©realmadrid.com
©realmadrid.com

Frančesko Toti: Modrić i dalje među pet najboljih igrača na svetu, desetka je postala broj kao i svaki drugi

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.10.23. | 11:43

"Luka ima viziju igre kakvu malo ko ima na svetu. Uvek donosi odluke sekund-dva pre ostalih", kaže legendarni Princ Rima

Frančesko Toti je i dalje bolna tačka u karijeri legendarnog predsednika Real Madrida Florentina Pereza, jer se radi praktično o jedinom svetskom asu s početka ovog milenijuma kojeg prvi čovek Krajevskog kluba nije uspeo da dovede kada je stvarao Galaktikose.

Princ Rima je svojevremeno priznao da je dogovor bio blizu, da ga je Kraljevski klub uvek facinirao, kao i sama njegova veličina, što je ponovio i u ekskluzivnom intervjuu za špansku Marku.

Izabrane vesti

Prvo pitanje je glasilo - da li voliš fudbal koji se danas igra?

"Generalno, uvek volim fudbal, iako je evidentno da je to sada drugačija igra nego u moje vreme. U naše vreme bilo je više timskog duha, borbe, sada se više razmišlja individualno... Jasno je se igra promenila", rekao je Toti za Marku.

Nove zvezde Reala su fizički dominantni igrači Belingem, Čuameni, Kamavinga… To dosta govori i o stilu igre u ovo "moderno" vreme.

"Da, ali govorimo o velikim igračima. Real Madridu mog vremena je imao Bekama, Roberta Karlosa, Zidana... U pitanju su različiti tipovi igrača".

Mnovi smatraju da su "desetke" poput Totija već izumrla vrsta.

"Možda je ranije broj 10 u timu bio važniji. Ne bih rekao da je izumrla, ali desetka sada skoro broj kao i svaki drugi, bez tolikog značaja u timu".

Totijeva velika ljubav je uvek bila Roma, koju u ovom trenutku predvodi Žoze Murinjo.

"Vidim tim sa usponima i padovima, ali vodi ih veliki trener kao što je Žoze. Nadam se da će uspeti da podigne tim na najviši mogući nivo".

Toti je prethodno u razgovoru za Real Madrid TV izjavio da je Kraljevski klub njegova druga ljubav.

"Uvek mi se sviđao, odmalena. Kada sam bio klinac u Rimu gledao sam sve Realove utakmice. Madrid je u to vreme bio klub koji me je inspirisao, sa svim svojim sjajnim igračima. Gledati ih kako igraju izazivalo je veliku emociju kod mene".

Šta vas je konkretno fasciniralo, njegov pobednički duh, njegova istorija...?

"Sve, činjenica da je u pitanju najveći klub pobednika na svetu, navijači, Santjago Bernabeu, skup svega toga me je fascinirao".

Toti je igrao na mnogim velikim stadionima, ali Bernabeu ima posebnu težinu.

"Sa Romom sam proveo 25 godina igrajući na različitim stadionima, ali Bernabeu je za mene bio i jeste drugačiji. Drugačija je atmosfera".

Svaka Realova epoha imala je svoje velike igrače.

"Bilo ih je mnogo, počev od Uga Sančeza do generacije Fernanda Ijera, pa Roberta Karlosa, Salgada... Bio bih ovde ceo dan i izgovarao imena, a da ne zaboravim Ronalda 'Fenomena', kojem sam se divio, koliko i Bađu, Del Pjeru, Zidanu, Raulu, Morientesu..."

Posebne reči hvale ima za hrvatskog majstora Luku Modrića.

"Za mene je on i dalje jedan od pet najboljih igrača na svetu, čak i sada sa 38 godina, barem u veznom redu. Ima viziju igre kakvu malo ko na svetu ima i uvek donosi odluke sekund-dva pre ostalih".

Toti je potom dao zanimljiv odgovor na pitanje - za koga je Karlo Ančeloti


više poseban kao trener, za Italijane ili za navijače Real Madrida?

"Mislim za oboje. Reč je o jednom od najboljih trenera na svetu, koji je osvajao u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji. I kao čovek je džentlmen. Karlo i ja imamo sjajan odnos, on je prava osoba, koja na ostale prenosi dobre vibracije. A pre neki dan sam imao radost da odem da ga vidim u Realovom kompleksu".

Sreo se i Florentinom Perezem, koji mu je opet priznao da mu je bio bolna tačka.

"Da, sreo sam ga par puta i rekao mi je da je jedina mrlja u njegovoj karijeri to što nije mogao da me dovede Real Madrid, da mu je to bila jedina slaba tačka".

Toti je čitavu karijeru igrao samo u jednom timu, danas igrač hrle za novcem u Saudijsku Arabiju?

"Razlika između ovog i fudbala u moje vreme je u tome što je ranije bilo više strasti, više ljubavi prema timu, više volje da budeš u istom klubu i da mu tako odaš poštovanje. Sada momci idu tamo gde mogu najviše da ih plate".

U Španiji se gleda kroz prizmu supertalentovanog igrača Gabrija Vejge, koji je otišao u Saudijsku Arabiju sa samo 21 godinom.

"Nikada ne bih zamislio da mogu da napravim takav korak u svojoj karijeri, ali, kao što sam ranije rekao, sada ljudi više razmišljaju o stvarima koje nisu čist fudbal. Ne kritikujem ga".

Kada ćemo ponovo videti jaku reprezentaciju Italije?

"Nadamo se uskoro. Već postoje dva svetska prvenstva na kojima nismo bili i Italija to ne može da dozvoli jer je jedna od najjačih država na svetu. Nadam se da će se sa novim trenerom Lučanom Spaletijem što pre naći najbolje rešenje".

Kako vidite reprezentaciju Španije?

"Evidentno je da je manje snažna nego generacija iz 2010. godine, ali Španci uvek imaju dobre igrače i trenere i oni će se uskoro oporaviti".

Toti je za kraj upitan da li može da izabere najvažniju situaciju iz svoje slavne karijere?

"Nemoguće. To bi bilo nepravedno prema ostalim", zaključio je Toti.


tagovi

Frančesko TotiLuka Modrić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara