©Reuters
©Reuters

Gde je nestala magija, Danci? Oštrica otupela, selektor na udaru

Vreme čitanja: 5min | ned. 24.03.24. | 10:43

Selekcija Kaspera Hjulmanda zabrinula naciju partijom protiv Švajcarske, prvenstveno igrom u ofanzivi...

Za razliku od Mundijala u Kataru, koji smo dočekali euforično, fudbalsku reprezentaciju ispraćamo na Evropsko prvenstvo bez prevelikih očekivanja, koja su verovatno dostigla nultu tačku posle debakla u Moskvi. Međutim, najbolje raspoloženje ne vlada ni u zemljama što će nam u Nemačkoj biti rivali u grupi. Slovenci su sredinom nedelje jedva izvukli remi sa Maltom, Engleze koji tradicionalno sebe kuju u najveće favorite prizemljio je 'nikad slabiji' Brazil, dok možda i najveće nezadovoljstvo vlada u Danskoj, reprezentaciji koja je još i najbolje prošla u prvoj prijateljskoj utakmici.

Selekcija Kaspera Hjulmanda je u subotu na Parken stadionu remizirala sa Švajcarskom (0:0), reprezentacijom koja u poslednje vreme takođe ne briljira, ali od koje su prethodnih godina zazirale i najveće evropske sile. Danci to svakako nisu, ali za trenutni status Švajcaraca u evropskom fudbalu nisu previše marili. Razočarano partijom svojih ljubimaca, nešto više od 30.000 duša na Parkenu pozdravilo je danske reprezentativce zvižducima, jasno iskazavši tim činom nezadovoljstvo izazvano igrom crveno-belih. Neki su čak, piše Bold, napustili tribine pre završetka meča.

Izabrane vesti

"Verovatno nisu najzadovoljniji. Navijači žele da vide golove i pobede. Očekuju od nas da dobijamo naše utakmice na Parkenu, tako da je pošteno od njih. Kada smo imali loptu, mogli smo da budemo oprezniji. Morali smo da idemo napred. U pogledu kvaliteta, moramo da napredujemo", iskren je bio vezista Totenhema Pjer Emil Hejbjerg posle utakmice.

Međutim, nezadovoljstvo koje je pomenuo nije se u tamošnjoj fudbalskoj javnosti javilo tek sinoć. Traje ono već neko vreme. Naviknuti na dobre rezultate na nekim od prethodnih velikih turnira, Danci sa velikim očekivanjima dočekuju svaki sledeći. Međutim, u Kataru su doživeli otrežnjenje. Razočaranje, kako god. Grupnu fazu na Mundijalu pre godinu i po dana završili su na poslednjem mestu, iza Tunisa i Australije, a nisu blistali ni u kvalifikacijama za EURO. Istina, završili su ih kao lideri grupe, ali sa dva poraza i tek 19 postignutih golova na deset utakmica. Pride i deset primljenih. U društvu San Marina, Severne Irske, Kazahstana, Finske i Slovenije očekivale su se mnogo bolje brojke.

I tu leži najveći problem. Danci više ne dobijaju sa lakoćom rivale, čak ni one najslabije. U grupi sa pomenutim reprezentacijama četiri od sedam pobeda ostvarili su sa minimalnom razlikom, a da u ofanzivnom delu ekipe nešto nije kako valja bilo je evidentno još na Svetskom prvenstvu koje su završili sa samo jednim postignutim golom... Sinoć su po prvi put još od Katara pred sobom imali ozbiljniji izazov. I nisu ga položili. Makar ne napadačka linija...

"Danska reprezentacija konačno je dobila pravog rivala na Parkenu. Konačno, nije se suočila sa protivnikom koji je došao da izbori remi igrajući spor, defanzivno-destruktivan fudbal. Švajcarska nije došla da se krije 90 minuta. Konačno smo imali priliku da vidimo u kakvom je zaista stanju nacionalni tim. I bolje je nego što se očekivalo, ali ne tako dobro kao što smo se nadali da će biti", piše Lase Vege, novinar BT Sporta u tekstu pod nazivom 'Gde je nestala magija, Danci?"

Kasper Hjulmand (©Reuters)Kasper Hjulmand (©Reuters)

Uprkos tome što je Hjulmand na teren posla svoje, u ovom trenutku, najjače adute, Danci su utakmicu završili bez velike šanse, sa tek dva udarca u okvir gola Švajcarske od kojih je jedan stigao direktno iz slobodnog udarca. Premalo od reprezentacije čiju navalu čine napadači Mančester Junajteda (Rasmus Hejlund) i RB Lajpciga (Jusuf Poulsen), smatraju u Danskoj.

"Videli su se obrisi reprezentacije koja nam je donela veru u velike stvari. Reprezentacija je vešto zaustavila krvarenje iz kvalifikacija, ali Hjulmandovoj ekipi i dalje nedostaje magija iz predkatarskih dana. Mali korak u pravom smeru, ali čini se da je još dug put", smatra pomenuti novinar.

Ono što takođe brine Dance jeste situacija u veznom redu, sačinjenom od fudbalera koji u poslednje vreme nemaju značajniju ulogu u svojim timovima. Pjer Emil Hejbjerg je letos bio na izlaznim vratima Totenhema i sada priliku dobija tek u slučaju suspenzija ili povreda saigrača iz sredine terena, Kristijan Eriksen je šest od poslednjih sedam prvenstvenih utakmica presedeo na klupi Mančester Junajteda, a Tomas Dilejni je mesec dana proveo van terena i tek se nedavno vratio u tim Anderlehta (na pozajmici iz Sevilje). Sve to osetilo se u sinoćnjoj igri Danske...

"Ako nacionalni tim želi da nastavi da sanja velike snove o plasmanu u završnicu turnira, potrebno je više driblinga, kreativnosti i kvalitetniji pasovi u završnoj trećini terena. U suprotnom, biće više nego teško stići do završe faze takmičenja, bez obzira na to da li su na terenu mlađi ili iskusniji igrači", upozorava Seren Lisner, novinar Politikena

Kasper Hjulmand i Pjer Emil Hejbjerg (©AFP)Kasper Hjulmand i Pjer Emil Hejbjerg (©AFP)

Fokus je, naravno, na selektoru Kasperu Hjulmandu, od kojeg se očekuje da povrati pomenutu 'magiju' u preostala tri meseca do početka kontinentalne smotre.

"Kasper Hjulmand se sigurno radovao utakmici protiv veštog rivala, gde bi reprezentacija imala više prostora za ofanzivu. Ali utakmica je samo još jednom otkrila da nacionalni tim ima problema u napadu. U velikim šansama tim nije dovoljno 'oštar'", ocenjuje BT sport Hjulmanda i njegovu pripremu utakmice.

Da je igra njegovog tima daleko od idealne svestan je i selektor Hjulmand, koji zvižduke navodno nije čuo.

"Zapravo nisam primetio to. Pratio sam utakmicu i nisam obratio pažnju na to. Znam samo da smo srećni što imamo podršku koju imamo ovde. Za ove dve utakmice kod kuće prodali smo 50 000 karata... Naravno, voleli bismo da smo postigli koji gol i da igramo tečno, ali fudbal nije uvek takav. Nismo uspeli navijačima da donesemo te golove, nažalost, ali uradili smo sve što smo mogli i vrlo sam ponosan i srećan zbog podrške koju smo dobili", poručio je 51-godišnji stručnjak.

Pred njim je veliki posao u predstojećem periodu. Narednu prijateljsku utakmicu Danci igraju protiv Farskih Ostrva za tri dana kada se očekuje da će Hjulmand pružiti priliku igračima sa manjom minutažom da sebi 'kupe' mesto u avionu za Nemačku, dok će generalnu probu imati početkom juna protiv svojih komšija Švedske i Norveške. Tu već ne bi smeo da omane.


tagovi

reprezentacija DanskeKasper Hjumland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara