Huan Martin Lusero i Paolo Gerero (©Conmebol Sudamericana)
Huan Martin Lusero i Paolo Gerero (©Conmebol Sudamericana)

Fortaleza za prvi veliki trofej i skoro pet miliona evra protiv LDU Kita i Gerera

Vreme čitanja: 6min | sub. 28.10.23. | 16:05

Ove subote u urugvajskom Maldonadu vodi se bitka za pobednika Kopa Sudamerikane

Počelo je sitno odbrojavanje do meča za titulu u drugorangiranom takmičenju na tlu Južne Amerike. Ove subote (22.00 po srednjoevropskom vremenu), 22. izdanje Kopa Sudamerikane dobiće novog, ili pak starog šampiona. Ovogodišnji finalisti su brazilska Fortaleza i ekvadorski LDU Kito. Ipak, ovo nije samo bitka za međunarodni trofej i slavu. Ovo je borba između modernog i tradicionalnog, pa stoga pobednik ovog izdanja biće upamćen ili kao stvaraoc nove fudbalske sile sa severositoka Brazila, ili kao povratnik u vrh južnoameričkog fudbala odakle je istisnut pre gotovo deceniju i po.

Mesto za donošenje ove odluke biće stadion Domingo Burheno Migel, koji ima kapacitet da primi nešto više od 20.000 ljudi. Nalazi se u Maldonadu u Urugvaju, gradu koji je otprilike 130 kilometara udaljen od Montevidea, gde je finale prvobitno bilo planirano. U strahu da čuveni stadion Sentenario, koji može da primi oko 65.000 ljudi, ostane sa mnogo praznih mesta, Južnoamerička konfederacija je odlučila da premesti finale na stadion koji se koristi za utakmice drugoligaša i okršaje u ragbiju. Odluka se donosi u jednoj utakmici. U slučaju nerešenog ishoda tokom 90 minuta igraće se produžeci, dva puta po 15 minuta. Ukoliko i dalje ne bude pobednika, šampion će se odrediti kroz jedanaesterce.

Izabrane vesti

Klub koji postoji više od jednog veka, tačnije 105 godina, konačno će ovog vikenda dobiti priliku da osvoji međunarodni trofej. Ovo je najbliže što je Fortaleza ikada bila južnoameričkoj slavi. Tokom cele nokaut faze, izabranici Huana Pabla Vojvode su bili dobro organizovani i disciplinovani, naročito u defanzivi. Opet, nikada se do sada nisu susreli sa ekipom iz Ekvadora u takmičarskoj utakmici, a ovaj tim je ove godine pretrpeo samo jedan poraz od protivnika van Brazila i to baš kada je najmanje očekivao u duelu protiv venecuelanskog Estudijantesa iz Meride minimalnim rezultatom.

Od kada je rezervisala mesto u finalu ovog turnira, čini se da je Fortaleza malo rezultatski posrnula, savladavši samo Ameriku Mineiro sa 3:2 pre nego što je uzastopno izgubila dva okršaja u Seriji A od Vaska da Game sa 1:0 i Baije sa 2:0. Čini se da se pritisak koji se stvorio pre velikog finale, jasno i direktno odražava na igrače. Štaviše, iako je značajan broj navijača Trikolora istigao u Urugvaj, oni neće imati uobičajenu podršku koju imaju na Areni Kastelao.

Kopa Sudamerikana nije bila meta Fortaleze u međunarodnoj sezoni 2023. Tim je, preko osmog mesta u šampionata Brazla za 2022. godinu dobio pravo da učestvuje u kvalifikacijama za Kopa Libertadores. Međutim, nisu uspeli da prevaziđu prepreke ka grupnoj fazi. Pored eliminacije Maldonada iz Urugvaja, upravo kluba koji koristi stadion koji je domaćin finala ovogodišnje Kopa Sudamerikane, zaustavio se na narednoj prepreci, Sero Portenju iz Paragvaja.

22.00: (2,00) Fortaleza (3,30) LDU Kito (4,00)

Tako je učešće na Kopa Sudamerikani završilo kao utešna nagrada, iako Trikolori nijednog trenutka to nisu videli na taj način. Tim je u grupnu fazu takmičenja ušao sa nogom na gasu. Sa velikom prednošću završio je na prvom mestu u Grupi H sa 15 osvojenih bodova iz pet pobeda i sa samo jednim porazom. Sedam više od San Lorenca iz Argentine, koji je bio na drugom mestu u grupi. Na ovaj način plasirali su se direktno u osminu finala.

Početak učešća u nokaut fazi bio je protiv Libertada iz Paragvaja. Dvomeč je praktično odlučen u Asunsionu minimalnom pobedom gostiju, dok je revanš na brazilskom tlu završen remijem od 1:1. U četvrtfinalu Trikolori su eliminisali Ameriku Mineiro pobedama u gostima 3:1 i kod kuće 2:1. Poslednji korak ka finalu bio je protiv Korintijansa. U Sao Paulu je duel je završen nerešenim ishodom 1:1, a plasman u finale obezbedio je u revanšu pobedom od 2:0 na Kastelao Areni. Jedan od zanimljivijih podataka Fortalezinog tima u pohodu do finala je da nije izgubila meč u Sudamerikani ove godine kada je prva postigla gol, ali takođe nije pobedila kada je prva bila u zaostatku.

Za LDU Kito, koji već poseduje trofej Kopa Libertadores, ali i Kopa Sudamerikane u svojoj galeriji, težina učešća u odluci je mnogo manja. Brem se tako čini. Noćas će biti treći put da se takmiče u finalu ovog takmičenja, podižući trofej u svom prvom pokušaju 2009. godine protiv Fluminensea, ukupnim rezultatom 5:4, iako su u istom izgubili sa 4:0 kumulativnim rezultatom dve godine kasnije od Universidad de Čilea.

Šampion Kopa Libertadores iz 2008. godine na Marakani protiv Fluminensea, LDU Kito ima istoriju međunarodnih dostignuća koja uključuje i dve titule Rekopa Sudamerikane 2009. i 2010. godine. Međutim, radi se o titulama koje nisu uključivale sadašnju generaciju kluba, koja je, za razliku od Fortaleze, započela svoje međunarodno učešće u ovom takmičenju.

Njegov start u drugom po kvalitetu južnoameričkom klupskom takmičenju bio je još u prvoj fazi turnira, regionalizovanoj fazi koja je nametnuta svim zemljama, osim Brazila i Argentine, tako da se mogu odrediti predstavnici u grupnoj fazi. Sunarodni klub Delfin savladan je bez većih poteškoća, rezultatom 4:0. Međutim, izvesni problemi pojavili su se u grupnoj fazi. Blankosi su vodili žestoku borbu za prvu poziciju u Grupi A sa Botafogom, za koju su se izborili tek u poslednjoj rundi, stigavši do 12 bodova iz tri pobede i tri remija. Dva više od ekipe iz Rija, koja je u poslednjoj utakmici odigrala nerešeno 1:1 sa već prežaljenim Magalanesom iz Čilea.

Tako je LDU Kito takođe stekao pravo da nokaut fazu počne u osmini finala. Prva prepreka bio je čileanski Njublense, kojeg je pobedio sa 1:0 u gostima i remizirao 3:3 na domaćem terenu. Najveći podvig na putu do finala je verovatno došao u četvrtfinalu, kada su kod kuće pobedili favorita Sao Paulo sa 2:1, a potom na Morumbiju odigrali nerešeno 1:1. U polufinalu protiv uvek neugodne Defense i Hustisije, slavili su sa 3:0 na visinama Kita. U revanšu na argentinskom tlu, samo su odbranili stečenu prednost, remijem bez golova.

LDU Kito je postigao prvi gol u svim utakmicama Sudamerikane ove godine osim u jednom, kada je jedva izvukao nerešeno 3:3 protiv Njublensea i to tek posle produžetaka. Blankosi su kroz istoriju kontinentalnih takmičenja ostvarili najmanje jedan pozitivan rezultat protiv svih osam brazilskih ekipa sa kojima su se ranije sastajali.

Što se tiče sastava pred odlučujući duel, Vojvoda je napravio jednu promenu u početnih 11 u odnosu na utakmice polufinalnog okršaja sa Korintijansom, pošto je Jago Pikaču ušao u postavu umesto Marinja. Pikaču je završio utakmicu protiv Korintijansa pobedničkim golom koji je njegov tim slavio u revanšu posle nerešenog meča na Neo Kimika Areni. Ipak, činjenica koja ne ide u prilog Trikolorima jeste da je tim postigao golove samo u jednoj takmičarskoj utakmici otkako je izborio plasman u finale ovog takmičenja, a Huan Martin Lusero, Imanol Mačuka i Bruno Pašeko postigli su ih u pobedi od 3:2 nad Amerikom Mineirom u brazilskoj Seriji A.

S druge strane, videli smo istih početnih 11 za koje se opredelio Luis Zubeldija u oba polufinalna okršaja protiv Defense i Hustisije, sa dva nova lica koja su ušla sa klupe u revanšu. Bili su to Ričard Mina i Aleksandar Alvarado koji su zamenili Renata Ibaru i Sebastijana Gonzalesa. Sa dva gola veterana Paola Gerera i fantastičnom realizacijom Lukasa Piovija u pobedi od 3:0 u prvom meču, koja im je i omogućila da se nađu u finala, isticao se i Aleksander Domingez. Golman Blankosa koji je u oba polufinalna meča sačuvao svoju mrežu, a računajući i tri okršaja iz nacionalnog prvenstva Ekvadora ta brojka se popela na pet utakmica bez primljenog gola.

Dve strane će se boriti u finalu Kopa Sudamerikane, ekvivalentu finala "Lige Evrope", u pokušaju da odnesu kući glavnu nagradu. Pored istorije i kontinentalnog prestiža, ovde je u pitanju i novčana nagrada, a to je za ove klubove od krucijalne važnosti. U Južnoj Americi više nego u Evropi, ovaj nagradni fond je ključan. TV prenosi donose mnogo više novca evropskim stranama, što se ne može reći za Latinsku Ameriku. Osvajač Kopa Sudamerikane otići će kući bogatiji za nešto manje od pet miliona evra.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

KOPA SUDAMERIKANA - FINALE (MALDONADO)

Subota

22.00: (2,00) Fortaleza (3,30) LDU Kito (4,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaFortalezaLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara