Baldomero Perlaza i Džeferson Duke (©AFP)
Baldomero Perlaza i Džeferson Duke (©AFP)

Finale Kupa Kolumbije: Pereira piše istoriju, ali pita se Atletiko Nasional

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.11.21. | 23:07

Noćas na programu prvi meč borbe za pehar koji daje ulaznicu za Kopa Libertadores

Sve je spremno za prvi meč finala Kupa Kolumbije između Atletiko Nasionala i Deportivo Pereire. Bitka za ovaj prestižan trofej koji obezbeđuje direktno učešće u narednoj kampanji Kopa Libertadores, počeće noćas (02.00) u Medeljinu na stadionu Atanasio Žirardot, a završiće se 24. novembra u Ibageu, glavnom gradu regije Risaralda na stadionu Ernan Ramirez Viljegas.

Osvajanje ove titule za Verdolagase bi značilo prekid trogodišnje suše, posle pehara u istom ovom nadmetanju protiv Onse Kaldasa 2018. godine. Tada, prva utakmica je završena nerešenim rezultatom 2:2 na Palograndeu, dok je u revanšu u Medeljinu lokalni tim slavio pobedu 2:1, koja je timu iz Antiokije donela četvrti trofej ovog takmičenja, pridodat onim iz 2012, 2013. i 2016. godine. Atletiko Nasionalu ovo će biti peto finale Kupa Kolumbije i borba za 30. nacionalni trofej u istoriji kluba. Svaki put do sada kada bi Verdolagasi stigli do kraja Kupa, uspevali su da podignu trofej.

Izabrane vesti

02.00: (1,65) Atletiko Nasional (3,45) Deportivo Pereira (5,40)

Sa Atletiko Nasionalom, svoju prvu titulu kao mladi strateg tražiće Alehandro Restrepo, koji je ozbiljnošću i trudom uspeo da konsoliduje konkurentan i konzistentan sastav, dok sa Pereirom stiže iznenađujući sastav pod komandom Aleksisa Markeza, koji je posle samo godinu dana od povratka u elitnu kategoriju uspeo da obezbedi finale i borbu za nacionalni trofej. Za Matekanjose bi to bila prva titula u čitavoj istoriji kluba u eri kolumbijskog profesionalnog fudbala, pošto su 77 godina od njegovog osnivanja jedini trofej podizali na promotivnim turnirima za višu kategoriju.

Pereirin put u Kupu Kolumbije počeo je u trećoj fazi takmičenja, kada se ekipe iz elitnog ranga pridružuju selektovanim klubovima iz nižih kategorija. Za prvog protivnika na putu do finala imao je Boku Juniors iz Kalija, sastav koji je eliminisao ukupnim rezultatom 2:0, pobedivši u oba meča minimalnim rezultatom. Žreb je Matekanjose potom u narednoj rundi naveo na dosta težeg rivala, pa su se tako u osmini finala susreli sa Juniorom iz Barankilje. U prvoj utakmici odigranoj na Metropolitanu, meč je obilovao golovima sa obe strane, a konačan rezultat bio je 4:3 u korist Ajkula. U revanšu, kada su sve prognoze ukazivale na plasman Juniora, Pereira je priredila neočekivano i veliko iznenađenje trijumfom od 2:0 na svom terenu. Četvrtfinale ponovo nije bilo lako za tim iz Matekanje, koji je u prvom meču izgubio od Deportivo Pasta sa 3:2.

Ipak u revanš meču uspeli su da izjednače rezultatom 2:1, i kasnije u penal seriji ostvare istorijski korak do polufinalne faze, gde su za rivala imali Deportes Tolimu, aktuelnog šampiona Kolumbije. Prva utakmica odigrana u Ibageu završena je bez postignutih golova, dok je revanš takođe završen nerešenim ishodom, ovoga puta 1:1. Kako od ove sezone ni u jednoj fazi Kupa ne važi pravilo gola u gostima, ponovo se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, a realizacijom petog pucnja od strane Karlosa Ramireza, Pereira je dobila kartu za finale.

Sa druge strane, Nasional je započeo put u osmini finala izbacivši Patriotas, pre nego što se u četvrtfinalu suočio sa Independijente Santa Feom, timom koji ga je pobedio u prvoj utakmici u Bogoti sa 2:1. U revanšu, Zeleni su uspeli da postignu samo jedan gol, što je bilo dovoljno da se ode u penal seriju, kroz koju su uspeli da eliminišu prestoničke Kardinale. Polufinale protiv Deportivo Kalija bilo je dosta kontroverzno što se tiče nekih sudijskih odluka. Sa nerešenim rezultatom 2:2 u prvom meču na Atanasio Žirardotu, tim iz Paise otputovao je na revanš u Kali, u kom je slavio minimalnim rezultatom. Ipak, susret je ostao u senci velikog negodovanja domaćih igrača i navijača, zbog nedosuđenog kaznenog udarca, usled igranja rukom Emanuela Olivere u svom šesnaestercu, a sve to odigralo se u samom finišu meča.

Atletiko Nasional je trenutno ubedljivo vodeći tim u kolumbijskoj Klausuri, sa učinkom od 12 pobeda, pet remija i jednim porazom, koji je upravo doživeo protiv Pereire u 12. kolu šampionata. Dva gola Vilfrida de la Rose i jedan Alehandra Pijedrahite bili su ključ pobede 3:2 na tom meču odigranom 3. oktobra na Viljegasu u Ibageu. Pereira je tom prilikom prekinula Nasionalov niz od 10 uzastopnih utakmica bez poraza i na dobrom je putu da se prvi put nađe u eliminacionoj fazi nekog od formata kolumbijske lige, pošto se trenutno sa 30 osvojenih bodova nalazi na deobi četvrtog mesta zajedno sa Deportivom iz Kalija.

KOLUMBIJA, KUP - FINALE, PRVI MEČ

Četvrtak

02.00: (1,65) Atletiko Nasional (3,45) Deportivo Pereira (5,40)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ



tagovi

Kup KolumbijeAtletiko NasionalDeportivo Pereira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara