©Reuters
©Reuters

Gibraltarovo stradanje u Nici: Francuzi brojali do 14, pao rekord star skoro tri decenije

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.11.23. | 22:38

Viceprvak sveta u petoj brzini protiv potpunog autsajdera...

Jedni na vrhu, drugi zakucani za dno. Meč bez ikakvog rezultatskog značaja, te je samo trebalo ispoštovati protokol i odraditi ga. Ispotavilo se pak da su Francuzi, kako to Pep Gvardiola često voli da kaže, "ispoštovali" Gibraltar u utakmici koja će u knjigama obeju reprezenentacija biti označena kao istorijska.

Didije Dešan i njegovi izabranici nisu imali milosti prema slabašnom rivalu, ubacili su u petu brzinu i sipali do - vrha! Dok mu nisu napunili mrežu. U pretposlednjem kolu kvalfikacija za Evropsko prvenstvo Francuska - Gibraltar 14:0 (7:0)!

Izabrane vesti

Budući da aktuelni viceprvak sveta zvanične mečeve uglavnom igra u Parizu, publika u Nici imala je veliku sreću da prisustvuje ispisivanju novih stranica u istoriji fudbalske reprezentacije Francuske, jer večerašnji trijumf njen je novi najubedljiviji. Kilijan Embape i drugovi oborili su prethodni rekord postavljen 1995. protiv Azerbejdžana (10:0).

Da će veče na Azurnoj obali biti istorijsko dalo se naslutiti još u ranoj fazi meča, a doprinos istom dao je i defanzivac gostiju Itan Santos. Član gibraltarskog Mančestera 62 prvo je u trećem minutu postigao autogol, da bi po isteku četvrt časa u nameri da ga spreči da postigne gol (u čemu nije uspeo) oštro startovao na Vorena Zair Emerija i zaradio isključenje, ostavivši saigrače na milost i nemilost silno motivisanom rivalu. Već tada Francuzi su imali tri gola prednosti...

Izlišno je sada opisivati svaki od njih, kao i onih 11 što će kasnije doći. Istaći ćemo tek da su se u strelce upisala devetorica fudbalera, odnosno da je Kilijan Embape upisao het-trik asistencija i golova (!?). Onaj iz 82. minuta posebno će pamtiti, jer osim što ga je postigao sa oko četrdesetak metara, bio mu je okruglo 300. u karijeri računajući i klupske i reprezentativne. I to sa svega 25 godina, brže i od Lionela Mesija i od Kristijana Ronalda...

Sa večerašnja tri, Embape je stigao do brojke od 46 golova u dresu sa državnim grbom, što je motivisalo i Olivijea Žirua, najboljeg strelca u istoriji francuske reprezentacije, da ozbiljno pristupi utakmici po ulasku sa klupe, pa se sa dva pogotka u završnim minutima učvrstio na vrhu liste i trenutno ih ima 56.

Meč u Nici zauvek će pamtiti i Zair Emeri, jer osim što mu je bio debitantski u seniorskoj reprezentaciji, obeležio ga je golom, a do prvenca u dresu Trikolora stigli su i Jusuf Fofana i Žonatan Klos, koji je pride zabeležio i dve asistencije.

U drugom meču iste grupe Holandija je kao domaćin savladala Republiku Irsku - 1:0 (1:0). Ovim trijumfom Lale su overile vizu za Nemačku i gotovo izvesno će se na žrebu naći u trećem šeširu, dok je Grčka zahvaljujući rezultatu u Amsterdamu osigurala mesto u baražu.

Strelac pogotka vrednog tri boda bio je Vut Veghorst u 12. minutu. Lako se napadač Hofenhajma otarasio Nejtana Kolinsa na sredini terena, pa iako ga brzina ne krasi, bio je brži od protivničkih defanzivaca i snažnim udarcem u prvi ugao savladao Gavina Bazunua.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

GRUPA B

Francuska - Gibraltar 14:0 (7:0)

/Santos 3ag, Tiram 4, Zair Emeri 16, Embape 30pen, 75, 82, Klos 34, Koman 36, 66, Fofana 37, Rabio 64, Dembele 73, Žiru 89, 90+1/

Holandija - Republika Irska 1:0 (1:0)

/Veghorst 12/



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Gibraltara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara