Marselo Bijelsa i Šon Dajš (©reuters)
Marselo Bijelsa i Šon Dajš (©reuters)

Everton bira trenera: Bijelsa pitao za strategiju do kraja prelaznog roka, Dajš realniji jer para nema

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.01.23. | 10:57

Traži se naslednik Frenka Lamparda

Ni godinu dana nije izdržao Frenk Lampard na klupi Evertona. Doveden je da spase Karamele od ispadanja u Čempionšip što je učinio u poslednjem trenutku, ali nije osigurao stabilnost u novoj sezoni. Doduše, ni klub mu nije mnogo pomogao, s obzirom da je letos prodat Ričarlison za skoro 60.000.000 evra, a adekvatna zamena nije dovedena. Everton je sada ponovo u zoni ispadanja i najbliži je selidbi u niži rang, zbog čega je Lampard otišao posle poraza od Vest Hema.

Dok protesti nezadovoljnih navijača Evertona traju i traže promenu vlasnika zbog katastrofalne transfer politike godinama unazad koja je dovela do ove situacije, Farad Moširi traži Lampardovog naslednika. Prema izveštajima ostrvskih medija, izbor je pao na Marsela Bijelsu i Šona Dajša.

Izabrane vesti

Bijelsa je Moširijev prvi pik. Klub želi da igračima dovede trenera koji forsira fudbal visokog intenziteta i presinga, nekog ko bi se dopao navijačima i umirio njihovo nezadovoljstvo. A, pre svega, garantovao opstanak u Premijer ligi. To u ovom trenutku ne može da potpiše nijedan potencijalni kandidat, ali izbor Bijelse ili Dajša jasno pokazuje šta klub traži, ali i šta može da priušti u ovom trenutku.

4. februar, 13.30: (9,50) Everton (4,60) Arsenal (1,42)

Temperamentni Argentinac navodno je već obavio telefonski razgovor sa Moširijem i jedna od ključnih tema bila je transfer strategija kluba do kraja prelaznog roka. Kako je do spuštanja zavese na zimsku pijacu ostalo još nešto više od sedam dana, ni Everton ni Bijelsa nemaju mnogo vremena za mozganje i još manje za reakciju.

Upravo bi ova tačka razgovora mogla da odredi ime novog trenera Evertona. Name, zbog akumuliranih grešaka tokom poslednjih nekoliko godina u želji da Everton konačno postane konkurent za Ligu šampiona, minus u kasi je toliki da klub sada nema novca da Bijelsi obezbedi bogzna kakav budžet za pojačanja. Bez novca, čovek koji je Lidsu vratio premijerligaški status teško da će se odlučiti da uzme vreo krompir u ruke i sezonu nastavi sa onim što Everton trenutno ima.

Zbog toga je Šon Dajš realnija opcija i prema mišljenju nekih fudbalskih kritičara favorit da preuzme turbulentnu klupu Karamela. Najviše zbog svog iskustva u radu sa Barnlijem koji je godinama uspešno vodio u Premijer ligi i odolevao svim predviđanjima koja su konstantno gurala klub u niži rang. Dajš je slobodan još od aprila prošle godine, kada je posle gotovo deset godina smenjen sa trenerske funkcije i spreman je za novi posao. Navodno čak i ne traži nikakva posebna pojačanja do leta, ali da mu se garantuje sigurnost na poslu i veći manevarski prostor u narednom prelaznom roku.

Kao kandidat se stidljivo pominje Maurisio Poketino, ali to nije realno iako je bez posla od letos kada ga je otpustio PSŽ. Dok se ne izabere novi šef struke, Everton će voditi trener mladih i nekadašnji igrač Karamela Lejton Bejns, zajedno sa Polom Tetom. Podsetimo, zajedno sa Lampardom otišli su i svi članovi stručnog štaba, Džo Edvards, Kris Džons, Pol Klement i Ešli Kol.


tagovi

EvertonMarselo BijelsaŠon DajšZimski prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara