dalje

Rezervisani, previše defanzivni, uplašeni poraza - sa takvim stavom su mladi reprezentativci Hrvatske otvorili Evropsko prvenstvo protiv Portugalaca i automatski bili kažnjena neuspehom. Selektor Igor Bišćan je uoči okršaja sa Švajcarskom izgleda uspeo da restartuje Mlade Vatrene pred duel koji je nosio etiketu "Biti ili ne biti". Do završnih petnaestak minuta delovalo je da će ubedljivo slaviti i sreća pa je zaliha bila pozamašna inače bi ispustili ceo plen u gotovo dobijenoj utakmici - 3:2.

Promešao je karte Bišćan u odnosu na okršaj iz prvog kola. Nije mogao da računa na tržišno najskupljeg pojedinca Lovrea Majera, ali se to nije osetilo. U formaciji 3-5-2 odlučio da napadne Švajcarce i to je dalo rezultate, iako su Nikola Moro i saigrači u jednom momentu sa kapitalnom prednošću 3:0 pomislili da je posao odrađen.

Izabrane vesti

(2,75) Portugal U21 (3,10) Engleska U21 (2,70)

Alarmi su se popalili već posle šeszdesetak sekundi igre kada je najopasniji igrač Švajcarske Endi Zekiri sa nekih desetak metara udaljenosti šutirao tik pored desne stative. Hrvati su ozbiljno shvatili opomenu i za nekih pet minuta odgovorili u vidu vodećeg gola. Golman Entoni Raćopi je traljavim ispucavanjem poklonio loptu Ivanušecu, a krilni fudbaler Dinama iz prve hvatao volej. Nije to bio idealan udarac, utisak je da je je Raćopi mogao bolje da reaguje, ali je ipak ostao nedorečen.

Početak drugog dela doneo je novi pad koncentracije u zadnjoj liniji mini Vatrenih. Golman Kotarski je greškom predao loptu Giljemonu, ali ju je odličnom odbranom ispravio u narednih par sekundi. Pokušao je selektor Lustrineli, trostrukom izmenom u 60. minutu da dodatno razmrda svoj tim, ali umesto da sveža krv promeni odnos snaga na terenu, usledio je fijasko. Dva gola Hrvatske za tri minuta.

Posle akcije Ivanušeca i Bistrovića, dosuđen je penal za Hrvatsku, koji je u gol pretvorio kapiten Nikola Moro. Zanimljivo da je jedanesterac skrivio kapiten i verovatno najkvalitetniji defanzivac Švajcarske kao i član Nice Džordan Lotomba. Tri minuta kasnije vrhunsku egzekuciju u dalji ugao demonstrirao je Vizinger i tada je delovalo da će Bišćanovi puleni ostvariti siguran, ubedljiv trijumf.

Strelac trećeg gola je nešto kasnije igrao rukom u svom šesnaestercu omogućivši rezervisti Imeriju da smanji na 3:1, a u 89. minutu je Sandro Kulenović autogolom najavio ozbiljnu dramu u Kopru. U sudijskoj nadoknadi Švajcarci su krenuli po bod, stvorili dve prilike, ali je Kotarski odbranio dva udarca Mambimbiju, za zlata vrednih tri boda.

Na tabeli grupe D Portugal, Hrvatska i Švajcarska imaju po tri boda, a u slučaju da Englezi večeras od 21.00 savladaju selekciju sa krajnjeg zapada Pirineja, svi timovi biće izjednačeni uoči poslednjeg kola.

EVROPSKO PRVENSTVO U21, GRUPNA FAZA - 2. KOLO

Subota

GRUPA A

Mađarska - Rumunija 1:2 (0:0)

/Čonka 56 - Matan 70, Paskanu 87/

Nemačka - Holandija 1:1 (0:0)

/Nmeča 84 - Klajvert 48/


GRUPA B

Slovenija - Češka 1:1 (1:0)

/Matko 32 - Prelec 86ag/

Španija - Italija 0:0


Nedelja

GRUPA C

Island - Danska 0:2 (0:2)

/Isaksen5, Beh Sorensen 18/

21.00: (4,30) Rusija (3,50) Francuska (1,88)


GRUPA D

Hrvatska - Švajcarska 3:2 (1:0)

/Ivanušec 7, Moro 61pen, Vizinger 64 - Imeri 79pen, Kulenović 89AG/

21.00: (2,75) Portugalija (3,10) Engleska (2,70)


*** kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvo U 21HrvatskaŠvajcarska 1U21 Švajcarska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara