Melburn Siti (©Reuters)
Melburn Siti (©Reuters)

Favoriti poljubili patos: A-liga se okrenula naglavačke

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.10.23. | 16:06

Godinama dominantni Melburn Siti i Sidnej, zajedno sa braniocima titule Marinersima, nemaju ni bod na kontu, a u novi strah i trepet lige izrasta Adelajd Junajted

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Izreka da se kolo sreće okreće naročito je primenljiva u sportu, ali kako se točak zavrteo na početku sezone u A-ligi teško da se može naći valjano poređenje u svetu profesionalnog fudbala. Jeste da su odigrana tek dva kola, ali pogled na tabelu australijskog šampionata bukvalno izgleda kao da je neko izvrnuo naopačke uobičajeni poredak iz prethodnih nekoliko godina.

Izabrane vesti

„Ko bi gori, eto ga doli“, pa su tako na dnu tabele bez osvojenog boda tri od četiri prvoplasirane ekipe iz prošle sezone. „Krompir“ u koloni za bodove stoji pored imena aktuelnih šampiona Central Koust Marinersa, finaliste Melburn Sitija i učesnika polufinala, najtrofejnijeg australijskog kluba – Sidneja?

Da sve bude još luđe, bivši saigrači Miloša Ninkovića recimo nisu postigli gol za 180 minuta fudbala, a Marinersi i Siti su po jednom pogađali mrežu rivala. Slaba vajda. Naročito za tim iz Melburn Sitija koji je poslednjih godina vladao A-ligom, a sada se susreće s krizom kakvu ne pamte otkako su ušli u moćnu fudbalsku porodicu City Football Group. Ne samo da su oba puta izgubili, već su i primili neverovatnih osam golova – dva od Vestern Junajteda i čak šest od Adelajd Junajteda.

Upravo tim iz Južne Australije je u fokusu australijske sportske javnosti, jer su posle nekoliko solidnih sezona u kojima su imali konstantu, ali su u ključnim trenucima ostajali nedorečeni, nagovestili da konačno imaju tim za najviše domete. Kako drugačije nazvati ekipu koja prvo presliša prvakasa 3:0, a posle te pobede nad Marinersima i igrom i rezultatom ponizi vicešampiona – 6:0?

Malo ko je verovao da će Adelajd imati tim za velika dela, nakon što je u julu klub napustio dugodišnji kapiten Kreg Gudvin. Sjajni levokrilni napadač je godinama bio pokretač ekipe i prvi strelac, a taj kvalitet u poslednje vreme potvrđuje i u saudijskoj ligi, gde briljira u dresu Al Vehde iz Meke.

Međutim, trener Adelajd Junajteda Karl Vert je imao njuh da oseti narasli igrački kvalitet Nestorija Irankunde, 17-godišnjaka koji je bio otkrovenje prošle sezone. Momak na koga je oko već bacio minhenski Bajern, uskočio je u Gudvinove kopačke i pokazao da je njegov prirodni naslednik.

Irankunda je predvodnik talasa mladih, zajedno sa Srbinom Aleksandrom Popovićem, koji sa 21 godinom postaje oslonac odbrane Adelajda. Na nesreću mladog štopera, povredio se protiv Melburna i za sada se ne zna koliko duga pauza ga očekuje.

U plejadi talentovanih mladih igrača je i 17-godišnji Musa Ture koji je sa dva gola „s klupe“ pokazao napadački potencijal, a svaki minut na terenu za dokazivanje koriste i 19-godišnji Bernardo, dvostruki strelac protiv Sitija, zatim 18-godišnji vezista Džoni Jul i godinu dana stariji Madanja i Itan Alagić. Očekuje se da zaigra i Srbin Luka Jovanović (18), koji je i prošle sezone postigao nekoliko efektnih golova. Adelajd je s prosekom godina 23,6, druga najmlađa ekipa u ligi i biće zanimljivo videti koliko su otporni na oscilacije.

Posle nekoliko godina teškog tavorenja, sjajno je startovao i Melburn Viktori. U prva dva kola raspucao se veteran Bruno Fornaroli, koji je sa pet pogodaka ubedljivo prvi na listi strelaca. Čak četiri puta pogodio je mrežu Njukasla u pobedi svog tima od 5:3. Takođe, nekadašnji šampion je doveo nekoliko kvalitetnih pojačanja, među kojima odskače francuski ofanzivni vezista Zinedin Mašaš, nekadašnji igrač Olimpika iz Marselja, Tuluza i Napolija. Golom protiv Sidneja i igrom u oba meča, najavio je da bi ove sezone mogao da bude razorno oružje trenera Tonija Popovića.

Dobro su krenuli i Ninkovićevi Vonderersi. Posle remija 0:0 sa Velington Finiksom, isprašili su Vestern Junajted sa 5:0. U gornjem delu tabele su i Brizbejn i Mekartur, koje smo obično navikli da vidimo na nižim pozicijama.

Ipak, čini se da je veća pažnja usmerena na dno, uz pitanje koji trener će prvi platiti ceh za loš start sezone: Stiv Korika u Sidneju ili Rado Vidošić u Melburn Sitiju. Upravo će se ova dva trenera nadmudrivati ovog petka, u prvoj utakmici trećeg kola A-lige. Posle tog meča, možda će jedan od njih biti nazposlen.

Start A-lige obeležili su i raspucani strelci u drugom kolu, u kojem je postignuto rekordnih 28 golova na šest mečeva – ili 4,6 po utakmici.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1Melburn ViktoriMelburn SitiFC Sidnej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara