FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Gnev uperen ka Mesiju dobija nove razmere: Otkazujemo meč Argentine, osramotio je Hong Kong

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.02.24. | 17:51

Kinezi vruće glave doneli intrigantnu odluku

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena u samo jednom danu dospeo je na stub srama i srušio ideal "bezgrešog" superstara u očima miliona Kineza. Više od 40.000 gledalaca platilo je skupocene karte (prosečna koštala 640 dolara) kako bi na terenu videli Lionela Mesija u dresu Inter Majamija u prijateljskoj utakmici protiv selekcije sastavljene od najboljih igrača iz lige Hong Konga. Nije Leo nastupio četvrtog februara u specijalnoj administrativnoj oblasti, uz opravdanje da je povređen, a samo tri dana kasnije igrao je u Tokiju protiv Visel Kobea i tako navukao gnev na sebe kao retko koji put u karijeri.

Državni medij Global tajms optužio je igrača i njegov klub da u Mesijevom neigranju leže politički motivi sa ciljem da se osramoti Hong Kong. Samo nekoliko sati pošto je završen meč u japanskoj prestonici, ogorčene kineske sportske vlasti odlučile su da otkažu prijateljsku utakmicu Argentine i Nigerije koja je trebalo da bude odigrana krajem marta u Hangdžou. U međuvremenu su organizatori utakmice pokušali da bar malo smire strasti među navijačima time što su obećali povrat 50 odsto novca gledaocima.

Izabrane vesti

Slomio je srca Mesi milionima Kineza, a na fudbalskog čarobnjaka ostrvili su se i lokalni političari. Uostalom, same objave pomenutog Global tajmsa instruisane su (navodno) sa samog državnog vrha, a otvorena su brojna pitanja o razlitičom tretmanu Honga Konga. Tamošnja Vlada oglasila se zvaničnom objavom,

"Tatler Azija (organizator utakmice) uložila je sve što je u njenoj moći da organizuje povraćaj novca. Kada su saznali da Mesi neće igrati, zamolili su vlasništvo i menadžment Inter Majamija da ga podstakne da bar ustane, stupi u kontakt sa gledaocima i objasni zašto ne može da igra. Nije učinio ni to. Vlada je uradila sve da podseti svet koliko je Hong Hong relevantan i uzbudljiv na sportskoj mapi. Tatler Azija je objavila da se Inter Majami po potpisu ugovora obavezao da Lionel Mesi i Luis Suares odigraju najmanje po 45 minuta. San je slomljen za sve koji su želeli da vide Mesija na terenu. S obzirom na sada dobro poznate razloge, nadležni organi ustanovili su da uslovi za održavanje prijateljske utakmice Argentina - Nigerija nisu mogući, pa je odlučeno da bude otkazana".

Vredi istaći i da je Mesi zaštitino lice velkih kineskih brendova poput Huaveja, Čerija, Čišui river vajn i Džej Ti Ekspresa. Mesi se nije obratio navijačima na terenu, ali Dejvid Bekam jeste. Popio je salvu zvižduka prvi čovek Intera i samo dodatno podgrejao nezadovoljstvo. Najoštrija u osudi bila je narodna poslanica Regina Ip.

"Mesiju više nikada ne sme biti dozvoljen ulazak u Hong Kong. Odvratan je u svojim lažima i licemerju. Osramotio je Hong Kong. To je u srži celog plana", direktno će gospođa Ip.


tagovi

Lionel MesiInter Majamihong kong

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara