Vilok i Haland (©Reuters)
Vilok i Haland (©Reuters)

Fudbal za sladokusce na Sent Džejms Parku: Siti preživeo dominaciju Njukasla (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.08.22. | 19:30

Edi Hau prilično namučio Pepa Gvardiolu, ali nije uspeo da ga matira

Najveći derbi engleskog fudbala čeka nas u ponedeljak od 21.00, kada se na Old Trafordu sastaju Mančester junajted i Liverpul. Velika su očekivanja od te utakmice, s obzirom da su velikani bez pobede u prva dva kola Premijer lige i da bi im je pobeda imeprativ kako bi umirili zabrinute navijače. Nema sumnje da će biti uzbudljivo, a poslednji meče nedeljnog programa poslužio je kao odlična uvertira. Na Sent Džejms Parku spektakularan meč odigrali su Njukasl i Mančester siti!

Gosti su poveli posle svega pet mintua, domaćin preokrenuo do odlaska na odmor, a onda i povisio na 3:1 u 54, da bi samo deset minuta kasnije bilo 3:3. Rezultat se nije dalje menjao, ali to što je za tek nešto više od sat vremena igre viđeno šest pogodaka, te podatak da je Mančester siti za 70 minuta imao 10 šuteva u okvir gola, jasno govori o kakvom atomskom fudbalu je reč kada se sumiraju utisci ove utakmice.

Izabrane vesti

Na sva uzbuđenja koja su viđena na severu Engleske nadovezao se i poništen crveni karton kapitenu Njukasla, Kiranu Tripijeru u 74. minutu. Evidentno je bilo da je faulom zaustavio Kevina De Brujnea u začetku kontranapada, ali iako je namera postojala, intenzitet starta nije bio dovoljn da bi iskusni desni bek dobio direktno isključenje. Uvideli su to u VAR sobi i pozvali Australijanca Džereda Gileta, inače prvog stranog sudiju u nekom meču Premijer lige. Usledilo je gledanje snimka i promena odluke na žuti umesto crvenog kartona.

Bitno je taj detalj uticao na dalji tok meča, pošto je Edi Hau komandovao povlačenje svojim fudbalerima. Uvideo je da bi dotad hrabra i napadački nastrojena igra mogla skupo da ga košta, pa su se Svrake zatvore i rešile da čuvaju makar bod, kada već nisu uspeli da obezbede sva tri. Sprečili su ih u tome Erling Haland svojim trećim golom u prva tri meča za Građane i Bernardo Silva. Njih dvojica bili su strelci, ali ne sme se zaboraviti i doprinos Kevina De Brujena, čiji je centaršut prethodio pogotku Norvežanina, a potom je magičnom asistencijom "ispod zemlje", poslavši loptu kroz noge Džozefu Viloku, pronašao Portugalca.

Verovatno bi Siti stigao do celog plena da su domaćini ostali s igračem manje petnaestak minuta pre kraja, ali promena boje kartona pomogla je Svrakama da stignu do velikog boda, iako su u jednom trenutku imali sva tri u džepu. Bilo je to u 54. minutu kada je Tripijer fantastično izveo slobodnjak sa dvadesetak metara. Zanimljiv je bio kadar koji je kamera zabeležila uoči šuta, kada je Šer nešto pitao kapitena, a on samouvereno odgovorio: "Da, da, siguran sam". Nekoliko trenutaka kasnije opalio je kao iz snajpera u Edersonov gornji desni ugao. Pružio se Brazilac koliko je dug, ali time samo ulepšao pogodak.

Leteli su fudbaleri Njukasla u tim trenucima, predvođeni Alanom San-Maksimanom. Francuski dribler bio je organizator svih napadačkih akcija svog tima. Nizao je protivničke igrače kao od šale i razigravao ekipu, koja je uprkos rano primljenom golu (Ilkaj Gundogan, 5. minut) uspela ne samo da preuzme inicijativu, već i uspostavi dominaciju od nekog 20 minuta, pa do brzih pogodaka Sitija za izjednačenje. Na mukama je bio Pep Gvardiola u prvom poluvremenu. Uspeo je Edi Hau da ga nadmudri njegovim oružjem, pošto su visok presing i brza tranzicija doneli Njukaslu pogotke Migela Almirona u 28. i Kaluma Vilsona u 39. minutu, kao i još nekoliko odličnih prilika pred Edersonovim golom u prvom poluvremenu.

Individualni kvalitet, ipak, presudio je da aktuelni šampion izbegne poraz, ali peti bod u prva tri kola i, prvenstveno današnje izdanje Njukasla, pokazali su da ćemo ove sezone Svrake gledati u dosta drugačijem svetlu nego prošle, kada su se fudbaleri sa Sent Džejms Parka dobro pomučili da izbore opstanak u Premijer ligi.

PREMIJER LIGA - 3. KOLO

Subota

Totenhem - Vulverhempton 1:0 (0:0)

/Kejn 64/

Kristal Palas - Aston Vila 3:1 (1:1)

/Zaha 7, 58, Mateta 71 - Votkins 5/

Everton - Notingem Forest 1:1 (0:0)

/Graj 88 - Džonson 81/

Fulam - Brentford 3:2 (2:1)

/Rid 1, Palinja, Mitrović 90 - Norgard 44, Toni 71/

Lester - Sautempton 1:2 (0:0)

/Medison 54 - Adams 68, 84/

Bornmut - Arsenal 0:3 (0:2)

/Edegor 5, 11, Saliba 54/

Nedelja

Lids - Čelsi 3:0 (2:0)

/Eronson 33, Rodrigo 37, Harison 69/

Vest Hem - Brajton 0:2 (0:1)

/Mekalister pen 22, Trosar 66/

Njukasl - Mančester Siti 3:3 (2:1)

/Almiron 28, Vilson 31, Tripijer 54 - Gundogan 5, Haland 61, Silva 64/

Ponedeljak

21.00: (5,60) Mančester Junajted (4,10) Liverpul (1,65)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiNjukaslPremijer ligaPep GvardiolaEdi HauErling HalandAlan San Maksiman

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara