Ernest Numa (Reuters)
Ernest Numa (Reuters)

FIFA pokrenula istragu zbog Nordsjelandove transfer bombe

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.10.23. | 22:02

Bilo je očigledno da je u pitanju transfer koji nema veze sa realnošću

Dok se Partizan pripremo za one mečeve protiv Nordsjelanda u kojima je kasnije završio evropsku sezonu, nadao se da će mu Lion pomoći.

Baš tih dana je sedmostruki prvak Francuske vodio završne pregovore sa danskim klubom oko kupovine 19-godišnjeg napadača Ernesta Nuame. I uspešno ih priveo kraju tek kada je ponudio 25.000.000 evra fiksno plus još 4.500.000 kroz bonuse za tinejdžera koji je u karijeri do tada dao 21 gol na 49 utakmica.

Izabrane vesti

Nuama je bio meta brojnih klubova prošlog leta. Od Pari Sen Žermena i Totenhema preko Ajaksa i Liona do Remsa. Lion je ipak bio najkonkretniji i dokopao se napadača kojem se predviđa blistava budućnost. Postao je najskuplja prodaja u istoriji danskog fudbala ali i Lionova najskuplja kupovina.

Samo što ga na kraju nije kupio Lion već belgijski Molenbek?!

Reč je o klubu koji je naslednik istoimenog, poznatog (titula prvaka države 1975, Kup Belgije 1969, osam sezona u evrokupovima, akademija koja je dala Batšuajia, Januzaja...) ali i 2002. godine ugašenog kluba. Molenbek je tada bankrotirao, ugasio se i pod navijačkom inicijativom krenuo od beton lige (osmi rang) da se vraća na fudbalsku mapu. Već 2021. je bio u drugoj ligi kada ga je kupio američki biznismen Džon Tekstor.

On je tih dana upravo priveo kraju kupovinu brazilskog velikana Botafoga, a nekoliko meseci ranije je kupio i 40 odsto vlasničkog udela u Kristal Palasu. Pola godine nakon kupovine Molenbeka, Tekstor je kupio i Olimpik iz Liona. Molenbek je prošle sezone uspeo da obezbedi povratak u eitni ranfg belgijskog fudbala ali je već tada mnogima bilo jasno da bi mogao da postane filijala Liona.

Ništa čudno za belgijski fudbal. Već duže vreme traje ta praksa „hranjenja“ jačih i bogatijih kroz vlasničku ili sponzorsku strukturu. Antverpen je nekada razigravao malde igrače Mančester Junajteda, Beveren to isto radio sa Arsenalovim, a poslednjih godina je Serkl Briž filijala Monaka, dok je Lomel delić moćne Siti Grupe čiji krovni klub je Mančester Siti. I Union Sen Žiloaz koji je hit poslednjih godina ima starijeg brata Brajton jer je vlasnik oba kluba isti. Epen je u vlasništvu Kataraca koji su na čelu Pari Sen Žermena. Belgijski fudbal je prepun takvih priča.

Tekstor je letos za trener Molenbeka postavio Lionovu legendu Klaudija Kasapu koji je i trenersku karijeru počeo u francuskom klubu, a slao gao je i u Botafogo kao vršioca dužnosti.

Međutim, niko nije baš očekivao da Amerikanac igrače kupuje preko filijale i onda ih šalje krovnom klubu. A Tekstor je upravo to uradio i mnogima gurnuo prst u oku. Zvanično je Molenbek realizovao potencijalno 29.500.000 evra težak transfer Nuame i onda ga prosledio u Lion na pozajmicu. Malo je reći da su u ostalim francuskim klubovima bili besni jer se Lion nije držao fer-pleja i pokušao je da na tako velikom transferu zaobiđe pravila koja neki drgi poštuju. Zaista nema smisla da mali belgijski klub kojem je do tada najskuplje pojačanje bilo 3.000.000 evra odjednom plati deset puta više za igrača.

Iako je FIFA letos dozvolila celu ovu šaradu, sada će po prijavi nekolicine francuskih klubova pokrenuti istragu protiv Liona i tražiti dodatne informacije.


tagovi

Ernest NuamaRVD Molenbek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara