©Reuters
©Reuters

Francuzi se šetaju grupom B, Holanđani uzeli stvari u svoje ruke (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 22:47

Poljska tek iz penala načela Farska Ostrva, Albanci jednim udarcem odneli bod iz Češke

Nije još matematički potvrđeno, mada već sada možemo slobodno da tvrdimo: Francuska će biti učesnik Evropskog prvenstva u Nemačkoj naredne godine. Ono sa čim je stao stao u junskom prozoru, nastavio je vicešampion sveta u septembraskom – da niže pobedu za pobedom. Stopostotan učinak selekcija Didijea Dešana zadržala je i posle pete kvalifikacione utakmice pošto je na Parku prinčeva rutinirala Republiku Irsku – 2:0 (1:0).

Pitanje je trenutka kada će Trikolori overiti vizu za Euro2024, ukoliko se rezultati poklope mogli bi možda već za vikend da lupe pečat i krenu laganim korakom ka Nemačkoj, baš onako kako koračaju grupom B. Dobili su svih pet dosadašnjih utakmica u kvalifikacijama, i to bez primljenog gola, uz 11 postignutih!

Izabrane vesti

Irci su ih pre pola godine namučili u Dablinu, bili blizu i izjednačenju u finišu, ali je ove večeri bila potpuno druga priča u Parizu. Francuzi su ovog puta posao završili već početkom drugog poluvremena. Goste je sredinom prvog poluvremena prelepim golom sa dvadesetak metara načeo Oreljen Čuameni (gol pogledajte OVDE), a trijumf je overio Markus Tiram tri minuta po povratku na teren (gol pogledajte OVDE). Nije Tiram mogao da zamisli lepših nedelju dana. Proteklog vikenda postigao je debitantski gol za Inter, večeras premijerni gol za seniorsku reprezentaciju Francuske.

Tiram je utakmicu počeo sa klupe, ali se Olivije Žiru povredio sredinom prvog poluvremena zbog čega je morao da napusti teren čime je zabrinuo ne samo selektora Dešana već i trenera Milana Stefana Piolija, posebno iz razloga što je odlično otvorio sezonu, sa četiri gola u tri utakmice. Tiram je dobio priliku i pokazao da Dešan na njega može da računa ozbiljnije, što do sada nije bio slučaj (deset nastupa, četiri od starta).

U drugom meču grupe Holandija je ostvarila vrlo važnu pobedu nad Grčkom u Ajndhovenu - 3:0 (3:0). Selekcija Ronalda Kumana ovim trijumfom je preskočila na drugoj poziciji upravo večerašnjeg rivala (obe reprezentacije po šest bodova) i time preuzela stvari u svoje ruke.

Lale su posao završile još u prvom poluvremenu, sa tri gola u razmaku od svega 22 minuta! Rafal je otvorio Marten De Ron u 17. minutu, nastavio Kodi Gakpo u 31, a završio Vaut Veghorst 39. minutu. Posebno inspirisan bio je Denzel Damfris, desni bek Intera, koji je namestio sva tri pogotka Holanđana!

Epilog u Grupi E najviše je odgovarao Poljskoj. Izabranici Fernanda Santoša savladali su pred domaćom publikom Farska Ostrva (2:0) i uhvatili priključak za Češkom i Albanijom, koje su podelile bodove u Pragu (1:1).

Ne blistaju Poljaci i dalje, i ovog puta su se poprilično namučili i tek posle penala “otvorili” malenog rivala. Robert Levandovski je u 73. minutu preuzeo odgovornosti i doneo prednost domaćinu, da bi deset minuta kasnije isti fudbaler overio trijumf.

Na Fortuna Areni u Pragu Česi su dominirali protiv Albanije, u 56. minutu zasluženo poveli golom Vaclava Černija, ali je njihova prednost nije dugo potrajala. Samo deset minuta kasnije Nedim Bajrami je evrogolom sa dvadesetak metara utakmicu vratio na početak. Bio je to prvi i ispostaviće se jedini udarac gostiju na utakmici! Ipak, dovoljan da odnesu bod i ostanu u igri čak i za prvo mesto. Česi posle četiri utakmice imaju osam bodova, Albanci sedam, a Poljaci šest.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 5. KOLO

Četvrtak

GRUPA B

Francuska - Republika Irska 2:0 (1:0)

/Čuameni 19, Tiram 48/

Holandija - Grčka 3:0 (3:0)

/De Ron 17, Gakpo 31, Veghorst 39/

GRUPA E

Češka - Albanija 1:1 (0:0)

/Černi 56 - Bajrami 66/

Poljska - Farska Ostrva 2:0 (0:0)

/Levandovski 73 pen, 83/

GRUPA H

Kazahstan - Finska 0:1 (0:0)

/Antman 78/

Danska - San Marino 4:0 (3:0)

/Hejbjerg 26, Mele 28, Vind 40, Poulsen 90+3/

Slovenija - Severna Irska 4:2 (3:1)

/Šporar 3, 56, Evans 17ag, Šeško 42 - Prajs 7, Evans 53/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Holandijekvalifikacije za Evropsko prvenstvoKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara