Slavlje u Budimpešti (@Reuters)
Slavlje u Budimpešti (@Reuters)

Fradi u Ligi šampiona posle 25 godina, vratio se i Dinamo (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.09.20. | 22:56

Omonija jurila 0:2, a samo jednom šutnula u gol Olimpijakosa

Dinamo Kijev, Ferencvaroš i Olimpijakos - tri od poslednjih šest učesnika Lige šampiona za sezonu 2020/21! Jedan od najvećih klubova Evrope u prvoj polovini 20. veka dokopao se elite posle 25 godina i to tako što je dva puta remizirao sa norveškim prvakom Moldeom - 3:3 i večeras 0:0. Grčki Olimpijakos materijalizovao je mnogo veći kvalitet u prvoj utakmici sa Omonijom, pa je sebi večeras mogao da dozvoli nešto slabije izdanje (0:0), dok su Kijevljani bili najubedljiviji i nijednog momenta nisu dozvolili Gentu da ih ozbiljno ugrozi.

Ako je došao da bi vratio Dinamo u Ligu šampiona - a nema sumnje da jeste - onda je Mirčea Lučesku već na startu sezone ispunio glavni cilj za ovu sezonu. Kijevljani u eliti nisu igrali otkako ih je tamo poslednji put uveo Sergej Rebrov. Ima tome pune četiri godine. Međutim u ovim korona-kvalifikacijama slavni klub bio je toliko dominantan da se njegov plasman u grupnu fazu LŠ nijednog momenta nije dovodio u pitanje. Protiv jednog od najbolji holandskih klubova AZ Alkmara laganih 2:0, pa onda u dvomeču sa belgijskim viceprvakom Gentom dupli trijumf - 2:1 i večeras 3:0.

Izabrane vesti

I sve to u bez centa uloženog u pojačanja. Sa osmoricom Ukrajinaca u startnoj postavi.

Imao je problema Lučesku kada je došao. Navijalči su bili protiv njega, želeli da ga oteraju - ipak je u pitanju trenerska legenda velikog rivala Šahtjora - ali Rumun je izdržao sve. Okrenuo stvari u svoju korist kada je tukao Šahtjor u Superkupu Ukrajine, trenutno je lider u šampionatu i na dobrom putu da prekine četvorogodišnju dominaciju kluba iz Donjecka. A što je najvažnije tu će misiju nastaviti na krilima Lige šampiona.

Gent je svoju šansu prokockao na domaćem terenu. Imao je u jednom momentu 1:1 i šansu da preokrene, a pošto je Dinamo postigao drugi gol slutilo je na "metlu" u Kijevu. I tako je bilo. Ranim golom Vitalija Bujalskog domaćin je otvorio Gent (9. minut), a posle samo iskoristio smetenost odbrane Belgijanaca koja je dva puta skrivila najstrožu kaznu. Prvo je u pitanju bila igra rukom, posle prekršaj, povlačenje. Pogađali su Karlos de Pena u 36. i Žerson Rodriges u 47. minutu.

Dosudiće Šimon Marčinjak i treći penal za Dinamo, ali VAR će ga poništiti zbog ofsajda...

Poslednji put Ferencvaroš je igrao grupnu fazu Lige šampiona davne, davne 1995. Od tada do danas samo dve grupne faze Lige Evrope. Ali posle svega što je Sergej Rerbrov uradio sa Fradijem jasno je da su Mađari poslednjih godina ozbiljno uznapredovali i došli u poziciju da se nose sa ekipama koje su do pre nekoliko godina za njih bile klasu ili dve iznad. Ovo se pre svega odnosi na zagrebački Dinamo i Seltik, timove što su izbacivali u prethodne dve runde...

Sa Moldeom su još imali i najviše muke. Nisu uspeli da savladaju Norvežane u dve utakmice (3:3, 0:0), ali su na trenersku žicu Sergeja Rebrova uspeli da naprave najveći klupski uspeh u 21. veku.

Molde je večeras opasno pretio. Imali su Mađari sreće da se čak i nešto kasnije probudio... Najveću šansu gosti su imali u 76. minutu, kada je Erik Hestad posle divne akcije sam izašao na golmana Fradija, ali ovaj je lepo skratio ugao i uspeo da odbrani.

Priihod od najmanje 15.000.000 evra i te kako će značiti za dalji napredak mađarskog i nekada evropskog velikana...

Najmanje uzbuđenja viđeno je na GSP stadionu u Nikoziji. I još 90 mučnih minuta pre svega za navijače Crvene zvezde, koji su se verovatno još jednom čudu čudili kako su uspeli da ispadnu od Omonije. Nije kiparski tim želeo - a verovatno nije ni umeo - da napadne čak ni u situaciji kada je morao da juri 0:2 iz prve utakmice. Jedan jedini udarac uputili su domaći u gol Olimpijakosa za 90 minuta?!

Pireski crveno-beli imali su ukupno 29 pokušaja!

Vidno je da se Oli još nije "namestio". Da jeste, ne bi se Omonija bez obzira na tu pristojnu i oraganizovanu odbranu dobro provela...

LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - REVANŠ MEČEVI

Utorak

Dinamo Kijev - Gent 3:0 (2:0) /prvi meč 2:1/

/Bujalski 9, De Pena 36pen, Rodriges 49pen/

Ferencvaroš - Molde 0:0 /prvi meč 3:3/

Omonija - Olimpijakos 0:0 /prvi meč 0:2/

Sreda

21.00: (2,85) Midtjiland (2,95) Slavija Prag (2,75) /prvi meč 0:0/

21.00: (2,25) PAOK (3,30) Krasnodar (3,25) /prvi meč 1:2/

21.00: (1,18) Salcburg (7,75) Makabi Tel Aviv (13,0) /prvi meč 2:1/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara