(Reuters)
(Reuters)

Francuska revolucija: Smanjenje Lige 1 na 18 ekipa

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.04.21. | 12:16

Klubovi u manjem broju utakmica vide rešenje za izalazak iz krize

Francuska Liga 1 je na raskrsnici. Novca je sve manje, a od sezone 2024-2025 biće više obaveza, pa klubovi razmišljaju o revolucionarniom rešenju, odnosno "kresanju" broja klubova u eliti na 18. Ukoliko do toga dođe, u francuskom šampiontu prvi put od 2002. godine i preimenovanja u Ligu 1 (prethodno je bila Divizija 1) ne bi bilo 20 ekipa

Kako piše Le Parisien slaba privlačnost mnogih prvenstvenih mečeva dovela je do toga da se Canal + odrekne sticanja prava na prenose svih mečeva, što će umanjiti prliv klubovima, dok će novi format Lige šampiona od 2024. godine uvećati broj utakmica, samim tim i troškove. Zbog svega toga pojedini klubovi su na Upravnom odboru LFP zatražili da se na dnevni red stavi smanjenje broja ekipa u Ligi 1.

Izabrane vesti

Petak, 21.00: (1,92) Olimpipk Marsej (3,45) Strazbur (4,10)

Na sastanku je predložen radikalan potez, odnosno da u Ligi 1 igra samo 16 ekipa, odnosno četiri manje nego kao što je sada.

"Ipak, bolje je da se krene sa smanjenjem na 18 klubova. Trenutno ništa nije odlučeno, ali je jasno da idemo u tom smeru. Sve bi to moglo da se primeni od sezone 2022-2023", rekao je za pariski dnevnik neimenovani član UO.

Za "kraćenje" lige je i Canal +. Zapravo TV kompanija je i inicirala promene, priznao predsednik jednog od francuskih prvoligaša koji je dodao da bi s smanjenjem takmičenja na 18 ekipa bilo i 74 meča manje, ali bi onda i finansijski kolač od TV prava, koji mnogi smatraju da je ponižavajući, bio raspoređen na manji broj klubova.

Predsednik Olimpik Liona, Žan Mišel Olas takođe veruje da je vreme da se Liga 1 suoči sa promenama, samo je pitanje je da li će ih dočekati Bordo, Sent Etjen i još nekolicina klubova koji su zbog dugova na pragu bankrota...


tagovi

Francuska Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara