(©Reuters)
(©Reuters)

Filip „Fleš“ Kostić drži ključeve Nou Kampa! Dva gola srpskog asa za šut kartu Barseloni iz Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.04.22. | 22:58

Ajntraht izbacio Špance iz Lige Evrope – 3:2

Pre neku godinu je Dušan Tadić plesao Madridom i razbio Real u Ligi šampiona, na sred Santjago Bernabeua je uručio šut kartu Kraljevskom klubu. Ista priča, malo drugačijeg stila, desila se večeras na Nou Kampu. Junak je ponovo bio jedan Srbin, a žrtva drugi najveći španski klub. Filip Kostić je sa dva gola izbacio Barselonu iz Lige Evrope i zaslužio perfektnom partijom da mu se uruče ključevi katalonskog hrama fudbala.

Supersonični Filip Kostić. Fleš! Brzinom neuhvatljiv, veštinom nedodirljiv za fudbalere Barselone. Rušio je levom stranom odbranu Ćavijevog tima kao domine. I odveo Ajntraht u polufinale Lige Evrope – 3:2 (2:0), prvi meč 1:1. A, tamo, u borbi za novo finale ovog evropskog takmičenja, Crveni orao iz Frankfurta igraće protiv engleskog Vest Hema.

Izabrane vesti

Sve ono što od Kostića očekujemo da vidimo u dresu reprezentacije, što verujemo da će raditi na Mundijalu u Kataru, demonstrirao je pred 79.000 gledalaca na Nou Kampu. Od kojih je 30.000 bilo – Nemaca. Srpski fudbaler je prvo preuzeo odgovornost u 3. minutu, pa je sa penala doneo vođstvo Ajntrahtu. Odigrao je potom loptu Santosu Boreu, koji je akciju završio fantastičnim golom, da bi tačku na dvomeč, kada je Barselona kretala na sve ili ništa, Kostić stavio sredinom drugog poluvremena, tipičnim njegovim golom – hirurški preciznim udarcem uz samu dalju stativu.

Nije još kraj sezone, ali meč sa Barselonom je možda još jedan pokazatelj da je Filip prevazišao sredinu, da je prerastao Ajntraht, da je vreme da se oproba u jačem klubu, na nivou Lige šampiona, gde će njegovi kvaliteti još više dolaziti do izražaja.

Ako je nešto Barselona trebalo da nauči u prvoj utakmici, to je da Ajntraht ima paklenu kontru i polukontru i to ne „od juče“. I u Frankfurtu je svaka izgubljena lopta Španaca, pogotovo oko centra, donosila šansu Nemcima i još tada je konstatovano da je Ćavijev tim ubo premiju sa konačnih 1:1.

Ali, u revanšu na Nou Kampu prvi udarac Ajntraht je zadao samo što je lopta krenula s centra. Igrao se 3. minut kada se zaneo Erik Garsija, rvačkim zahvatom je srušio Lindstrema, a sudija je pokazao na penal. Lopte se prihvatio Filip Kostić, hladan kao led je poslao fudbal u sam ćošak, na drugu stranu od Ter Štegena.

Pred 30.000 svojih navijača, „nabrijan“ ranim vođstvom, Ajntraht je zujao kao roj pčela po terenu Nou Kampa. I ponovo ista priča: svaka lopta koju je Barselona jeftino izgubila, vraćala joj se kao kazna u vidu bumeranga. Nemci su nadirali punim sprintom u svakoj sekundi i pretili, pretili...

Barsa – ništa. Jedan pokušaj glavom Obamejanga, preko gola, solidan udarac Albe i to je bilo manje-više sve od opasnosti pred golom Ajntrahta. Na drugoj strani se tuklo ka mreži Ter Štegena: imao je Kostić i jednu kontru i udarac sa 16 metara, pa pokušaj Kamade, Jakića... I onda krešendo u 36. minutu. Santos Bore je vukao loptu dvadesetak metara, a sa isto tolike udaljenosti od gola Španaca raspalio po fudbalu, koji se kao raketa zario pod prečku – 2:0.

Situacija koja nimalo nije obećavala pred drugo poluvreme. Barsa je morala još jače da napadne, a to je otvaralo još više prostora gostima za uraganske kontre. Bilo je jasno da ako Španci ne prepolove zaostatak što pre, da će im defanziva biti na sve većim iskušenjima. Tako je i bilo. Imao je Ćavijev tim dve šanse u uvodu drugog dela, nije ih iskoristio i tu su se njegovi izgledi ugasili.

Kao pre desetak godina kada je Bajern kontrama masakrirao Barselonu u dve utakmice Lige šampiona, tako je Ajntraht večeras sekao Katalonce uzduž i popreko. Jedna od kontri ukazala se u 67. minutu, Kostić je dobio loptu iskosa u šesnaestercu, baš tamo gde i kako najviše voli. I što ne promašuje. Uzalud se Ter Štegen ispružio, Nou Kamp je zabrujao na onoj polovini gde su bili navijači nemačkog kluba – 3:0.

Suštinski je tu bio kraj, mada je Ajntraht mogao i do ubedljivije pobede, Kamada je imao veliku šansu deset minuta pre kraja...

Uspeo je Buskets da u 90. minutu smanji zaostatak, zaigrala se "viktorija" na polovini nemačkog kluba. I onda brljotina u 100. minutu! Penal za Barsu, Depaj je savladao Trapa, ali čim je lopta krenula s centra čula se pištaljka - kraj!

Vest Hem će biti predstavnik ostrvskog fudbala u polufinalu Liga Evrope, posle večerašnje pobede u Francuskoj - 3:0. Lion je bio bolji rival u uvodnoj fazi meča, ali nije bio dovoljno konkretan u završnici. Nekako su se Čekićari održali u životu do finiša prvog poluvremena, a onda su brutalno kaznili francuskog prdedstavnika. Sve je počelo u 37. minutu kada je Kreg Dejvson iskoristio odličan centaršut Fornalesa i spretnom reakcijom na prvoj stativi doveo tim iz Londona u vođstvo.

Raspala se u tim trenucima igra Liona. Krenuli su ofanzivno domaći i brzo su ih domaći kaznili. Strelac je bio Rajs, pošto je savršeno pogodio udarcem sa 17 metara. Bio je to početak kraja svih nadanja Liona. Tačku je stavio Boven u 48. minutu.

LIGA EVROPE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

Atalanta - RB Lajpcig 0:2 (0:1) /prvi meč 1:1/

/Nkunku 18, 87pen/

Barselona - Ajntraht 2:3 (0:2), /prvi meč 1:1/

/Buskets 90, Depaj 100 - Kostić 4p, 67, Santos Bore 36/

Lion - Vest Hem 0:3 (0:2), /prvi meč 1:1/

/Doson 38, Rajs 44, Bouven 48/

Rendžers - Braga 2:1 (2:0), /prvi meč 0:1/ u toku su produžeci

/Tavernije 2, 44p - Karmo 83/


tagovi

Ajntraht FrankfurtLiga EvropeBarselonaFilip Kostić

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara