Legija Varšava (©Reuters)
Legija Varšava (©Reuters)

Filip Mladenović podigao 11. trofej u karijeri, Legija prekinula dominaciju Rakova u Kupu

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.05.23. | 19:31

Klub iz Varšave skoro dva sata izdržao sa igračem manje, pa penalima stigao do slavlja

San o triploj kruni Rakova se ugasio. Pokvarila ga je Legija pošto je u finalu Kupa Poljske posle penala savladala branioca trofeja – 0:0, penalima 6:5.

Osvojio je Rakov letos Superkup Poljske, pred krunisanjem je i u šampionatu (ima 11 bodova prednosti u odnosu na Legiju), trebalo je još “samo“ da potvrdi dominaciju u Kupu i tako “monopolizuje“ trofeje u državi, ali ga je velikan iz Varšave zaustavio i naterao ga da mu posle dve godine vladavine u najmasovnijem takmičenju prepusti tron.

Izabrane vesti

Tako je Legija stigla do jubilarnog 20. trofeja u Kupu (prvi "pratilac" Gornjik ima tek šest), a srpski reprezentativac i član poljskog velikana do 11. odličja u karijeri. Sa timom iz Varšave prethodno je osvojio titulu u prvenstvu, prethodno sa Lehijom Superkup, sa BATE Borisovim dva puta beloruski šampionat i Superkup, jednom i Kup, pa još sa Crvenom zvezdom titulu i Kup.

Na herojski način su izabranici Koste Runjaića došli do trijumfa. Od šestog minuta igrali su sa igračem manje, bili praktično dva sata u podređenom položaju i na kraju bili nagrađeni za pristup. Legiju je u nezavidnu situaciju doveo defanzivac Juri Ribeiro, kao poslednji igrač je pogrešno procenio situaciju i ispred svog šesnaesterca srušio Frana Tudora koji je bio u punom trku, pa ga je glavni arbitar opravdano isključio.

Nominalni domaćin je u uvodnoj fazi meča pružao kakav takav otpor, uspeo tada i da uputi dva udarca ka golu rivala (oba izvan okvira) i na tome se zaustavio. Makar kada je reč o ofanzivi. U odbrani ga je pak čekao ogroman posao. Rakov je pretio 22 puta, a čak polovinu udaraca uputio je u produžecima, ali do gola nije mogao. Trijumf je morao da traži preko penala.

Međutim, fudbaleri Legije bili su nepogrešivi sa 11 metara. Sva šestorica tresli su mrežu, dok je na drugoj strani, u šestoj seriji, Kacper Tobijaš pročitao nameru rezerviste Mateuša Vdovjaka. Potencijalni srpski reprezentativac Vladan Kovačević i jedan od najboljih golmana tamošnjeg prvenstva nije branio za Rakov zbog odluke trenera Rakova Mareka Papžuna da priliku daje 19-godišnjem Kacperu Trelovskom. Da jeste možda bi se u Čenstohovi sada radovali. Ovako, mladi Trelovski nije uspeo da odbrani niti jedan udarac, mada su njegovi saigrači u polju znatno ranije morali da završe posao.

KUP POLJSKE - FINALE (VARŠAVA)

Utorak

Legija - Rakov 0:0, penalima 6:5



tagovi

Legija VaršavaFilip MladenovićRakov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara