Detalj sa susreta Juventus – Viljareal (© Reuters)
Detalj sa susreta Juventus – Viljareal (© Reuters)

Fudbal je stao na Vembliju

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.03.22. | 10:48

Italijani u slobodnom padu, više nemaju predstavnika u Ligi šampiona, reprezentacija visi za Mundijal

Čekali su 15 godina, govorili da su se vratili na velika vrata, da će svet upoznati Italiju kao što je Evropa kad su mnogi mislili da je otpisana. I – prevarili se. Jesu zadužili fudbal i jedna su od najuspešnijih nacija otkako se „tera lopta“, međutim, činjenice pokazuju da posle osvajanja kontinentalne krune ne napreduju. Naprotiv.

Otkako je Đanluiđi Donaruma ukrotio udarac Bukaja Sake u penal seriji sa Englezima, lopta kao da je stala za Italijane. Na Vembliju su se popeli na najvišu tačku još od Mundijala u Nemačkoj 2006. A onda se samo – strmoglavili. Sezona koja je trebalo da bude označena kao preporod pretvorila se u zabrinjavajuću. Možda i katastrofalnu. Zavisno od ugla gledanja.

Izabrane vesti

Ispadanje Juventusa već na prvoj stepenici nokaut faze Lige šampiona je potvrda da fudbal na Apeninima krizira. Kao što se državni tim uzdigao na Ostrvu, tako deluje da je i Stara dama krenula nizbrdo posle finala sa Real Madridom u Kardifu 2018. Naredne godine izabacio ga je Ajaks u osmini finala, a poslednje tri je takmičenje završavao odmah po izlasku iz grupe. Lion, Porto i Viljareal predstavljali su nepremositive prepreke i pokazale da ni sa ekipama „B“ produkcije crno-beli nisu u stanju da se takmiče na najvišem nivou.

Crnilo klubova iz Serije A vidi se po tome što je Milan učešće u Ligi šampiona okončao u grupi. Doduše, zahtevnoj, sa Liverpulom, Atletikom i Portom, a što je Inter već na prvoj stanici sklonjen iz šina koje usmeravaju ka finalu u Parizu. I po Nerazure se kobnim ispostavio Liverpul. Drugi tim Engleske. Možda se na tom primeru najbolje vidi koliko fudbal na "čizmi" kaska za evropskim, pošto sastav Jirgrena Klopa i dalje gleda u leđa Mančester Sitiju u Premijer ligi, a maltene je peške izašao na kraj sa dva od tri kandidata za naslov u Seriji A.

Ako se tome doda da je Atalanta završila učešće u Ligi šampiona jesenas (iza Mančester junajteda i Viljareala, samo ispred Jang Bojsa) i da ima obećavajućih, pitanje da li dovoljnih 3:2 iz prvog meča osmine finala Lige Evrope sa Leverkuzenom (opet, to je i dalje fudbal četvrtkom), jasne su razmere kolapsa. Postaju uočljive posle podsećanja da Napoli nije mogao da se nosi sa Barselonom u tranzicionom periodu Katalonaca. U istom takmičenju Lacio je glatko ispao od Porta. Ostala je Liga konferencije. Trećerazredni rang. Čak i je dilema mogu li Italijani do završnice u Tirani, mada Roma ima 1:0 iz prvog duela sa Viteseom.

Od predstavnika Kalča u evropskim kupovima „živi“ su još samo Karlo Ančeloti na klupi Reala i naturalizovani Brazilac Žoržinjo u veznom redu Čelsija. Ostali su poispadali.

Ni reprezentacija se nije pretrgla posle osvajanja Prvenstva Evrope. Štaviše, sastav Roberta Mančinija je prokockao lepe šanse da direktno osigura plasman u Katar (nije dobio Švajcarsku na Olimpiku, ni Severnu Irsku u Dablinu), zbog čega će vizu za Mundijal morati da vadi, za početak, protiv Portugala.


tagovi

Serija AJuventusInterMilanNapoliAtalanta

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara