Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fener na argentinski pogon u derbiju Istanbula

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.11.20. | 12:31

Bešiktaš bez Adema Ljajića i Domagoja Vide

Jedan od najvećih derbija Turkse igra se od 17.00 u Istanbulu, a rivali su dva od tri najtrofejnija kluba u državi, Fenerbahče i Bešiktaš. Posle pobede nad šampionom Bašakšehirom u prošlom kolu (3:2) crno-beli su konačno uhvatili pravi zalet pošto im je to bila treća prvenstvena pobeda u poslednje četiri utakmice. Sada pred sobom, u 10. kolu Superlige, gledajući renome rivala i stanje na tabeli imaju najteži zadatak od starta sezone.

Izabrane vesti

“Bešiktaš je uvek konkurent za titulu. Igramo vrlo bitan derbi u gostima i želimo da pokažemo svima da smo u trci. Činjenica je da nam nedostaje nekoliko igrača, ali u istim okolnostima smo pobedili šampiona Bašakšehir. Počinjemo utkamicu sa 11 igrača, tako da ne možemo da kažemo da smo nekompletni. Ova utakmica vredi više od tri boda za nas, cilj nam je da pobedimo arhineprijatelja i da mu se približimo na četiri boda zaostatka, uz meč manje koji imamo“, reči su trenera gostiju Sergena Jalčina, a turski mediji pišu kako je pripremao svoje izabranike serijom motivacionih govora.

Istina, istanbulskim crno-belima će faliti šest igrača među kojima su najzvučniji Adem Ljajić, Domagoj Vida i Gokan Tore. Preko puta stoji gradski rival Fenerbahče sa naoštrenim Dijegom Perotijem i Hozeom Sosom i upravo će argentinski duo predstavljati ozbiljnu opasnost po gol gostiju. Fener je u prošlog vikenda odigrao briljantnu utakmicu na gostovanju Genčlerbirligiju i sa pet golova po poslao preteću poruku gradskom rivalu. U redove domaćina posle korona virusa vraća se ekvadorski napadač Ener Valensija koji je propustio samo prethodno kolo i koji još uvek nije ušao u pravu formu budući da je na osam nastupa u debitantskoj sezoni u Turskoj zabeležio gol i dve asistencije.

Ukoliko uspešno prebrodi najveći ovosezonski izazov Bešiktaš bi mogao da se vine do zone koja garantuje Evropu i to bi značilo poptpunu renesansu istanbulskog velikana koji pride ima i utakmicu manje u odnosu na većinu timova Superlige. Sa druge strane Žuti kanarinci bi u slučaju trijumfa mogli da preteknu Alanju sa kojom dele prvo mesto i ustoliče se na poziciji lidera, ali skor na domaćem terenu ove sezone pokazuje da neće biti lako.

Fener je najubedljiviji gost ove sezone, ali kod kuće je osvojio sedam od mogućih 12 bodova, a pritom na dve od četiri utakmice na Ulker stadionu nije tresao mreže rivala. Na poslednjih devet međusobnih susreta u sedam navrata su oba tima postizala bar po gol, a skor je prilično izjednačen pošto su četiri puta remizirali uz dve pobede crno-belih i tri slavlja Fenera. U tom periodu u tri navrata padalo je po četiri gola, jednom šest, pa ne bi bilo veliko iznenađenje da vidimo raspucane istanbulske arhineprijatelje.

TURSKA 1 – 10. KOLO

Petak

Ankaragudžu - Trabzon 0:1 (0:1)

/Bejker 45+1/

Subota

Gazijantep – Malatija 2:2 (1:0)

/Miraljas 19, Kana-Bijik 74 – Bujuk 49,Topal 90/

Bašakšehir – Denizli 3:3 (2:0)

/Gulbrandsen 11, 21, Ba 59 – Ozdemir 62, Rodalega 91, Muravski 96p/

Rizespor - Galatasaraj 0:4 (0:1)

/Dijanje 45+1pen, 52, 79, Tajlan 87/

Nedelja

Eruzum - Antalija (u toku)

14.00: (1,73) Alanja (3,60) Konja (5,10)

14.00: (1,87) Kasimpaša (3,50) Genčlerbiriligi (4,30)

17.00: (1,90) Fenerbahče (3,60) Bešiktaš (4,00)

Ponedeljak

17.30: (3,10) Kajzeri (3,35) Karagumruk (2,30)

17.30: (1,90) Sivas (3,50) Geztepe (4,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

fenerFenerbahčeBešiktaš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara