Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

FCSB-ov put ka dugo čekanoj tituli vodi preko "hrvatskog" Kluža i Arđeša sa francuskim šmekom, u Krajovi pozivaju na bojkot

Vreme čitanja: 8min | pet. 15.07.22. | 13:27

Novi šampionat Rumunije počinje ovog petka duelom Hermanštata i Miovenija, a čast Srbije u čitavom takmičenju za sada brani samo vezista Sepsija Petar Bojić

Rumunski fudbal godinama već stagnira, spada u evropski prosek. Davno je prošlo vreme kada su naše istočne komšije imale dva predstavnika u Ligi šampiona, sada je njihov šampionat tek 25. na UEFA listi, iza prvenstva Bugarske, Izraela, Kipra… Na rumunskim klubovima je da to poprave, a koliko su sposobni za tako nešto videćemo kroz prvenstvo, koje počinje ovog petka susretom Hermanštata i Miovenija.

Ako se po jutru dan poznaje, Klužova dominacija će da bude uzdrmana. Vladar u poslednjih pet godina je neočekivano eliminisan već na startu kvalifikacija za Ligu šampiona od jermenskog Pjunika, a kako neće biti povlašćen na žrebu za poslednje dve runde kvalifikacija za Ligu konferencije, neće biti iznenađenje ukoliko se ni ne domogne grupne faze trećeg evropskog ranga.

Izabrane vesti

Uostalom, tamo ga je Crvena zvezda poslala prošle sezone, što je u određenoj meri i uticalo na budžet kluba, naviknutog na Ligu Evrope. Nije se, barem za sada, klub iz Transilvanije gađao sa velikim transferima, uprkos brojnim odlascima. Novajlije u bordo dresu su Danac Vito Hameršoj Mistrati (Randers), Španac Hefte Betankor (Farul), Nemac Kristofer Braun (Botošani) i Hrvati Karlo Muhar (Leh), Denis Kolinger (Vejle) i Karlo Bručić (Koper). Zanimljivo, samo je Mateo Sušić otišao iz Kluža u inostranstvo, u kiparski APOEL, dok su ostali pojačali konkurenciju – Rašid Buhena FCSB, Aleksandru Čipčiju Univerzitateu Kluž, Florin Stefan i Valentin Kostače Rapid iz Bukurešta, a Džonatan Rodrigez, Denis Čobotariju i Rareš Ispas Sepsi.

Sada Kluž ima izazivača više nego ikada. Prethodnih sezona samo su FCSB (bivša Steaua) i Univerzitatea iz Krajove uspevali da ga koliko-toliko ugroze, ali sada su sa visokim ambicijama u šampionat ušli još neki klubovi.

20.30: (2,20) Univerzitatea Krajova (3,05) Sepsi (3,35)

Verovatno je FCSB najozbiljniji kandidat za tron uz aktuelnog prvaka. Da nije kontroverznog vlasnika Điđija Bekalija, sa kojim nikad ne znate u kom momentu će da promeni trenera ili otera nekog igrača, verovatno bi nekadašnji šampion Evrope bio konstantniji. Mada, opet, da nije Bekalija, pitanje je da li bi klub poslovao tako uspešno, kao prethodnih godina. Nije jednostavan za saradnju, ali uspešno pregovara kada prodaje igrače, pa je tako FCSB u skorije vreme prodao Olimpija Morucana Galatasaraju za 4.100.000 evra, Denisa Mana u Parmu za 13.000.000, Romarija Benzara u Leče za 2.000.000, Konstantina Budeskua u Al Šabab za 2.500.000, Nikolae Stančijua u Anderleht za 9.700.000 evra… Lepo je čuti za profit, ali navijači su se uželeli trofeja. A FCSB je u poslednjih sedam godina osvojio samo jedan – Kup Rumunije za sezonu 2019/2020. Poslednju titulu uzeo je još 2015, mada je i dalje apsolutni rekorder zemlje za 26 pehara namenjenih šampionu.

FCSB je i u Evropi prilično loš. U grupnoj fazi ga nismo videli od 2017. godine, kada je učestvovao u Ligi Evrope. U prethodne četiri sezone zaustavljen je bio u kvalifikacijama, a ove godine evropsku odiseju kreće od sledećeg četvrtka, okršajem sa gruzijskim Saburtalom u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije. U odnosu na prošlu sezonu FCSB je ostao bez veterana Klaudija Kešerua, koji je prešao u Arad, dok su osim Buhene stigli Džojskim Dava iz Botošanija za 350.000 evra i Jonas Tam iz Vorksle.

Na severu Bukurešta vlada možda i najveća euforija zbog početka šampionata, navijači Rapida posle dužeg vremena imaju razloga za optimizam. Godinama su, usled finansijskih problema, Železničari igrali u nižem rangu, a jedno vreme su bili čak i bez grba i imena. Stabilizovali su se, vratili u elitu prošle godine, a uoči ove su dobili i novi stadion.

Navijači Rapida su pohrlili po sezonske ulaznice, više nego pristalice ijednog drugog kluba. Rapid je prvi put od kako se vodi zvanična evidencija prodao najviše sezonskih karata, za sada oko 4.500, iako im je cena bila među najvišima u ligi. Fanovi kluba iz Đuleštija su najjeftinije karte plaćali 70 evra.

Železničari su prošle godine prvenstvo okončali na devetoj poziciji, a tokom leta su osim Stefana i Kostačea doveli još reprezentativca Martinika Damijena Dusoa iz Farula, kao i Aleksandrua Albu iz Konkordije. Oni su bili dovoljni da se Rapid u Mozzartu probije i bude četvrti favorit, sa kvotom 13,0 za osvajanje titule. Ispred njega su samo Kluž (2,25), FCSB (3,20) i Univerzitatea iz Krajove (6,50).

Samo što navijači Krajove ne dele taj entuzijazam sa našom kladionicom. To se može zaključiti barem po prodaji sezonskih karata. Odavno nije vladalo ovako malo interesovanje, kupljeno je oko 3.600 sezonskih karata iako su one bile vrlo jeftine, koštale su 38 evra. Ironija je da je Univerzitatea prodala više sezonskih karata, 4.107, prošle godine kada u početku čak nije bilo dozvoljeno prisustvo navijača na stadionima zbog pandemije. Da ne pričamo o sezoni 2018/2019, kada je pre početka takmičenja “otišlo” više od 7.000 godišnjih ulaznica.

Navijači su razočarani, jer prošle sezone nije nijedan trofej završio u vitrinama Krajove. Uz to je ekipa pretrpela i debakl u Evropi, već u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije je Lači bio bolji. Vlasnik kluba Mihaj Rotaru našao se na udaru i zbog toga što je zaključao kasu, pa su izostala ovog leta neka kvalitetnija pojačanja. Stigli su samo brazilski defanzivac Raul Silva iz Brage i desni bek Ivan Martić iz Siona, ali bez obeštećenja. Na društvenim mrežama su se pojavili čak i apeli da navijači bojkotuju prvenstvenu premijeru ovog petka od 20.30 časova protiv Sepsija, kako bi poslali jasnu poruku Rotaruu da ga ne podržavaju.

-------------------------

SVI PRVACI RUMUNIJE

26 – FCSB

18 – Dinamo Bukurešt

8 – Kluž

7 – Venus

6 – UTA Arad, Činezul Temišvar

4 – Univerzitatea Krajova, Petrolul, Ripensija

3 – Rapid Bukurešt

2 – Arđeš, Unirea Bukurešt, Prahova, Kolentina, Olimpija Bukurešt

1 – Vitrolul, Astra, Ocelul, Unirea, Oradea, Rešica, Koltea Brašov, Romano Amerikana Bukurešt

-------------------------

Iz senke Klužu će da prete ove godine Farul Kostanca i Sepsi. Farul je igračka Georgeja Hadžija, koji je istovremeno i vlasnik i trener. Predsednik kluba je Hadžijev bivši saigrač iz reprezentacije i blizak prijatelj George Popesku, koji koristi svoje veze kako bi pronašao dobra pojačanja.

Došla su neka zanimljiva imena, iz turskog Kajserija je stigao Denis Alibek, iz Dinamo Bukurešta Gabrijel Torže i Vlad Morar, Mihaj Popesku je pojačanje iz škotskog Hartsa, a Romario Benzar iz italijanskog Lečea. Možda i najzanimljivije pojačanje Farula je 23-godišnji defanzivac Tudor Baluta, koji je došao iz redova premijerligaša Brajtona.

Mnogo je novajlija, ali uglavnom je reč o domaćim igračima, kojima adaptacija na Konstancu ne bi trebalod a predstavlja problem. Od stranaca nova imena su samo bek iz Benina David Kiki (Arda), vezista iz Obale Slonovače Kevin Dukure (Tabor Sežana) i francuski vezista Žeremi Korinus (Akademika Klinčeni). Farul će biti opasna mina za svakoga u Rumuniji, samo je pitanje koliko će Hadži uspeti da drži svoje izabranike na konstantno visokom nivou.

Sepsi je prošle sezone osvojio Kup Rumunije, prvi trofej u klupskoj istoriji, kojim je obezbedio plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. Krenuće od drugog kola, rival će mu biti Olimpija iz Ljubljane.

Sepsi je klub iz Sfintu Georgea, mesta u centralnoj Rumuniji u kojem pretežno žive Mađari. Sepsi je skraćenica mađarskog naziva za taj grad, Sepsisentđerđ, a vlasnik mu je mađarski biznismen Laslo Diosegi. S obzirom na svoju povezanost sa Mađarskom, čudno je pomalo što crveno-beli u svojim redovima nemaju nijednog Mađara. Zato, imaju jedinog srpskog fubalera koji je trenutno u Superligi Rumunije, Petra Bojića, čija uloga u ovom timu nije baš najjasnija. Prošle sezone je nekadašnji vezista Čukaričkog i Vojvodine bio u drugom planu, prolećnu polusezonu je poveo na pozajmici u Kolubari, a po njenom isteku se vratio u Sfintu George, grad koji se sa rumunskog jezika prevodi Sveti Đorđe.

Petar Bojić (©Starsport)Petar Bojić (©Starsport)

Član Sepsija je od prošle sezone i makedonski internacionalac, nekadašnje krilo Partizana i Novog Pazara Stefan Aškovski. Poput Bojića, ni on nije bio deo tima koji je prošle subote osvojio Superkup Rumunije, trijumfom nad Klužom posle preokreta sa 2:1. Italijanski trener Kristijano Bergodi ih za sada nema u svojim planovima. Zato, neće biti iznenađenje ukoliko 30-godišnji Bojić promeni ovog leta sredinu, uprkos tome što mu je ostalo još dve godine ugovora sa Rumunima.

Zanimljiva ekipa za gledanje bi moglao da bude i Arđeš, tim koji se prošle sezone neočekivano našao u plej-ofu. Ljubičasti su ovog leta poprimili francuski šmek, doveli su napadače Arnolda Garitu iz Burž En Bresa, Žulija Donisu iz Le Mana i Enca Selestina iz Seta, defanzivnog vezistu Tonija Ndžikea iz Ajačija, ofanzivnog vezistu Brajana Alkeusa iz azerbejdžanske Zire i levo krilo Dorijana Bertana iz Nansija. Uz napomenu da, iako su rođeni u Francuskoj, Bertran i Donisa igraju za reprezentaciju Madagaskara, dok Alkeus predstavlja nacionalni tim Haitija.

Ove sezone, posle 74 godine nećemo gledati Dinamo iz Bukurešta u eliti. Drugi najtrofejniji klub u zemlji je prošle sezone bio očajan, što je uzrokovano finansijskom krizom, pa se preselio u drugi rang zajedno sa Gaz Metanom i Akademikom iz Klinčenija. Na njigovo mesto u Superligu su ušli Petrolul, Hermanštat i Univerzitatea iz Kluža.

Sistem takmičenja će, uprkos promeni imena iz Liga 1 u Superliga Rumunije, da ostane isti. Dakle – komplikovan! Posle 30 kola, u dvokružnom sistemu, tabela će da bude podeljena na dva dela. Šest najboljih ekipa će kroz dodatnih 10 utakmica da se bore za titulu i jedno zagarantovano mesto u Evropi (druga pozicija vodi u Ligu konferencije), dok će preostalih 10 da igraju devet utakmica za opstanak. Međutim, ne samo za njega. Da, dve najslabije ekipe će ispasti iz lige, 13. i 14. će igrati baraž sa drugoligašima, ali ekipe koje zauzmu sedmu i osmu poziciju će imati novu šansu da se plasiraju u Evropu. Kroz direktan okršaj će odrediti koji od ta dva tima će potom da igra baraž sa trećeplasiranom ekipom iz plej-ofa za plasman u Ligu konferencije. Komplikovano, ali barem garantuje neku neizvesnost tokom čitave sezone.

RUMUNIJA 1 – 1. KOLO

Petak

17.30: (2,30) Hermanštat (2,95) Mioveni (3,60)

20.30: (2,20) Univerzitatea Krajova (3,05) Sepsi (3,35)

Subota

17.30: (2,90) Arđeš (2,95) UTA Arad (2,70)

20.30: (2,15) Kluž (3,05) Rapid Bukurešt (3,90)

Nedelja

17.30: (1,90) Farul Konstanca (3,40) Univerzitatea Krajova 1948 (4,30)

20.30: (1,25) FCSB (5,80) Univerzitatea Kluž (12,0)

Ponedeljak

17.30: (2,10) Botošani (3,05) Kindija (4,00)

20.30: (2,65) Petrolul (2,95) Voluntari (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Petar BojićKlužCFR KlužRumunija 1Univerzitatea KrajovaSepsiRapid BukureštFCSBĐiđi Bekali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara