undefined
undefined

Friday night football: Lazar Jovanović raskomadao Partizanovu odbranu! Crno-bele priče o tituli liče na bajku

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.07.22. | 22:06

Radnički bolji od crno-belih, čiji su ofanzivni fudbaleri potpuno zatajili, ali su u nadoknadi jedva stigli do remija – 3:3

Kako prvi utisak zna da prevari. I kad je u pitanju Radnički, još više Partizan. Nišlije su minulog vikenda izgledale kao kamenovne na stadionu Crvene zvezde, crno-beli raspucani i uverljivi u Ivanjici, a onda je derbi drugog kola Mozzart Bet Superlige pokazao da je slika sa premijere bila optička varka. Da na Čairu s pravom gaje evropske, a u Humskoj neutemeljene šampionske ambicije.

Da jedni mogu daleko više nego što su pokazali u sudaru sa prvakom države, a da su drugi u procesu stvaranja ekipe i igre – po pravilu bolnom – videlo se na otvaranju drugog kola prvenstva. Na jugu Srbije naš predstavnik u kvalifikacijama za Ligu konferencije nadigrao je, ali nije rezultatski nadvisio pretendenta za grupnu fazu Lige Evrope. Iako je Parni valjakk tek u dubokoj nadoknadi stigao do nezasluženog boda, videlo se da to što na Topčiderskom brdu pričaju o titulu izgleda samo kao bajka. A u bajke malo ko veruje.

Izabrane vesti

Za 3:3 na Čairu najzaslužniji je Rikardo Gomeš, tako što je u šestom minutu posle 90. realizovao drugi penal na meču sa crno-bele (posle starta Mlađovića nad Lutovcem), ali to ne manje stav da je suštinski junak meča Lazar Jovanović. Prošlogodišnji povratnik u ovdašnji fudbal iz Jermenije raskomadao je odbranu crno-belih kao kasapin komad mesa. Za status najboljeg na terenu bilo mu je dovoljno samo deset minuta supersoničnog izdanja početkom drugog poluvremena. Najpre je pokazao Iliji Stolici da Zlatan Šehović nikako ne može da igra desnog beka, odložio loptu Stefanu Dimiću za drugo vođstvo domaćina od koga se papiranti favorit nije oporavio. Dok je još bio na kolenima usledila je presuda Jovanovića, volej na centaršut Nikole Aksentijevića, potez utakmice i tom bobom krilni fudbaler je upalio fitilj radosti među pristalicama domaćina, ali su na kraju crno-beli izbegli poraz na volšeban način.

Kad se podvuče crta, ključni su bili uvodni trenuci oba dela meča i kraj drugog dela. Na premijeri Mozzart Bet Superlige, Radnički je na stadionu „Rajko Mitić“ iz prvog udarca primio gol, a na Čairu ga dao. Maltene iz svlačionice. Prošle su tek 103 sekunde pre nego što je Bojan Mlađović na drugoj stativi nadvisio Aleksandra Filipovića, glavom matirao Nemanju Stevanovića i nagovestio da bi prekid mogao da bude snažno oružje ekipe Tomislava Sivića, jer je slobodan udarac izveo Saša Marjanović, a u skoku od Igora Vujačića spretnji bio Anton Tolordava, možda slučajni asistent za vođstvo domaćina 1:0.


Ispostavilo se da je to bio jedini ozbiljan pokušaj Nišlija u većem delu prvog poluvremena sve dok pred kraj vihorni Aleksandar Pejović, posle duplog pasa sa Savom Petrovim, nije uzdrmao prečku posle kontre u kojoj je „ispao“ Svetozar Marković, da bi novog minusa crno-bele spasao Nemanja Stevanović ukrotivši udarac Saše Marjanovića iz skraćenog kornera. Tako ispada da je najrekativniji fudbaler Radničkog pratio iz prekida, ne i iz igre, jer su ga ugušili Patrik Andrade i imenjak Zdjelar. Možda baš zbog toga što se Andrade potrošio u defanzivnim akcijama nije ga bilo napred, kao podrške ne baš vidljivom Bibarsu Nathu i u prvom poluvremenu nevidljivom, kao da je pravljen u stelt tehnologiji, Kvinsiju Menigu.

Za Partizan je odlazak na Čair predstavljao Monday night football. Kao kad Arsenal gostuje na Sent Džejms parku, svi se nadaju da se osvojiti bodove, a skače po živcima navijača. Tako je i sastav Ilije Stolice delovao prepadnuto, nenaviknuto na borbu prsa u prsa, međutim, iskoristio je glupost kakva se retko viđa čak i u srpskom fudbalu. Samo što je poentirao na suprotnoj strani, Bojan Mlađović je doživeo napad žute minute, odgurnuo Igora Vujačića u situaciji kad je reprezentativac Crne Gore oldazio van kaznenog prostora, duel dvojice štopera ovoga puta je pripao Partizanovom, a poklon penal u rano izjednačenje pretvorio Bibars Natho – 1:1.

Umesto da joj taj dar odbrane Radničkog predstavlja postrek, ekipa iz Humske je nastavila da se muči. Malo upotrebljivih lopti dobio je Rikardo Gomeš, mada ima i do kvalitetnog postavljanja štoperskog tandema Sivićeve čete, Tolordava-Savić, pa je afrički napadač ograničen samo na jedan pokušaj u Marka Drbornjaka, dok je drugi gol crno-belih (Urošević pogodio cilj) poništen zbog ofsajda. Još jedan ofanzvac, Mihajlo Petković ostao je zaključan u direktnom duelu sa Nikolom Aksentijevićem koji jeste na početku vodio verbalni rat sa klupom crno-belih, ali je u nastavku uštopovao njihovog bonusa.

Nišlije možda nisu imale raspoloženog Stefana Mitrovića (tek povremeno demonstrirao potencijal), niti su se proslavile bogzna kakvim umećem, ali su pokazale da imaju stav. Petlja demonstrirana u svakom duelu, odlučnost da se naudi gostima iz Beograda, da im se stavi do znanja kako na Čairu ne mogu tek tako da razvijaju napade možda je toliko zbunila crno-bele i njihovog trenera Iliju Stolicu. Strateg Partizana je početkom drugog dela povukao iz igre Aleksandra Filipovića, na desnog beka promovisao levog, Zlatana Šehovića, rizikovao i pogrešio, jer je doskorašnji defanzivac Makabija iz Netanje direktno odgovoran za blesak Lazara Jovanovića.

Pokušao je Stolica da razmrda ekipu uvođenjem poslednjeg pojačanja Kristijana Belića, Lutovca, izvlačenjem Natha i pomeranjem Andradea na mesto Izraelca, te kasnijim uvođenjem Terzića. Ništa nije vredelo. Stekao se utisak da su crno-beli zatajili tamo gde su pre samo pet dana bili najjači. U ofanzivi. Nijedan smislen napad, nijedna akcija za Rikarda, nijedan konkretan doprinos navalnih igrača, zbog čega je morao da potegne Slobodan Urošević i smanji rezultat.

Radnički ne samo da je lako izdrmao te rokade u manevru crno-belih, već ih je držao daleko od gola, a imao šansu da trijumf ukrasi efektnim pogotkom Aleksandra Pejovića, samo što je u završnici pogodio prečku. Nišlije su za Partizan bile ono što je Njukasl u završnici minule premijerligaške sezone bio za Arsenal. Koban! Taj utisak ne menja ni činjenica da je u šestom minutu nadokande Rikardo realizovao drugi penal na meču, treći za crno-bele u samo dva kola, ali se čini da ovo nije jedan osvojen, već dvaq ispuštena boda.

Paradoksalno, Radnički ima više razloga da žali. Zaslužio je pobedu. I to makar dva razlike.

RADNIČKI NIŠ – PARTIZAN 3:3 (1:1)

/Mlađović 2, Dimić 51, Jovanović 54 - Natho 13, Urošević 71, Rikardo 96/

Stadion: Čair

Sudija: Dejan Trifković

RADNIČKI NIŠ (4-2-3-1): Drobnjak 6 – Aksentijević 7, Savić 7, Tolordava 7,5, Mlađović 5,5 – Pejović 7,5, Marjanović 6 (od 74. Mesarović -) – Dimić 7 (od 68. Mićibući 5,5), Jovanović 8 (od 68. Štulić 5,5), Mitrović 6 – Petrov 5 (od 90. Tomić -). 

PARTIZAN (4-3-3): Stevanović 5,5 – Filipović 5,5 (od 46. Šehović 5), Vujačić 5, Marković 6,5, Urošević 7 – Zdjelar 5,5, Andrade 6 (od 84. Holender -), Natho 6 (od 57. Belić 5) – Menig 5 (od 68. Terzić 5,5), Rikardo 6, Petković 5 (od 57. Lutovac 5,5).

Igrač utakmice: Lazar Jovanović (Radnički)

MOZZART BET SUPERLIGA, DRUGO KOLO

Petak

Novi Pazar - Čukarički 1:2 (1:1)

/Danoski 42 - Ivanović 30, Badamosi 88/

Radnički Niš - Partizan 3:3 (1:1)

/Mlađović 2, Dimić 50, Jovanović 55 - Natho 13p, Urošević 71, Rikardo 96/

Spartak - Radnik 2:0 (1:0)

/Bijelović 20, Srećković 49/

Subota

20.00: (1,05) Crvena zvezda (18,0) Kolubara (40,0)

20.00: (5,70) Mladost GAT (3,70) Vojvodina (1,65)

20.00: (1,42) TSC (4,50) Javor (8,00)

Nedelja

17.30: (2,75) Radnički 1923 (3,20) Mladost Lučani (2,65)

20.00: (2,45) Napredak (3,20) Voždovac (3,00)



tagovi

Mozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara