Finale u martu i taktički elaborat Karla Ančelotija: Kako da napadneš, a ne budeš surovo kažnjen?

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.03.22. | 10:59

Real Madrid će u revanšu osmine finala pokušati da nadoknadi minimalan zaostatak iz prve utakmice protiv Pari Sen Žermena

Finale Lige šampiona igra se večeras, 9. marta na Santijago Bernabeuu. Naravno, ta informacija je potpuno netačna, ali je sa druge strane potpuno tačno da Real Madrid i Pari Sen Žermen večerašnji revanš osmine finala elitnog takmičenja (21.00, RTS 1, Arena Sport Premium) dočekuju pravo kao da je veliko finale. Parižani imaju značajnu prednost iz prvog meča (1:0), ali taj rezultat ne mora previše da im znači ukoliko stvari krenu po zlu u revanšu. A mogle bi, jer Real ima veliku tradiciju igranja teških utakmica, 60.000 gledalaca iza sebe i uzbuđenje nakon velikog preokreta protiv Real Sosijedada prošlog vikenda u Primeri. Sa druge strane, PSŽ je uzdrman posle poraza od Nice, ali u svojim redovima ima dovoljno vrhunskih igrača koji mogu da prebrode svaku psihološku krizu i iznesu ogroman teret pritiska.

Meč sa Baskima možda ne predstavlja pravi reper kada je u pitanju i odnos između Kraljevskog kluba i Svetaca, ali je zapravo prava slika onoga čemu teži Karlo Ančeloti i Realova publika. Prosečan navijač Blankosa želi da vidi Real koji konstantno pritiska protivnika, koji ne daje protivničkoj odbrani da diše. Real koji napada u naletima i pronalazi način da stigne do protivničke mreže.

Izabrane vesti

Naravno, to protiv Pari Sen Žermena neće biti izvodljivo u takvoj meri, jer Madriđani moraju da spreče bilo kakav odgovor ekipe Maurisija Poketina iz kontranapada. Realu će mnogo nedostajati Kazemiro u borbi za preuzimanje primata na sredini terena, a zbog suspenzije neće biti ni Mendija.

"Ako pritisnemo visoko, to znači da moramo da budemo oprezni u odbrani, posebno protiv njihovih napadača. Trpeli smo njihov visok presing u prošloj utakmici i nismo mogli da nađemo dobre prilike za napad kada smo izneli loptu. Naš niski blok je dobro funkcionisao u prvom meču, pošto smo tek u poslednjem minutu primili gol, ali svakako moramo da budemo bolji sa loptom u nogama", rekao je Ančeloti.

ANČELOTI ČEKA KROSA, MBAPEOVO PRISUSTVO KLJUČNO ZA PSŽ

Pod upitnikom je bio i Toni Kros, ali nemac nekako mora bude fit za večerašnji meč. Modrić i Valverde su sigurni, a ukoliko ne Kros ne bude spreman, na njegovo mesto će Eduardo Kamavinga. Supertalentovani Francuz je bio odličan protiv Sosijdada, ali ovo je za klasu zahtevnije iskušenje.

Nije potrebno objašnjavati koliko je Toni Kros važan za ekipu i čitav sistem igre, ali je sa druge strane Italijan veoma dobro svestan koliko je važnije da na terenu, u jednoj ovakvoj utakmici imate maksimalno spremnog igrača.

"Svaki igrač koji nije u stopostotnoj formi ne može da igra ovakvu vrstu utakmice. Ako je Kros 100 odsto speman - igraće, ako je na 95 odsto - onda neće", kristalno je bio jasan Italijan.

Prvi meč dva tima nije bio ni približno onakvog kvaliteta koji se očekivao. Da nije bilo onog pogotka Kilijana Mbapea duboko u sudijskoj nadoknadi niko ne bi mogao ni da se seti da se meč uopšte i igrao. Eventualno bi uspomenu budio promašen penal Lionela Mesija. Dok su u Madridu duboko u potsvest potisnuli sećanje na gostovanje u Parku prinčeva. Igrali su kao provincijalski, nikako kao Kraljevski klub. I možda bi bilo i zadovoljan da nije bilo tog Mbapea. Ovako, Real u revanšu sa Pari Sen Žermenom mora da juri gol zaostaka ako želi da nastavi takmičenje u Ligi šampiona.

Za klub kakav je Real to se podrazumeva, problem je samo što u Parizu izabranici Karla Ančelotija nisu izgledali kao tim sposoban da ugrozi PSŽ. Niti da šutne ako ćemo pošteno. Tabula raza. Jedno veliko ništa. Maurisio Poketino ipak ima više asova u rukavu: od tog Mesija, preko Nejmara, bez obzira na 22 njegove izgubljene lopte protiv Nice, sve do nesumnjivo prve zvezde tima Kilijana Mbapea. Mladi napadač u proseku postiže gol na 0,62 utakmice u Ligi šampiona i svakako je glavno oružje gostiju. Ove sezone već 24 gola i 17 Mbapeovih asistencija, ali dogodila se ta nesrećna povreda na treningu u ponedeljak. Ipak, prema poslednjim izveštajima deluje da je sve u sasvim dobrom redu sa prvom zvezdom ekipe i da će se naći na terenu.

Mbapeovo prisustvo na terenu je ključno za PSŽ. Bez njega u timu Poketinova ekipa nije ni približno ista. U svaki respekt i ogroman kvalitet, ni Nejmar i Mesi ne deluju toliko opasno po protivnika kada na terenu nema fenomenalnog Francuza. Nekoga ko bi poput prvog meča mogao u jednom potezu da matira protivnika.

"Pripremamo se za utakmicu kao da će Mbape igrati. Ali naša priprema se ne odnosi samo na njega. Suočavamo se i sa Nejmarom i Mesijem, ali i sa ostalim dobrim igračima Pari Sen Žermena", poručio je Ančeloti.

Oba trenera su ubedljivo prva sa svojim timovima u domaćim šampionatima, a u Ligi šampiona sasvim dobro guraju. Ipak, tokom čitave sezone su suočeni sa negativnim ocenama javnosti o načinu igre svojih ekipa. Navijači bi hteli da to mnogo izgleda brže i lepršavije, ali okolnosti često nedozvoljavaju takve mogućnosti. Oba trenera večeras imaju priliku da u direktnom taktičkom okršaju odbrane svoje principe i filozofiju igre.

"Najbolji način da se odbrani vođstvo za tim kao što je Pari Sen Žermen su napad i dominacija. Ovaj meč će biti komplikovaniji. Nisu samo u pitanju povrede, ovaj meč je kao finale i biće veoma zahtevan. Moramo da pristupimo revanšu na način na koji smo uradili u prvoj utakmici. Dobili smo prvu utakmicu i želimo da prođšemo dalje. Poštujemo Real i njegove igrače, nisu slučajno osvojili Ligu šampiina 13 puta. Ipak, ne plašimo se, ovo je takmičenja u kojem svaki igrač i član kluba želi da pobedi, pokušaćemo da prođemo dalje", rekao je Poketino.

REAL MADRID - PARI SEN ŽERMEN (21.00, RTS 1, ARENA SPORT PREMIUM)

Stadion: Santijago Bernabeu

Kapacitet: 60.000 gledalaca

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

REAL MADRID (4-3-3): Kurtoa - Karvahal, Militao, Naćo, Alaba - Modrić, Kros, Valverde - Asensio, Benzema, Vinisijus.

PSŽ (4-3-3): Navas - Hakimi, Markinjos, Kimpembe, Mendeš - Gej, Verati, Danilo - Nejmar, Mesi, Mbape.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

Utorak

Bajern Minhen – Red Bul Salcburg 7:1 (4:0), ukupan rezultat 8:2

/Levandovski 12pen, 21pen, 23, Gnabri 31, Miler 54, 83, Sane 86 – Kjergard 70/

Liverul – Inter 0:1 (0:0), ukupan rezultat 2:1

/Martinez 61/

Sreda

21.00: (1,17) Mančester Siti (8,00) Sporting (20,0)

21.00: (2,65) Real Madrid (3,50) PSŽ (2,75)

Utorak, 15. mart

21.00: (1,45) Ajaks (4,80) Benfika (7,75)

21.00: (2,20) Mančester junajted (3,15) Atletiko Marid (3,90)

Sreda, 16. mart

21.00: (1,85) Juventus (3,50) Viljareal (5,00)

21.00: (5,10) Lil (3,60) Čelsi (1,80)


tagovi

Kilijan EmbapeKarlo AnćelotiMaurisio PoketinoToni Kros

Obaveštavaj me

Real Madrid
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara