Mohamed Salah (Foto: AFP)
Mohamed Salah (Foto: AFP)

Faraoni bi ponovo na tron: Dobar trener, snažna navala i prva zvezda kontinenta glavni aduti Egipta

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.12.21. | 16:49

Karlos Keiroš objavio spisak igrača na koje računa za Afrički kup nacija

Seneglaci i Nigerijci su istakli ozbiljne kandidature da sa afričkog trona svrgnu selekciju Alžira. Ipak, imaće još jednog jakog konkurenta u Egiptu. Najuspešnija reprezentacija Crnog kontinenta ima tim koji bi na predstojećoj smotri, uz sjajnog stručnjaka na klupi, mogao do osme titule. Nisu Faraoni bili na vrhu od 2010. godine, ali sa Karlosom Keiršom za volanom i zvezdom Liverpula Mohamedom Salahom u navali čini se da su kadri da prekinu decenijski post.

Zamenio je bivši trener madridskog Reala i dugodišnji pomoćnik Ser Aleksa Fergusona u Mančester junajtedu na klupi Egipta Hosama El Badrija. Jasno, doveden je da pripremi tim za Afrički kup nacija, a onda ga i osvoji.

Izabrane vesti

Glavna snaga selekcije je kapiten Salah. Liverpulova haubica gotovo da ima status božanstva u domovini. Čini se da se već sada može konstatovati da je jedan od najboljih afričkih igrača svih vremena. Nezaustavljiv je u dresu ekipe sa Enfilda, oborio je sijaset rekorda i stigao do brojke od 147 golova u crvenom dresu za četiri i po sezone. Ne posustaje ni u bojama Egipta - na 73 nastupa postigao 45 pogodaka. Pre četiri godine je stigao na prag titule sa državnim timom, ali ga je zaustavio Kamerun.

Jasno, nije to sve od Faraona. Keiroš će u Kamerunu računati na još dvojicu igrača iz engleske Premijer lige - Mohameda Elnenija iz Arsenala i Mahmuda Trezegea iz Aston Vile. Elneni je godinama unazad velika uzdanica reprezentacije, uvek je posebno motivisan u dresu sa državnim grbom. Koliko je prethodnih godina bio bitan svedoči i podatak da je pre četiri godine bio jedini strelac Egipta u pomenutom finalu, a na poslednjem spisku je drugi strelac reprezentacije sa osam pogodaka. Gol manje od njega postigao je Vilin Trezege, koji je umeo da zablista i na terenima u Engleskoj (55 nastupa i osam golova).

Napad je svakako najkvalitetnija linija ekipe, pošto je Keiroš na spisak pored Salaha i Trezegea uvrstio i vrlo dobrog napadača Galatasaraja Mostafu Mohameda. Prvi Egipćanin u istoriji istanbulskog fudbala je nedavno potpisao i novi ugovor sa ekipom Fatiha Terima, za koju je u proteklih godinu dana (stigao u februaru iz Zamaleka) postigao 14 golova na 44 odigrane utakmice.

Odbranu predvodi bivši štoper Vest Broma Ahmed Hegazi, a u selekciji koja će igrati u Kamerunu je čak 19 igrača koji nastupaju u egipatskoj ligi. Njih petorica brani boje aktuelnog šampiona Zamaleka, dok je najtrofejniji afrički klub Al Ahli iznedrio šest reprezentativaca. Ipak, izdvaja se krilni fudbaler Piramidsa Ramada Sobi koji je od 2016. do 2020. godine igrao u Engleskoj (Stouk i Hadersfild).

Kada se pogledaju vrednosti igrača na transfermarkt.com, dolazimo do zaključka da egipatska selekcija vredi 159.500.000 evra. Naravno, najveće zasluge za ovu brojku nosi Salah čija vrednost se procenjuje na 100.000.000 evra.

SPISAK EGIPTA ZA AFRIČKI KUP NACIJA

Golmani: Mohamed El Šenavi (Al Ahli), Mohamed Abu Gabal (Zamalek), Mohamed Sobi (Farko), Mahmud Gad (ENPI)

Odbrana: Ahmed Hegazi (Al Itihad), Ajman Ašraf (Al Ahli), Mahmud Hamdi (Zamalek), Ahmed Fatuh (Zamalek), Mahmud Ala (Zalamek), Akram Tavfik (Al Ahli), Mohamed Abdel Monem (Fjučr)

Sredina: Mohamed Elneni (Arsenal), Trezege (Aston Vila), Abdalah El Said (Piramids), Amr El Solija (Al Ahli), Ramadan Sobi (Piramids), Hamdi Fati (Al Ahli), Ahmed Sajed (Zamalek), Mohanad Lashin (El Gaiš), Emam Ašur (Zamalek)

Napad: Mohamed Salah (Liverpul), Mohamed Šefir (Al Ahli), Mostafa Mohamed (Galatasaraj), Omar Kamal (Fjučr), Omar Marmuš (Štutgart)


tagovi

EgipatKarlos KeirošMohamed SalahTrezegeMohamed ElneniRamadan ŠobiAfrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara