(Reuters)
(Reuters)

FIFA potvrdila: Srbija ne može u četvrti šešir za žreb u Kataru

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.03.22. | 16:52

Pobednici baraža idu u poslednji šešir

Predstojeće reprezentativne akcije će nam dati i definitivan odgovor kako će izgledati sastav šešira za žreb za Mundijal u Kataru. Kada se ove i naredne nedelje završe reprezentativni okršaji širom planete, sledi sabiranje novih poena i rang lista na osnovu koje će reprezentacije učesnice biti raspoređne u četiri šešira.

FIFA je danas potvrdila važnu vest koja će bitno uticati na sastav šešira. Žreb u Dohi je zakazan za 1. april, a do tog datuma će biti poznato 29 od 32 konačna učesnika. Preostaje da se posle toga odigraju dva interkontinentalna baraža (petoplasirani iz Južne Amerike protiv predstavnika Okeanije i četvrtoplasirani iz Severne Amerike protiv petog tima Azije), kao i jedan pobednik od tri baraža iz evropskih kvalifikacija. Zbog novonastale situacije u Ukrajini, pobednik baraža u kojem učestvuju Ukrajina, Vels, Austrija i Škotska će biti poznat tek na leto, a žreb će biti održan ranije.

Izabrane vesti

Da bi žreb mogao da se održi i da se rangira preostalih 29 sigurnih učesnika, FIFA je danas donela odluku da tri preostale selekcije koje prođu kao pobednici kroz baraže budu smešteni u četvrti šešir iako su po zvaničnom plasmanu i broju bodova mogli da budu u trećem šeširu.

To je bitna vest za poziciju reprezentacije Srbije.

Po zvaničnom FIFA renkingu, Srbija ima 1547. bodova i bila je projektovana kao 24. od 32 reprezentacije učesnice svetskog prvenstva. Što znači da je bila tačno iznad crte između trećeg i četvrtog šešira. Kako se u ovom FIFA terminu igraju baraži, kvalifikacije i prijateljski mečevi, u zavisnosti od rezultata Srbije protiv Mađarske i Danske ali i rezultata ostalih selekcija, Orlove je moglo da prestigne nekoliko ekipa ako sakupe više bodova i da nas spusti u četvrti šešir.

Primera radi Vels ima jači koeficijent, Peru i Kolumbija imaju jači koeficijent, a i neke selekcije poput Maroka ili Južne Koreje mogu da ga poprave i da prestignu Srbiju. Sa novim pravilom, izvesno je da je Srbija sigurna u trećem šeširu jer Vels (ili Austrija, Ukrajina ili Škotska), Peru (ili Čile iili Kolumbija) sigurno idu u četvrti. Dakle, Srbija ne može ni napred u drugi, ali ne može ni nazad u četvrti.

Kako trenutno stvari stoje ako bi svi preostali favoriti prošli dalje, ovako bi izgledao sastav šešira za Mundijal u Kataru:

Prvi šešir: Belgija*, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Italija/Portugalija, Katar**

Drugi šešir: Danska, Holandija, Nemačka, Meksiko, SAD, Švajcarska, Hrvatska, Urugvaj

Treći šešir: Švedska, Senegal, Iran, Japan, Srbija, Maroko, Južna Koreja, Nigerija

Četvrti šešir: Kanada, Tunis/Mali, Alžir/Kamerun, Ekvador, Vels, Peru, Saudijska Arabija, Panama/Novi Zeland

*Podebljanim slovima su ispisana imena reprezentacija koje su već obezbedile palsman u Katar

** Domaćin automatski ide u prvi šešir



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022Žreb za Mundijal 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara