Henrik Ridstrem (©YouTube)
Henrik Ridstrem (©YouTube)

Fudbalski revolucionar iz Švedske kojeg će Zvezda želeti da izbegne u kvalifikacijama

Vreme čitanja: 6min | čet. 25.04.24. | 14:05

Henrik Ridstrem, uvoznik fudbalskog haosa u Evropu, napravio je od Malmea veoma zanimljivu ekipu koju bi vredelo pogledati ovog četvrtka (19 časova) u derbiju sa Jurgordenom

Moderan fudbal je postao predvidljiv, odgledate nekoliko utakmica i tačno znate kako će ta ekipa da igra. Pep Gvardiola je sa Barselonom bio inovator, sa Mančester Sitijem je doveo pozicionu igru do perfekcije i 99 odsto fudbalskih trenera na planeti sada pokušava da prepiše od Španca. Skoro svi, ali ne svi. Ima i onih kojima je „robotizovanog“ fudbala preko glave i koji se sa setom sećaju nekih starih vremena, kada su se atraktivni driblinzi i forice na malom prostoru poštovale skoro kao golovi. Jedan trener je rešio da zasuče rukave i preduzme nešto po tom pitanju i on je sada pravi revolucionar u Evropi. Reč je naravo o Henriku Ridstremu, strategu Malmea, aktuelnog šampiona Švedske.

Treneru Crvene zvezde Vladanu Milojeviću verovatno će na leto biti želja da na žrebu za plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona crveno-beli ne izvuku Šveđane. Našem strategu, kojem je postavljanje taktike uz psihološke razgovore sa igračima najjača strana, definitivno nebi bilo jednostavno da napravi jasan plan za ekipu koja od strategija koristi samo – haos!

Izabrane vesti

Da, upravo tako svoj stil igre predstavlja Ridstrem, kao kreativni haos koji se ne planira unapred. Inspiraciju je pronašao u „relacionizmu“ brazilskog trenera Fernanda Diniza, koji je u medijima poznat još i kao „Dinizismo“. To je taktika koja se ne zasniva na pozicionoj igri, već prvenstveno na odnosu između igrača. Fudbaleri nisu ograničeni na funkcije „levo krilo“, „centarfor“ ili „štoper“, imaju svu slobodu da improvizuju i zato mnogo zavisi od njihovog međusobnog odnosa (relacija) i toga koliko jedni drugima mogu da predvide poteze.

Neko će reći da je to utopijsko razmišljanje, prevaziđena maštanja Brazilca kojeg je pregazilo vreme. Međutim, Dinizov Fluminense je prošle godine dokazao da to nije tako, sa prosečnim timom je osvojio Kopa Libertadores, tj. postao prvak Južne Amerike.

19.00: (3,25) Jurgorden (3,45) Malme (2,20)

I pre nego što se to desilo Ridstrem se zaljubio u taj haos na terenu i pomislio „a zašto ne bi mogao i moj tim tako“. Nema Malme iskusne Brazilce kao Diniz, ali svoje Šveđane, Norvežane i Dance je „prošarao“ sa taman dovoljno južnoameričkog šmeka (Brazilci Rikardo Fridrih i Busanelo i Peruanac Serhio Penja) da dobije rezultat koji je želeo. Ridstremov novi Malme je apsolutno bez konkurencije u Švedskoj, veliki derbi sa Jurgordenom u Stokholmu (četvrtak, 19) u 5. kolu Alsvenskana dočekuje na liderskoj poziciji sa maksimalnih 12 bodova i gol-razlikom 12:1.

Prošle godine je Ridstrem tek počeo da postavlja ovaj revolucionarni, antipozicioni sistem u Švedskoj, zbog čega se Malme u jednom delu sezone ozbiljno mučio. Na kraju je do titule koja ga je i poslala u naredne kvalifikacije za Ligu šampiona došao tek u poslednjem kolu, pobedom nad direktnim konkurentom Elfsborgom (1:0) u meču u kojem je rivalu bio dovoljan i bod.

Od tada je imao Ridstrem pripreme i zimski prelazni rok, da dodatno usavrši svoje zamisli. Prvo prolazno vreme mu je fantastično, deklasirani su Norćeping (5:1) i Vernamo (4:0), a savladani su i Hamarbi (2:0) i Vesteras (1:0). Pre toga je dobro odigrao i završnicu Kupa Švedske, eliminisao Norćeping (5:2) i Halmštad (4:0), pa će u finalu 1. maja za trofej igrati protiv Jurgordena.

Ridstremov put do prosvetljenja je veoma neobičan. Kada smo napisali da je njegova filozofija da se igra atraktivan, lepršav fudbal, verovatno ste pomislili da je pre trenerskog posla bio neki ofanzivac kojem je takav pristup igri došao prirodno. Međutim, nije. Nekadašnji fudbaler Kalmara je bio defanzivni vezista i tokom čitave karijere je razmišljao samo kako da što brže uzme loptu od protivnika i doda je saigraču na najlakši moguć način, bez rizika da pogreši.

Zaokret u razmišljanju je počeo još 2006. godine, kada je u Intertoto kupu sa Kalmarom naleteo na holandski Tvente.

Kao igrača su me učili da moram što brže da odigravam, da se borim za drugu loptu i da branim kontranapade. Onda smo zaigrali protiv tima koji pomera loptu na stranu pa sam se zapitao zar je dozvoljeno i to da radimo. Kada sam završio karijeru i počeo da vodim mlađe kategorije u Kalmaru počeo sam više da razmišljam o fudbalu. Da li želim na terenu igrače koji su uplašeni, kako da napravim kulturu i atmosferu da igrači uživaju“, rekao je Ridstrem u jednom od intervjua pred početak nove sezone.

Na klupu prvog tima Kalmara je seo 2021. godine, a isprva je pokušavao da iskopira Marsela Bijelsu.

Igrali smo sjajan fudbal. Sve je bilo bum-bum-bum. Kada sam došao u Malme svi su mi govorili kako to ne mogu tako ovde. Da se ovde samo pobede priznaju“.

Do Dinizovog imena je Ridstrem došao čitajući knjige škotskog teoretičara Džejmija Hamiltona, koji je više puta pominjao brazilskog stručnjaka.

Primetio sam da piše mnogo o Dinizu, pa sam počeo da gledam Fluminenseove utakmice i to me je inspirisalo. Pomislio sam: ‚pa ovo izgleda zanimljivo‘. Onda sam pokazao mom kapitenu Andersu Kristijansenu 10 kratkih snimaka Fluminensea i pitao ga šta misli, da li bismo mi mogli da igramo našu verziju toga. Radosno mi je rekao – j***no da“, prisetio se Ridstrem.

Ipak, nije mu bilo lako na treninzima da objasni igračima šta je tačno zamislio. Uporno im je ponavljao da priđu po loptu, da ne razmišljaju o „rupi“ koja ostaje iza njih, ali po inerciji to nije bilo lako usvojiti.

Za sve njih je to bilo nešto potpuno novo, pa sam morao da budem uporan. Znao sam da je to protiv njihovih instinkta, pa sam neke igrače čak morao da izdvojim na stranu i da im pokažem kako to Fluminense opterećuje protivnika i zašto ne moramo da ostanemo u formaciji. Malme je prošle sezone igrao više poziciono, sada sam uspeo da izbavim igrače iz tog zatvora u koji su bili smešteni“.

Ridstremu su najveći problem u početku bili najiskusniji igrači. Kao primer je naveo nekadašnjeg kapitena Ajaksa Niklasa Mojsandera, koji nikako nije uspevao da usvoji zamisli trenera.

Kao i svaki centralni defanzivac, stalno bi tražio loptu od vezista kada je protivnik oko njih. I onda, kada dobije loptu, poslao bi je na drugu stranu gde imamo samo jednog igrača. Anders Kristijansen me je gledao u čudu, pitao me je: 'Šta, sad moram da trčim na drugu stranu‘. I onda bi se čitava naša ekipa prebacila na tu stranu da probamo tu da opteretimo protivnika, lopta bi došla opet do Niklasa i on bi opet promenio na drugu stranu. Naravno da je dozvoljena i u našem sistemu ta promena strane, ali samo kada zaista dovodite tim u bolju sitaciju. To tada nije bio slučaj“.

Švedska verzija Dinizisma na prvi pogled deluje haotično, ali ima Malme svoje uigrane akcije. Primera radi, u pojedinim delovima utakmice zaista se formira formacija 4-2-3-1, iz dijagonalnog dodavanja se naglo prelazi u seriju kratkih kako bi se ubrzao tempo, ali to su samo periodi kada Malme pokušava da dodatno zbuni protivnika. Naravno, kako sve to zaista izgleda najbolje ćete se uveriti sami, zato ovog četvrtka ne bi bilo loše da odgledate meč Jurgordena i Malmea.

Vezista iz Malija Mahame Sibi, koji je trenutno na pozajmici u Bastiji, najbolje je prošle sezone objasnio kako izgleda igrati u Malmeu pod Ridstremom.

Zamislite da ste fudbaler, ulazite na teren a trener vam govori da se zabavite najbolje što možete“, opisao je Sibi, što je kasnije prokomentarisao i Ridstrem:

Kada sam igrao i ja sam se osećao kao da bih mogao da uradim mnogo više kada bi mi bilo dozvoljeno. Kada sam bio mlađi i igrao fudbal sa prijateljima, to je bilo potpuno drugačije nego profesionalni fudbal. Zanimljivije“.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

ŠVEDSKA 1 – 5. KOLO

Sreda

AIK Stokholm – Vernamo 2:0 (2:0)

/Ed 19, Tideman 45/

Bromapojkarna – Sirijus 1:1 (0:0)

/Vasić 51 – Mileskog 59/

Geteborg – Heken 0:1 (0:1)

/Lajuni 45+6/

Četvrtak

19.00: (3,25) Jurgorden (3,45) Malme (2,20)

19.00: (3,80) Halmštad (3,50) Hamarbi (2,00)

19.00: (2,35) Kalmar (3,35) GAIS (3,05)

19.00: (3,15) Norćeping (3,45) Elfsborg (2,25)

19.00: (2,25) Vesteros (3,30) Mjelbi (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Švedska 1Henrik RidstremMalmeJurgorden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara