Pol Pogba (©AFP)
Pol Pogba (©AFP)

Gde je nestao Pol Pogba? Ronaldova teretana, putovanja i plata od 2.000 evra

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.02.24. | 13:20

Sve je počelo posle utakmice sa Udinezeom, a danas će Juve opet protiv Zebri. U meču u kome će Maks Alegri izjednačiti učinak Marčela Lipija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pol Pogba, Federiko Kjeza i Maks Alegri u fokusu italjanske javnosti uoči večerašnjeg sudara Juventusa sa Udinezeom. Svako iz svog razloga, pa krenimo redom…

Izabrane vesti

Maks Alegri će večeras protiv Udinezea, u poslednjem meču 24. kola Serije A, 405. put predvoditi Juventus iz uloge šefa struke i tako na večnoj tabeli stići Marčela Lipija. Ispred Alegrija će ostati samo Đovani Trapatoni sa nedostižnih 596 klupa.

Toskanskom stručnjaku ističe ugovor sa Juventusom sledeće godine na leto, međutim njegov ostanak na kormilu Bjankonera je sve veća nepoznanica. Alegri je bio prilično neodređen i koristio je tautološke odgovore tipa da je „sudbina trenera vezana za rezultate i da je najvažnije da se Juve vrati u Ligu šampiona“.

Alegri se nalazi u vrlo delikatnoj poziciji, Inter je pobegao, a Milan se približio. Juve je u poslednja dva kola osvojio samo jedan bod i postigao je samo jedan gol. Istini za volju protiv Empolija je igrao gotovo celu utakmicu sa igračem manje, a prošle nedelje je izgubio od Intera.

U normalnim okolnostima meč sa Udinezeom ne bi trebalo da bude previše zahtevan poduhvat za Juvenstus, ali u novonastaloj sitauciji, dodatno opterećenoj odsustvom Dušana Vlahovića (predostrožnost) i Danila (kartoni) postaje veoma važan test. Eventualni kiks protiv Friulanaca vratio bi turbulencije u Kontinasu, tim pre što Inter, ali i Milan u poslednja dva meseca marširaju kroz prvenstvo.

Pored Alegrija koji će se izjednačiti sa Lipijem po broju Juventusovih klupa i Aleks Sandro će ispisati važnu stranicu istorije Stare dame. Naime, ako budu potvrđene najave da će Aleks Sandro zameniti suspendovanog Danila, to će biti njegova utakmica broj 320 i izjednačiće se sa Davidom Trezegeom na drugom mestu liste stranaca koji su nosili dres Juvea. Ispred Brazilca i Francuza se nalazi samo Pavel Nedved koji je uknjižio 327 nastupa sa grbom torinskog kluba.

Statistika kaže da je Juve pobedio sedam puta uzastopno Udineze na svom terenu, ali i da nikada u istoriji nije vezao osam trijumfa u Torinu protiv tima iz Udina. Takođe, na prethodna četiri dvoboja u Seriji A, Stara dama nije samo pobedila već nije primila ni gol. Udineze nije nanizao pet mečeva bez postignutog gola protiv Juvea više od 20 godina, poslednji put u periodu od 2001. do 2003. godine.

Takođe, Udineze od kada se za pobedu daju tri boda za pobedu nikada nije imao manje od 22 boda posle 24 kola. Drugim rečima, ako Čofijevi fudbaleri ne ostvare pobedu večeras biće to najlošiji skor Udineza u poslednjih 30 godina u Seriji A s obzirom na to da imaju 19 bodova na tabeli.

Gosti će večeras biti prilično oslabljeni jer je Pereira suspendovan zbog kartona, a na listi povređenih su Bijol i Ebose.

KJEZA I MILIK MENJAJU VLAHOVIĆA

Federiko Kjeza (©AFP)Federiko Kjeza (©AFP)

Federiko Kjeza se oporavio u potpunosti od povrede i trebalo bi večeras sa Arkadijušom Milikom da formira napadački tandem. Pred Kjezom su veoma važna tri meseca: s jedne strane mora igrama da uveri Lučana Spaletija da ga pozove pod nacionalu zastavu na Evropskom prvenstvu, a s druge da ubedi rukovodstvo Juvea da zadovolji njegove ekonomske apetite za produžetak ugovora koji ističe u leto 2025. godine.

Nova godina nije dobro počela za Kjezu. Zbog povrede je propustio četiri od sedam utakmica, odigrao je tek 123 minuta i postigao samo jedan gol. Večaršnji suret je prvi koji će Kjeza početi od prvog minuta nakon dva meseca. Imajući u vidu da je Udineze klub protiv koga poslovično pruža najbolje partije i da je tim kojem je postigao najviše golova u Seriji A (3) čini da je večerašnji meč idealan za lansiranje novog Kjeze.

Poziciju Kjeze u Alegrijevoj hijerahiji dovodi ozbiljno u pitanje Kenan Jildiz. Mladi Turčin je eksplodirao u ovoj sezoni i što je najvažnije nakomplementarniji je sa Dušanom Vlahovićem u napadu Bjankonera. O statusu Jildiza u Juveu govori dovoljno kampanja da mu se dodeli desetka kada se završi saga sa Polom Pogbom.

POGBA, NEPLANIRANI TURISTA

Pol Pogba (©Reuters)Pol Pogba (©Reuters)

Udineze budi veoma neprijatna sećanja u Kontinasi, ali i u domu Pola Pogbe. Na premijernom meču protiv Udinezea u ovoj sezoni, koja je trebalo da bude godina preporoda francuskog asa, Pogba je presedeo ceo susret na klupi. Već ta činjenica je bila dovoljna da pokvari raspoloženje Pogbe, a onda je usledio šok.

Pogba je i pored toga što nije proveo ni sekund na terenu izabran za nasumičnu doping kontrolu nakon utakmice. Par nedelja kasnije stigla je, kao grom iz vedra neba, potvrda da je Pogba bio pozitivan. U međuvremenu, Pogba je odigrao 52 minuta protiv Empolija i Bolonje, i to je sav njegov učinak u ovom prvenstvu.

Pogba je suspendovan i plata mu je redukovana na dve hiljade evra mesečno, kako propisuju pravila FS Italije. Igrom slučaja, upravo u ovoj nedelji kada Juve igra protiv Udinezea, tačnije u četvrtak o slučaju Pogba treba da se izjasni Tribunal za antidoping.

Nadležni organi su tražili četiri godine suspenzije za Pogbu. Ako bi taj zahtev bio prihvaćen od sudija to bi praktično značilo kraj karijere Francuza. Pogbini advokati su pripremili odbranu u kojoj ne negiraju da je njihov klijent bio dopingovan, ali insistiraju na tome da Pogba nije imao nameru da uzme nedozvoljene supstance, odnosno da su lekovi i supstance konzumirani kao deo terapije i želje da što pre ozdravi. U slučaju da Tribunal za antidoping poveruje braniocima Pogbe onda bi kazna Francuzu mogla da bude prepolovljena ili čak svedena na godinu dana.

Pobga je prethodnih pet meseci proveo u krugu porodice, teretani i na turističkim putovanjima pošto mu je zabranjeno da trenira u Kontinasi. Imajući u vidu da Pogba živi u bivšoj vili Kristijana Ronalda ima na raspolaganju sva sredstva za održavanje zavidne fizičke forme.

Gazeta piše da Pogba i pored toga što ne može da bude u Kontinasi i dalje održava odlične odnose sa većinom igrača Juvea posebno sa Adrijenom Rabijoom i Timotijem Veom.

Što se tiče pojavljivanja na javnim mestima i na velikim događajima, Pogba je viđen samo na Derbiju Italije prošle nedelje na San Siru u društvu zemljaka i bivšeg fudbaler Juventusa Lilijama Tirama (oca Markusa Tirama).

SAMARDŽIĆ U JUVENTUSU?

Lazar Samardžić je prošlog leta bio na pragu Intera, ovog januara je bio pred kapijom Napolija, a sledećeg jula će, po svoj prilici, otvoriti vrata Juventusa. Italijanski novinari koji prate torinski klub su otkrili pozadinu nedavnih pregovora Lazarovih zastupnika sa šampionom Italije. Prema njihovom svedočanstvu sve je išlo u pravcu transfera Lazara u Napulj dok se nije javio Kristijano Đuntoli. Tehnički direktor Juvea je bio toliko ubedljiv da su u Samardžićevom okruženju prihvatili ideju da sačekaju još šest meseci i da isprate Lazara iz Udineza u Juventus.

Samardžić je u par navrata bio kritikovan da ne igra dobro u kontinuitetu i da nije napravio kvalitativan skok kakav se očekivalo. Najčešći savet koji se daje mladom repezentativcu Srbije, slikovito rečeno, jeste da nauči da igra kao „osmica“ a ne kao „desetka“. „Osmice“ su svima potrebne, a „desetke“ su luksuz koji malobrojni klubovi mogu sebi da dozvole.

Kako god bilo, brojevi demantuju Lazarove kritičare. Samardžić je jedini fudbaler u Seriji A koji je šutirao više od 30 puta prema protivničkom golu (34), kreirao više od 30 gol-šansi za saigrače (36) i imao izand 30 driblinga (32). Brojevi pred kojima se može skinuti samo kapa. Naravno, da je „kapnuo“ neki gol više ili da su fudbaleri Udinezea bili spretniji i koncentrisaniji da iskoriste prilike koje im je stvorio Lazar, sve bi bilo očiglednije.

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni – Gati, Bremer, Aleks Sandro – Kambijazo, Mekeni, Lokateli, Rabio, Kostić – Milik, Kjeza

UDINEZE 3-5-1-1: Okoje – Perez, Đaneti, Kristensen – Fereira, Samardžić, Valas, Lovrić, Zemura – Tuven – Luka

SERIJA A – 24. KOLO

Petak

Salernitana - Empoli 1:3 (0:1)

/Vajsman 69 - Zanoli 23ag, Nijang 88, Kanselijeri 90+4/

Subota

Kaljari - Lacio 1:3 (0:1)

/Gaetano 51 - Dejola 26ag, Imobile 50, Anderson 65/

Roma - Inter 2:4 (2:1)

/Mančini 28, El Šaravi 44 - Ačerbi 17, Tiram 49, Anhelinjo 56ag, Bastoni 90+3/

Sasuolo - Torino 1:1 (1:1)

/Pinamonti 5 - Zapata 9/

Nedelja

Fjorentina - Frozinone 5:1 (3:0)

/Beloti 16, Ikone 19, Martinez Kvarta 43, Gonzales 53, Barak 85 - Maciteli 67/

Bolonja - Leče 4:0 (2:0)

/Baukema 5, Orsolini 27, 49, Odgard 82/

Monca - Verona 0:0

Đenova – Atalanta 1:4 (0:1)

/Malinovski 51 – De Ketelare 22, Kopmajners 55, Zapakosta 100, Ture 103/

Milan - Napoli 1:0 (1:0)

/Ernandez 25/

Ponedeljak

20.45: (1,45) Juventus (4,20) Udineze (8,00)



tagovi

Pol PogbaMasimilijano Alegri

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara