Bazil Jamkam (©Starsport)
Bazil Jamkam (©Starsport)

Evo po čemu je Bazil Jamkam najbolji defanzivac Mozzart Bet Superlige...

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.03.23. | 08:39

Najčešće je – čak pet puta – birani odbrambeni igrač u tim kola, i to svaki put sa različite pozicije u poslednjoj liniji - kao levi, desni bek, levi, pa centralni štoper i sve to kod četvorice trenera

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Čak 160 različitih igrača birano je u tim kola Mozzart Bet Superlige u ovih 27 odigranih rundi, a na osnovu ocena izveštača Mozzart Sporta. Mnogi od njih su se “ponavljali”, najčešće Gelor Kanga – čak sedam puta, po jednom manje u idealnoj postavi našli su se Aleksandar Katai i Bibars Natho. I svaka njima čast, ali podvigu Bazila Jamkama nema ravnog u srpskom fudbalskom šampionatu.

Izabrane vesti

Upitaće neko, gde nađosmo toliko pozitivan primer u ovako turobnoj sezoni niškog Radničkog, pa još u odbrani, koja je, sa 48 primljenih golova, druga najslabija u ligi – mada je i tu statistika varljiva, jer nema ekipe koja je ovog proleća češće sačuvala mrežu od Nišlija (još su Kolubara, Novi Pazar, Crvena zvezda i Radnik to učinili po četiri puta).

No, kamerunski internacionalac najčešće je birani defanzivac u idealni tim kola – pet puta – ali je do tih priznanja stizao igrajući na svim pozicijama u poslednjoj liniji svog tima! Protiv Mladosti u Lučanima u petom i Spartaka na Čairu u 12. kolu, igrao je kao levi štoper u formaciji sa četvoricom pozadi, protiv Radnika u Surdulici kao centralni štoper među trojicom u poslednjoj liniji, protiv istog rivala u Nišu u 22. kolu istakao se kao levi bek, a minule nedelje u Subotici, u 27. rundi, do tima kola probio se kao desni bek!    

Možemo to i dalje da razrađujemo pa konstatujemo da je nesvakidašnju polivalentnost Jamkam potvrdio igrajući maltene svaki put sa različitim kolegama u odbrani. U Lučanima (2:2), u utakmici u kojoj je čak skrivio penal, pa onda asistirao Štuliću za pogodak, igrao je u tandemu sa Tolordavom. Pa u Surdulici (3:1) u liniji sa Savićem i Gakuom. Protiv Spartaka u Nišu (3:0) društvo mu je pravio Savić. Kada se istakao protiv Surduličana na Čairu kao levi bek, u najužoj odbrani su još bili Varga, Savić i Marjanović, a pre neki dan u Subotici (1:0), kada je upravo Bazil Jamkam započeo akciju iz koje je Radnički postigao pobedonosni pogodak, defanzivnu liniju činili su još Etongu, Andrić i Maka Gaku.

I sve ovo kod četvorice trenera – Tomislava Sivića, Saše Mrkića, Nenada Lalatovića i Dragana Šarca, a paradoksalan je primer sa nedavne utakmice protiv Vojvodine, kada je Kamerunac u manje od pola sata prošetan kroz tri različite pozicije. Utakmicu je počeo lao levi bek, prvo poluvreme završio kao štoper, a drugo odigrao kao desni bek. I još treba podsetiti da ga je prošle sezone, u pohodu na plasman na evropsku scenu, tadašnji trener Radoslav Batak neretko koristio kao zadnjeg veznog, a Jamkam je i na toj poziciji odrađivao odličan posao za ekipu.

Bilo je, naravno, i slabijih izdanja, kada se Jamkam utopio u opšte sivilo, a podelio je sudbinu svojih saigrača zbog loše sezone ekipe i nikoga iz Radničkog nema ni blizu vrha najbolje ocenjenih igrača Mozzart Bet Superlige. Ali, posebnu težinu njegovim individualnim bleskovima ove sezone daje podsećanje da je istu počeo – u bolnici. Pred početak priprema prošlog leta u domovini se inficirao od malarije, u jednom momentu situacija je bila govoto kritična, a mnogi su upravo njegov izostanak označili kao jedan od glavnih razloga eliminacije od Gzire na startu kvalifikacija za UEFA Ligu konferencije, od koje je, potom, čitava sezona krenula po zlu.

Bazil Jamkam je 2. januara napunio 25 godina, a na Čairu je od septembra 2021. Stigao je sa pedigreom šampiona svoje države u ekipi Bamende i sa tri zvanična nastupa za reprezentaciju Kameruna u “si-viju”. Bilo je u Radničkom “voljenijih” – Rioti Nomi skandiralo se sa tribina, pa i učinkovitijih stranaca – Nermin Haskić bio je najbolji strelac šampionata u sezoni 2018/19, ali Jamkam je na dobrom putu da se probije u sam vrh onih koji su u Nišu ostavili najdublji trag. Nedavno je produžio ugovor sa Radničkim do kraja 2024. godine, ali nema sumnje da će već ovog leta biti zainteresovanih kupaca.

Što reče neko, dobro je da Radnički među stativama ima reprezentativca Dragana Rosića, možda bi se Jamkam i tu dobro snašao. Jer samo to još nije probao.



tagovi

Bazil JamkamTim kola Mozzart Bet Superlige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara