Mohamed Salah i Endi Robertson (©Reuters)
Mohamed Salah i Endi Robertson (©Reuters)

Evertonov slom počeo od stative: Salah načeo, Gakpo dotukao - Bajčetić igrač utakmice (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.02.23. | 22:54

Liverpul prekinuo seriju loših rezultata, Stefan Bajčetić dominirao sredinom terena

Urodila je plodom šok terapija na Gudison parku. Šon Dajš je nasledio Frenka Lamparda i već u prvoj utakmici na klupi Evertona savladao lidera Premijer lige Arsenal (1:0). Dobro se njegov sastav držao i večeras u derbiju Mersisajda, centimetri su ga delili od vođstva, a onda je usledio brodolom. Stativa je spasila Liverpul, pukla je kontra i Redsi su za tili čas stigli do protivničkog gola, a preko Mohameda Salaha i do prednosti. Dalo je to krila domaćinu na Enfildu, pa je posle samo četiri minuta igre u drugom poluvremenu duplirao prednost debitantskim pogodkom Kodija Gakpoa. Imao je još nekoliko prilika da dotuče rivala, nije ih iskoristio, ali na kraju četa Jirgena Klopa slavi prvu pobedu u engleskom šampionatu posle osvojenog samo jednog boda u prethodna četiri kola - 2:0.

Na kraju zaslužena pobeda Liverpula, ali imaju Karamele za čim da žale. Da je lopta posle udarca glavom Džejmsa Tarkovskog u 36. minutu završila u mreži, a ne na okviru, druga bi se pesma pevala u gradu Bitlsa. Ovako, crveni deo slavi pobedu, dok plavi može da bude nešto optimističniji posle tmurnog perioda. Čini se da se sivo nebo nad Gudisonom polako razvedrava, mada će se sunce nešto teže probiti posle poraza u derbiju. Pred Dajšom je još mnogo posla.

Izabrane vesti

Liverpul je za 90 minuta proveo više vremena sa loptom u nogama (59-41 odsto), uputio gotovo trostruko više šuteva (15-6), šest puta pogodio metu (Everton jednom) i na kraju dva puta savladao Džordana Pikforda. Više nego dovoljno za deveti trijumf u sezoni, koji Redsima donosi deveto mesto na tabeli Premijer lige sa 32 osvojena boda. Gradski rival je ostao u opasnoj zoni kao prvi ispod crte sa 14, bodom manje od Lidsa, dva od Vest Hema.

Možda i glavni utisak utakmice je nova sjajna partija potencijalnog reprezentativca Srbije Stefana Bajčetića. Mladi vezista je odigrao kao da je bio među iskusnijima na terenu. Držao sredinu terena pod kontrolom, učestvovao u stvaranju akcija Liverpula.

Dobio je sve vazdušne duele, imao 51 dodir s loptom, kompletirao 10/12 dodavanja u poslednjoj trećini, osvojio pet lopti, dobio četiri duela na zemlji, podelio tri precizne dugačke lopte i dva ključna pasa. Učestvovao je u začetku akcije kod drugog pogotka Klopovog tima.

Na kraju ga je nemački stručnjak izveo pred kraj susreta, kako bi ga krcate tribine kultnog Enfilda pozdravile ovacijama. Kao šlag na tortu došla je i nagrada za igrača utakmice, iako nije upisao ni pogodak, ni asistenciju. Kapa dole.

Bajčetić je već u 18. minutu stvorio dobru situaciju pred protivničkim golom, kada je uputio pas na dalju stativu ka Darvinu Nunjezu, da bi Urugvajac uposlio Gakpoa, ali reprezentaitvac Holandije nije sa ivice peterca uspeo da pošalje dovoljno precizan šut.

Ključni trenutak dogodio se posle još toliko vremena. Džejms Tarkovski je posle kornera nadvisio odbranu domaćina i glavom ozbiljno zapretio Alisonu, ali je pogodio stativu! Odbila se lopta do Dvajta Meknila, traljavo je šutirao i usledila je furiozna kontra Redsa. Dupli pas Nunjeza i Salaha, Urugvajac je seo na skuter, probio po boku, potom zavrnuo loptu u sredinu, da bi Mohamed Salah iz prve poslao loptu u nebranjenu mrežu rivala. Zašto nebranjenu? Zato što je Pikford pokušao da čita akciju domaćina, pa je procenio da će lopta otići ka Gakpou i izleteo da preseče pas. Ostavio je prazan gol iza sebe.

A onda je posle samo četiri minuta igre u drugom delu uporni Bajčetić sjajnim klizećim startom na svojoj polovini pokrenuo novu kontru Redsa. Izleteo je Endi Robertson ka sredini sa loptom u nogama kao iz topa, poslao loptu desno ka Salahu, ovaj je prosledio Trentu Aleksander Arnoldu, koji je zavrnuo na dalju stativu, gde je usamljeni Gakpo postigao prvenac.

U nastavku je Nunjez imao lepu priliku da totalno dotuče rivala, ali je iz izgledne pozicije u 58. minutu poslao loptu pored gola. Pikford je samo šest minuta kasnije ukrotio pokušaj Salaha po sredini, a jednu od retkih prilika za goste propustio je u 81. minutu da realizuje Tom Dejvis. Posle dobrog centaršuta Ivobija je tukao glavom iz neposredne blizine, ali je poslao loptu preko gola.

Nije sudar gradskih rivala mogao da prođe bez bar jednog koškanja. Za gužvu se u samoj završnici postarao Endi Robertson, kada se napravio gluvim na sudijsku pištaljku. Zadržao je loptu u nogama posle zvižduka, nastavio da se sa njom kreće po levoj strani, a onda je i poslao u prazan prostor, što je razbesnelo Pikforda. Ubrzo je i Konor Koudi uleteo, pa su se umešali i igrači sa klupe... Na kraju je sprečen veći incident, a kao epilog čitavog komešanja oni koji su ga i izazvali dobili su javne opomene - po žuti za Robertsona i Pikforda.

U nastavku je Salah imao priliku da postigne još jedan pogodak, tukao je iz odlične pozicije sa ivice peterca, ali je Pikford dobro pokrio bliži ugao i odličnim refleksom sačuvao mrežu. Nije bilo promena na semaforu, 2:0 za Liverpul u susretu sa gradskim rivalom u 23. kolu Premijer lige.

PREMIJER LIGA – 23. KOLO

Subota

Vest Hem - Čelsi 1:1 (1:1)

/Emerson 28 – Feliks 16/

Arsenal - Brentford 1:1 (0:0)

/Trosar 66 - Toni 74/

Kristal Palas - Brajton 1:1 (0:0)

/Tomkins 70 - Marč 63/

Fulam - Notingem Forest 2:0 (1:0)

/Vilijan 17, Solomon 88/

Lester - Totenhem 4:1 (3:1)

/Mendi 23, Medison 25, Iheanačo 45+4, Barns 81 - Bentankur 14/

Sautempton - Vulverhempton 1:2 (1:0)

/Alkaraz 24 - Bednarek 73ag, Žoao Gomeš 87/

Bornmut - Njukasl 1:1 (1:1)

/Senesi 30 - Almiron 45+2/

Nedelja

Lids - Mančester Junajted 0:2 (0:0)

/Rašford 80, Garnačo 85/

Mančester Siti - Aston Vila 3:1 (3:0)

/Rodri 4, Gundogan 39, Marez 45+1pen/

Ponedeljak

Liverpul - Everton 2:0 (1:0)

/Salah 36, Gakpo 49/

***kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulEvertonMohamed SalahKodi GakpoDžejms TarkovskiStefan BajčetićDžordan PikfordDarvin Nunjez

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara