Frimpong u duelu sa Dibalom (©AFP)
Frimpong u duelu sa Dibalom (©AFP)

Frimpong za MOZZART: Uživam pored Ronalda i Mesija, voleo bih da opet zaigram za Zvezdu

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.11.20. | 16:07

Bivši štoper Crvene zvezde i Napretka za tri sezone prešao put od superligaških oranica do Kamp Noua

Posle oktobarskog žreba u Nionu svetska fudbalska javnost Ferencvaros je u grupi sa Barselonom i Juventusom unapred označila kao klub za popravljanje gol razlike. Činjenica da mu sreća nije bila naklonjena, nije uzdrmala mađarski klub koji se prvi put od sezone 1995/96 našao u elitnom društvu.

Šampiona našeg severnog suseda nisu poremetile ni brojke, jedva i jednocifreni procenti koji su im dodeljeni u konkurenciji sa rivalima iz grupe i razlika u stotonama miliona evra kad su u pitanju vrednosti timova. Odlučili su da izađu na teren i igraju fudbal, bez opterećenja imenom i kvalitetom rivala. Sa jednostavnim ciljem - da uživaju u trenutku.

Izabrane vesti

Takav pristup nagrađen je remijem protiv Dinama iz Kijeva, a potom i vođstvom u meču sa Juventusom koje Ferencvaroš ipak nije uspeo da pretoči u novi rast bodovnog salda. Međutim, igra pružena protiv torinskog kluba bila je dovoljna da mađarski tim privuče veliku pažnju fudbalske javnosti, a jedan od istaknuitijih igrača bio je Abraham Frimpong.

Bivši štoper Crvene zvezde, Napretka i Vojvodine preko noći se sa superligaške pozornice preselio na najsvetliju evropsku binu. Blještava svetla nisu ga zaslepela, a pored privilegije da stane rame uz rame sa Kristijanom Ronaldom i Lionelom Mesijem, dva najbolja igrača današnjice, ostao je sa obe noge čvrsto na zemlji.

"Igranje protiv Juventusa je fenomenalno iskustvo. Sama činjenica da igram Ligu šampiona predstavlja jedno od najvećih dostignuća u mojoj karijeri. Velika je privilegija igrati protiv Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Svestan sam da mi se ostvarila želja miliona fudbalera", izjavio je Frimpong.

Dueli sa petostrukim odvajačem Zlatne lopte i najboljim strelcem u istoriji Lige šampiona nisu uplašili defanzivca iz Gane.

"Ne zavisi uvek sve isključivo od Ronalda ili Mesija. Ukoliko ste koncentrisaniji i sa više motiva od protivnika nije bitno ko je preko puta, pa makar to bio i Ronaldo. Lično, tokom susreta sa Juventusom bio sam stoprocentno fokusiran. Imao sam ogromnu želju da odigram svoju najbolju partiju".

Iza Frimpongovih reči stoji prikazano na terenu, a na najbolji način ih potvrđuje drzak i lucidan potez nakon jedne od lopti koju je klizećim startom uz aut liniju oduzeo Dibali. Zaustavljanje Argentinca nije bilo dovoljno, te je taj dvoboj začinio proturivši loptu kroz noge jednog od najboljih svetskih ofanzivaca i započevši novi napad mađarskog kluba.

"Posao mi je da zaustavim rivala i to sam učinio i protiv Dibale, uklizao sam da mu oduzmem loptu, a potom potražio najbolje rešenje, oslobodio se rivala i prosledio loptu do saigrača. Pregršt ljudi mi je posle utakmice poslalo taj snimak, komentarisali su kako izgleda kao da sam ja u toj situaciji zapravo igrač Juventusa. U fudbalu je sve moguće ukoliko verujete u sebe, samopouzdanje je glavni pokretač".

Dobra igra protiv Juventusa nije donela nagradu u vidu bodova, te je Ferencvaroš posle četiri kola na jednom bodu osvojenom u duelu sa Dinamom. Isti učinak ima i kijevski klub.

"Naša grupa je među najtežim ove sezone. Igramo protiv najboljih svetskih igrača. Sam ulazak u Ligu šampiona bio je ostvarenje snova za nas, stičemo neprocenjivo iskustvo. Pred nama su još dve utakmice, susret sa Barselonom kod nas i gostovanje Dinamu iz Kijeva. Daćemo sve od sebe da zabeležimo što bolji rezultat, posebno jer smo još u igri za šesnaestinu finala Lige Evrope".

Dok su dueli sa Barselonom i Juventusom "za dušu", utakmice sa Dinamom prilika su da se ispišu nove stranice klupske istorije.

"Osećaj posle osvojenog prvog boda bio je neverovatan. Svi smo bili neizmerno srećni nakon remija sa Ukrajincima. Napravili smo novi korak i učinili navijače ponosnim. Uprvo sa Dinamom ćemo se verovatno boriti u poslednjem kolu za proleće u Evropi. Svesni smo značaja tog susreta nema dileme da ćemo dati sve od sebe da napravimo uspeh koji bi predstavljao pravu senzaciju. Imamo kvalitet da pobedimo, potrebno je samo da budemo na svom najboljem nivou".

Kec iz rukava mađarskog šampiona na putu do trećeg mesta u grupi i plasmana u nokaut fazu Lige Evrope mogao bi da bude ukrajinski trener Sergej Rebrov koji je upravo u Dinamu počeo trenersku karijeru.

"Radi se o odličnom treneru koji se trudi da iz svakog igrača izvuče maksimum. On nam je značajan adut generalno, a nema sumnje da posebno dobro poznaje Dinamo što je od velike koristi".

Pored brojnih obaveza, Frimpong u stopu prati svaki korak Crvene zvezde iz koje je i stigao u Ferencvaroš.

"Gledam Crvenu zvezdu, pratio sam sve utakmice u Evropi, čak i mnoge prvenstvene susrete poput prethodnog sa Vojvodinom. Crveno-beli beleže fenomenalne rezultate poslednje četiri godine, zaista su napravili niz ogromnih uspeha. Drago mi je da su praktično već obezbedili plasman u narednu fazu".

Vladan Milojević i Abraham Frimpong(©Starsport)Vladan Milojević i Abraham Frimpong(©Starsport)

Udeo u uspesima šampiona Srbije imao je i 27-godišnji štoper, član generacije koja je obezbedila prvu u nizu Zvezdinih evropskih jeseni. Posebno će se pamtiti njegova igra protiv Krasnodara, a uspeh koji su on i saigrači ostvarili u prvoj sezoni Vladana Milojevića na klupi dodatno je dobio na značaju posle godina koje su usledile.

"Doneli smo prvu Ligu Evrope i to je bio neizmeran uspeh u tom trenutku. Postavili smo temelje za naredne sezone u kojima je klub pomerio granice učešćem u Ligi šampiona i velikim pobedama nad Liverpulom i Olimpijakosom. Velika je čast što sam imao priliku da budem deo istorije kluba koji ima bogatu prošlost. Drago mi je da sam i ja dao doprinos tome, a siguran sam da Zvezdi predstoji još mnogo uspeha".

Štoper koji je u Zvezdu stigao u januaru 2017. godine iz Napretka, pobrao je simpatije zvezdaške javnosti do leta 2018. i rastanka, a ni sam ne skriva da mu je beogradski klub na posebnom mestu u srcu.

"Čujem se redovno sa fudbalerima Zvezde, sa Gobeljićem, Boaćijem, Benom. Posle utakmice sa Juventusom mi se javio Mirko Abramović, klupski operatvac i čestitao na dobroj igri. Uzvratio sam posle uspeha u Belgiji. Crvena zvezda je uvek bila moj dom i kad dođe vreme, ukoliko se poklope kockice, zadovoljstvo bi mi bilo da ponovo obučem crveno-beli dres", istakao je Frimpong.

Piše: Ivan Džodić



tagovi

Abraham FrimpongFerencvarošFK Crvena zvezdaKristijano RonaldoJuventusLionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara