Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Fortaleza zapostavila Seriju A zbog Kopa Sudamerikane

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.08.23. | 22:25

Brazilski tim ostvario minimalnu prednost u prvom meču osmine finala u gostima Libertadu, a noćas kod kuće želi da overi plasman u četvrtfinale

Uz ogroman broj argentinskih i brazilskih klubova, čast ostatka južnoameričkog kontinenta u drugom po snazi klupskom takmičenju pod ingerencijama KONMEBOL-a, brane timovi iz tek tri zemlje. Među 16 najboljih, pored čak 11 klubova iz dva najtrofejnija saveza na kontinentu nadmeću se još po dva predstavnika iz Paragvaja i Ekvadora, i jedan iz Čilea. Mada, kako stvari stoje, a s obzirom na rezultate iz prvih mečeva osmine finala Kopa Sudamerikane, sve ukazuje na to da će do naredne runde nadmetanja proći samo jedan od njih, i to je sigurno.

Međutim, svoju šansu u revanš meču, čak i pored poraza koji je pre sedam dana pretrpeo na svom terenu, noćas (23.55) će da potraži i Libertad, kada bude gostovao Fortelezi u istoimenom gradu na stadionu Plasido Aderlado Kastelo. Brazilski tim je sa gostovanja u Asunsionu poneo minimalnu prednost, tako će moći da nastavi svoje učešće u takmičenju u slučaju novog trijumfa ili čak remija. S druge strane, da bi preokrenuo situaciju, paragvajskom klubu je potrebna pobeda sa razlikom od dva gola ili veća. Eventualni uspeh gostiju sa golom prednosti, odvelo bi dvomeč u penal završnicu.

Izabrane vesti

Fortalezina kampanja od početka godine ima identičan scenario iz minule sezone. Prošle godine, klub je prošao kroz dug period nestabilnosti u nacionalnoj ligi, često posećujući zonu ispadanja u vreme kada je igrao u grupnoj fazi Kopa Libertadores. Prošao je u osminu finala kontinentalnog turnira gde je zaustavljen od Estudijantesa, a tek kada je napustio takmičenje uspeo je da popravi učinak u prvenstvu Brazila. Ispostavilo se da nije imao dovoljno robusan i kvalifikovan igrački kadar da bi pokazao dobar učinak na oba fronta.

23.55: (1,90) Fortaleza (3,50) Libertad (4,10)

Ovog puta, na lestvici niže, što se tiče kontinentalnog nadmetanja, Fortaleza je imala više mira tokom grupne faze. Međutim, opet se pojavljuje problem u raspoređivanju snaga na dva različita takmičenja. U subotu, 5. avgusta, poražena je sa 1:0 od ​​Gojasa, u Serinji, u meču 18. kola Serije A. Bio je to četvrti uzastopni poraz u elitnom šampionatu Brazila, nešto što se nije desilo od 2020. godine, a peti u poslednjih šest kola. Jedina utakmica koju su dobili izabranici Huana Pabla Vojvode u pet minulih duela bila je upravo utakmica protiv Libertada. Nedostatak ofanzivnog kapaciteta takođe zabrinjava i od ovih pet utakmica, na tri meča nisu uspeli da postignu gol.

Tim Fortaleze stao je na 23 osvojena boda iz šest pobeda, pet remija i sedam poraza, čime je pao na 13. mesto na tabeli Brasileiraa. I dalje ima relativno udobnu prednost od pet bodova u odnosu na Santos, koji je na 17. mestu i prvi je klub u zoni ispadanja. Jasno je da su više fokusirani na Kopa Sudamerikanu, u kojoj su pobedili u pet od svojih šest utakmica u grupnoj fazi i savladali Libertad u prvoj utakmici osmine finala, čak i bez sjajne igre.

U međuvremenu, Libertad nije imao nikakvih problema unutar nacionalnog prvenstva. Dok je još bio u grupnoj fazi Kopa Libertadores, osvojio je titulu Aperture 2023, prvog dela nacionalne lige, koja svake godine ima dva takmičenja jednake vrednosti. Međutim, u međunarodnom takmičenju nije uspeo da ponovi uspeh sa domaće scene, toliko da je kao trećeplasirani u grupi izmešten u Kopa Sudamerikanu.

U pokušaju da se njegov nastup i u drugom po snazi kontinentalnog nadmetanja ne završi ovog utorka, strateg tima iz Asunsiona, Danijel Garnero je prethodnog vikenda izveo skoro potpuno rezervni tim da se suoči sa Heneral Kabaljerom u sučeljavanju za 5. kolo turnira Klausura. Od ekipe koja je startovala u prvom meču protiv Fortaleze, samo tri igrača su navedena kao starteri. Gumarelo je platio cenu za to, remijem bez golova. Sa 13 bodova iz četiri pobede i sa jednim nerešenim ishodom, umanjili su samo svoju prednost u odnosu na drugoplasirani Sero Portenjo, koji je pobedio Sportivo Trinidense sa 4:1, i sada razlika između ova dva tima iznosi samo bod.

Nema sumnje da će Libertad koji je bio šampion Aperture, ponovo da napravi dobru kampanju, ali kako se čini, trenutno u fokusu nije nacionalno prvenstvo. Fortaleza očigledno sve svoje žetone ulaže na kontinentalni turnir, deluje intenzivnije i na takmičenju pokazuje najbolje što može. Sada kod kuće i suočeni sa Libertadom koji će nužno morati da preuzme veće rizike, što će verovatno otvoriti prostor za kontranapade, Trikolori imaju velike šanse da se prvi put nađu u četvrtfinalu nekog međunarodnog takmičenja.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Belodore parfimerije od 25.000 rsd + 10.000 rsd

---------------------

KOPA SUDAMERIKANA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

23.55: (1,90) Fortaleza (3,50) Libertad (4,10), prvi meč 1:0

Sreda

02.00: (1,50) Defensa i Hustisija (4,20) Emelek (6,75), prvi meč 2:1

02.30: (1,95) Njuels (3,35) Korintijans (4,20), prvi meč 1:2

23.55: (2,35) Gojas (3,40) Estudijantes (3,00), prvi meč 0:3

23.55: (3,60) Guarani Asunsion (3,45) Botafogo (2,05), prvi meč 1:2

Četvrtak

23.55: (1,67) Sao Paulo (3,60) San Lorenco (5,70), prvi meč 0:1

Petak

02.00: (1,58) RB Bragantino (4,00) Amerika Mineiro (5,90), prvi meč 1:1

02.00: (1,35) LDU Kito (5,00) Njublense (9,00), prvi meč 1:0

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

FortalezaKopa Sudamerikana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara