Aurelio de Laurentis (©Reuters)
Aurelio de Laurentis (©Reuters)

Gazda Napolija bez dlake na jeziku: Fudbal je bolestan i porobljen! Sudije i agenti su rak

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.02.24. | 19:49

“Sve ovo je veliki cirkus u kome ne možete da se pobunite”, kaže Aurelio de Laurentis

Nikoga Aurelio de Laurentis ne ostavlja ravnodušnim. Ili ga mrze, ili ga obožavaju. Nema sredine. Kontroverzni gazda Napolija poznat je po tome što lako plane, što je bez dlake na jeziku, a na samitu Fajnenšl Tajmsa odlučio je da nikoga ne štedi.

Opleo je po svima: sudijama, agentima, fudbalu kao igri. Ne dopada mu se ni kako se rade televizijski prenosi, ni kako klubovi posluju. Veruje da je najvažnija sporedna stvar na svetu porobljena i da ovakav fudbal više nije održiv. To je ukratko.

Izabrane vesti

Prvom čoveku Napolija smeta i ritam u kojem se igra. Utakmice su svaka tri – četiri dana, što je sumanuto. Tu definitivno ne greši. Nema daan u sedmici kada se na televiziji ne kotrlja lopta.

“Fudbal je industrija, koju su porobile neke institucije, ograničile su njegov razvoj. Fudbal se tamo našao u dugovima, rob je i bolestan je zato što je njegova ekomonija bolesna. Klubovi koji nemaju ekononski kapacitet se takmiče, to znači da postojeća takmičenja ne nude dovoljan prihod, uprkos brojkama koje UEFA iznosi. Ovakav fudbal nije održiv, previše se igra. A, kada previše igrate, na kraju naduvavate interesovanje javnosti”, rekao je Aurelio de Laurentis.

Udario je i na sudije i agente.

“Oni su fudbalski rak! Sudije treba da vode dijalog sa klubovima, da budu saradnici”

De Laurentis ima recept za pomoć fudbalu.

“Mora da bude besplatan za sve. Ako želite da povratite publiku, prenosi moraju biti besplatni i ići na televiziji. A, vi kao preduzetnik morate da budete taj koji zna kako da stekne ogroman publicitet. Važno je kako i koliko poznaješ fudbal. Nije moguće da me slika u Formuli 1 navede skoro da pomislim da sam na sedištu vozača, to nije slučaj u fudbalu. Voleo bih da biram šta gledam, a uvek kažem da je pravi primer kako se prenosi utakmica finale Svetskog prvenstva između Argentine i Francuske. Fudbal je, takođe, ostario kao igra. Treba sesti za sto, pre toga razmišljati. Sve ovo je veliki cirkus u kome ne možete da se pobunite”.

Među prvima je predlagao stvaranje novog takmičenja, koje neće biti u tesnoj vezi sa UEFA. Ali, koncept Superlige mu se ne dopada, jer zalaže se da u nju klubovi ulaze po zaslugama, a ne po renomeu.

“Biću za Superligu samo ako bude demokratska, ako se u nju bude ulazilo po zaslugama, a ne po pedigreu. Obećali su da će biti u funkciji od 2025. godine. Ko poživi – videće”, poručio je Aurelio de Laurentis i dotakao se Svetskog prvenstva za klubove, te odluke UEFA da Juventus izbaci iz evrokupova na godinu dana:

“Žao mi je Juventusa, jer ga je UEFA kaznila i izbacila i evrokupova. Ako bismo prošli Barselonu, trebalo bi da budemo na klupskom Svetskom prvenstvu. Ali, mislim da Napoli, ipak, treba tamo da se nađe, jer ako je Juventus izbačen iz evrokupova, ne bi trebalo da bude na klupskom Svetskom prvenstvu”.



tagovi

Aurelio De LaurentisNapoliEvropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara