Frank Kesi (Reuters)
Frank Kesi (Reuters)

Gde će Barsa sa Kesijem? Ekonomski pogodak, fudbalski rizik

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.03.22. | 15:17

Pedri i De Jong su blindirali dva od tri mesta u veznom redu, a Afrikanac po strukturi nije baš legitiman naslednik Busketsa

Finansijske ruševine koje su iza sebe ostavili Đozep Bertomeu i saradnici će još dugo proganjati Barselonu. Povratak Đoana Laporte je uspeo da ugasi finansijski požar i da vrati klub na pravi put. Ali još dugo će se Barsa oporavljati. Makar ekonomski.

Sa Ćavijem kao trenerom je pogođeno u sportskom smislu što se tiče klupskog identiteta, autoriteta, stila igre, a na kraju i rezultata koji su sve bolji i ubedljiviji... Potvrda rehabilitacije je stigla u spektakularnom El klasiku u Madridu. Barsa ima igru pitku i tečnu kao u najplodnija vremena. Pretumban sastav posle Kumana se polako uigrava, budući nosioci igre sve više preuzimaju odgovornost, rade to sve bolje i sve manje se na usnama Barsinih navijača čuje reč: „Mesi“...

Izabrane vesti

Barselona je u januaru maksimalno iskoristila prelazni rok. Kupila je Ferana Toresa na višegodišnje odloženo plaćanje i rešila bitnu poziciju za narednih nekoliko godina. Prihvatila je iskustvo i šampionski karakter Danija Alvesa za džabe kad se već ukazala prilika. Iz Vulvsa je vratila svoje dete Adamu Traorea. Prvo na pozajmicu, ali će verovatno će biti dovoljno da igrački karton Fransiska Trinkaa prepiše Vukovima za stalno i da se na taj način izvrši trampa bez para. Na kraju je kao šlag na tortu iz Arsenala za džabe stigao Pjer Emerik Obamejan. U tom trenutku riziku, ali jeftin zrizik koji se ispostavlja kao pun pogodak. Četiri pojačanja u januaru sa limitiranim novčanim sredstvima su maksimum koji je Barsa mogla da izvuče.

Teška finansijska situacija diktra Barseloni da i dalje juri slične varijante i da eventualno nategne kapacitet za plaćanje jednog top pojačanja (Haland manje, Rafinja više realna opcija).

Najnovije „low cost“ pojačanje je Frank Kesi sa kojim je sve dogovoreno. Dolazi kao slobodan igrač iz Milana i već je potpisao ugovor, prema izvorima španskih insajdera. Za njim bi vrlo verovatno na sličan način iz Čelsija mogli da dođu Sezar Aspilikueta i Andreas Kristensen. To je dakle pet „besplatnih“ pojačanja u roku od šest meseci. Barsa nije imala drugog izbora...

Kesi je bio jedan od atraktivnijih igrača na tržištu koji su ušli u poslednjih šest meseci ugovora. Mnogo klubova ga je htelo ali je Barsa bila najupornija. Koliku je proviziju na kraju naplatio njegov agent Žorž Antangana verovatno nećemo saznati još dugo vremena jer Barsa te stvari krije kao zmija noge. Katalonski novinari blisku klubu od jutros pokušavaju da ubede javnost kako je Afrikanac navodno pristao na platu od 4.500.000 evra po sezoni plus bonuse što zaista nema nikakve logike. Uostalom, Milan mu je fiksno nudio 6.500.000 evra godišnje, a on je tražio čak 9.000.000. Tako da ipak treba verovati transfer ekspertu Di Marciju i priči o 7.000.000 evra po sezoni.

Barsa je definitivno dobila sjajnog igrača bez plaćanja obeštečenja i napravila odličan poslovni potez. Ali postavljaju se sada sportska pitanja gde će Kesi da nađe mesto u Ćavijevom sistemu i kakva će biti iskorišćenost njegovog potencijala.

Afrikanac nije baš tip plemenitog veziste koje preferira Ćavi i na kojima se zasniva Barsin DNK. On jeste polivalentan igrač koji može da pokrije praktično sve pozicije u veznom redu ali u Barsi ga čeka paklena konkurencija. Ćavijevo sveto pismo će biti formacija 4-3-3 u kojoj su dva mesta blindirana: Pedri levo i De Jong desno. Videlo se u Madridu i zašto. Podsetili su na najslavnije dane Ćavija i Inijeste. Njih dvojica će u budućnosti biti srce Ćavijevog i Barsinog novog projketa.

Preostaje to jedno mesto centralnog veznog koje zauzima iskusni Serđo Buskets. Ne treba potrebe trošiti reči o važnosti ovog igrača za bilo koju ekipu u kojoj igra. Bili to klub ili reprezentacija. I Buskets je podigao formu u poslednje vreme, bio sjajan u El klasiku i najavio da još nije rekao poslednju reč. Naravno, Buskets ima 33 godine i treba gledati u budućnost. Ugovor mu ističe za godinu i po, tada će imati 35 i možda reći da je kraj posle 17 godina u klubu. O nasledniku treba već sada razmišljati, ali neki su skeptični da li je to baš Frank Kesi.

Predsednik kako su ga zvali u Milanovoj svlačionici zbog autoriteta i liderskog duha jeste godinama bio srce Milanovog veznog reda i njegova najjača karika. Ali to su bili potpuno drugi sistem, stil igre i vrsta takmičenja. U Italiji su njegove „sedorfovske“ fizičke predispozicije dolazile više do izražaja, a u Španiji će one biti manje potrebne jer se igra brže i tehnički na višem nivou.

Kesijevo patroliranje ispred odbrane Milana i iznošenje lopte nisu bili na nivou na kojem to Buskets radi u Barseloni. Univerzalnost mu nudi opciju da menja pozicije sa siagračima i više se izvlači na stranu ili prema špicevima kao što je radio u Milanu ali Barsa to već ima u Pedriju i De Jongu. A Ćavi će sigurno nastaviti da pruža ozbiljnu šansu klupskim biserima Gaviju i Niku Gonzalesu. Biće ozbiljna gužva u veznom redu Barse.

Iz ekonomskog ugla, Kesi je definitivno Barsin pogodak. Iz fudbalskog, predstavlja dozu rizika.

Ali Obamejan je bio još veći rizik pa vidimo šta se dešava. Ćavi nije tražio ni Obamejana ali je bio fleksibilan i na istoj talasnoj dužini sa upravom kluba koja mu je u teškim uslovima obezbedila pojačanje za koje je on našao način da ga iskoristi. Deluje da je i u Kesijevom slučaju taj ekonomski momenat bio presudni motiv za angažovanje Afrikanca. Naprimer, Barsa može da ga proda za godinu po visokoj ceni i da zahvaljujući njemu ispegla klupske knjige i popravi finansijsku krvnu sliku. Nije ni Miralema Pjanića dovodila što joj je bio fudbalski neophodan već što je sa Juventusom našla rupe u zakonima finansijskog fer-pleja da sa Bosancem napravio virtuelni plus.

Valja se prisetiti kako je PSŽ letos doveo Žoržinja Vajnalduma. Nije mu bio neophodan ali je bio za džabe. I može već posle godinu dana da ode, a da ga Sveci u finansijskim spisima zavedu kao ozbiljan plus i zahvaljujući njemu obezbede neki kapacitet za visoke plate drugih igrača ili nove kupovine. To isto Barsa može da računa od Kesija ako se ne ispostavi kao pogodak. Italijanski i engleski klubovi će ga oberučke prihvatiti jer takav tip igrača kod njih ima veće šanse.


tagovi

Frank Kesi

Obaveštavaj me

Barselona
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara