Fjorentini se crvene obrazi: Kome je bio potreban masakr u Beogradu?

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.07.23. | 16:19

Trener Vičenco Italijano ražestio toskanske novinare, kritike za Jovića

Trebalo je da to bude prijatan izlet u Beograd na kultni stadion Marakanu i da se završi nekom „talijankom“, ali se pretvorio u probleme tamo gde ih nema. Ili ih makar do sinoć nije bilo...

Zvezdina petarda u mreži Fjorentine za manje od pola sata igre je šamar kakvom se Italijani baš nisu nadali.

Izabrane vesti

„Kome je ovo bilo potrebno? Da ideš na noge Crvenoj zvezdi posle 10 dana priprema?! Pitali smo portparola ko je tražio da se igra ova utakmica i nismo dobili odgovor“, rekao nam je italijanski kolega iz Firence u hotelu Slavija posle meča, vidno neraspoložen zbog debakla Viole na Marakani. 

Teorija o „lenjim“ italijanskim timovima tokom letnjih priprema stoji, rekao nam je kolega iz Firence. Kao primer su podsetili na debakl Sampdorije protiv Vojvodine (0:4), ali ovo na Marakani nije bilo to.

Veći deo prve postave je bio na terenu. Teraćano, Dodo, Ranijeri, Biragi, Bonaventura, Mandragora, Ikone, Jović... Falili su povređeni Barak i Sotil, te Amrabat i Gonzales koji se prodaju, Milenković koji je krenuo sa klupe. Trener Vinćenco Italijano je izveo skoro najjači tim koji je mogao. I doživeo fijasko.

„Ono u prvom poluvremenu je bio masakr. Nema veze što su pripreme, ono je baš bruka kako smo izgledali protiv Zvezde. Mogli smo sedam da primimo za poluvreme“, rekao nam je italijanski kolega Dimitri.

Iako prijateljska utakmica, iako su pripreme Viole u prvoj fazi, onakav poraz sinoć je neprihvatljiv za Ljubičaste. Trener Italijano je uoči meča zakazao obraćanje italijanskim novinarima posle utakmice, ali se nije pojavio u dogovrenom terminu. I još više iziritirao izveštače iz Toskane. Kažu da je takav. Loš gubitnik. I da ga je ono sinoć pogodilo. Veruju da predsednik kluba Roko Komiso nije pratio meč u Americi gde živi, ali da će njegova desna ruka Džoi Barone biti oštar zbog izgleda Fiorentine na Marakani.

Nije Viola baš veličina Juventusa ili Milana pa da lete glave zbog poraza u prijateljskom meču ali daleko od toga da će fijasko u Beogradu proći bez ozbiljnih razgovora i analiza. Reč je ipak o klubu sa imenom i prezimenom. Najvećem koji je došao na Marakanu da odigra prijateljski meč u poslednjih tridesetak godina. Jesu dolazili Udineze, Zenit, Olimpijakos, ali uglavnom zbog prijateljskih kombinacija, sponzorsko-političkih veza ili ultra-verskih običaja...

Fjorentina je ipak ozbiljna marka za sve te pobrojane. Veća od aktuelnog statusa „finalista Lige konferencije“. Klub Roberta Bađa, Gabrijela Batistute, Rui Košte, Đankarla Anotnjonija, Luke Tonija, Frančeska Tolda, Pasarele i Dunge. Grad koji za sebe kaže da je najlepši u Italiji, ljudi koji tvrde da pričaju najčistiji italjianski jezik, navijači koji mrze Juventus više nego bilo gde u državi. Sa tolikom istorijom i tradicijom. Firenca je prilično ponosan grad, pa debakl fudbalskog mezimčeta ne prolazi baš ispod radara.

„Fjorentina, kakav šamar! Pet golova za 27 minuta u Beogradu“, izvestila je sinoć Gazeta. „Fjorentina se nije pojavila u Beogradu“, napisao je Korijere, a Tutosport dodao: „Kolaps Fjorentine, petarda Crvene zvezde“.

Oštar ton prema Ljubičastima dok sezona još nije ni počela, može kasnije da posluži kao crtanje mete Vinčencu Italijanu koji je već izgubio dobar deo poverenja jer je ceo grad navodno znao da su nudio Napoliju posle odlaska Spaletija. Ali i neki igrači bi mogli da snose posledice. Među njima Luka Jović za kojeg lokalni hroničari kažu da je lenj, da to pogotovo bode oči sa Italijanovim stilom fudbala i da srpski napadač nema baš neku budućnost u Firenci. Ne bi se iznenandili da tri dana odmora u Beogradu posle utakmice iskoristi za uspostavljanje kontakta sa Crvenom zvezdom.

Sa druge strane, Nikola Milenković uživa neograničeno poverenje u gradu kao igrač i ličnost. Sve je prihvatljiviji scenario da će Bleki poput Batistute, Rui Košte, Tolda jednog dana morati da ode iz Firence da bi nešto osvojio... I niko mu neće zameriti jer bio primer svima sve ove godine.

Želeli bi u Firenci više Blekija i nadaju se da će debakl protiv Zvezde otvoriti oči upravi kluba da dovede ozbiljnija pojačanja. Ono što se sinoć desilo neće biti svareno talo lako. A za sedam dana je već Njukasl kao najveća provera ovog leta.

Izlet u Beograd se pretvorio u košmarno iskustvo na terenu. Odahnuli su kada su videli izmene u drugom poluvremenu i izlaske Zvezdinih „crnih perli“ umesto kojih su ušli malo poznati klinci. I ono pored terena je impresioniralo italijanske izveštače. Koliko zbog šokantnog broja gledalaca za jednu prijateljsku utakmicu, toliko zbog zapažanja da su na jednom srpskom stadionu videli veliki broj žene i dece čemu se nisu nadali u Srbiji.

Drugačije su zamišljali Crvenu zvezdu i Marakanu. Daleko od evropskog stila, a videli su baš to.


tagovi

Vićenco ItalijanoLuka JovićNikola Milenković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara