Andrija Živković (Foto: Reuters)
Andrija Živković (Foto: Reuters)

Gol i asistencija Živkovića vredni baraža, Totenhemu treba minimalna pobeda za evropsko proleće (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.12.21. | 22:50

Fejenord, Kopenhagen, Ren i Bazel u osmini finala Lige konferencije, Slavija, PAOK i Karabag u baražu, čeka se rasplet u Grupi G

Fudbaleri PAOK-a su pobedom nad Linkolnom obezbedili mesto u baražu za plasman u osminu finala Lige konferencije (2:0). Opravdali su ulogu favorita, a za evropsko proleće najveće zasluge je poneo reprezentativac Srbije Andrija Živković. Bivši igrač Partizana je najpre načeo rivala, a onda sa golom spojio Stefana Švaba i tako trasirao put ka pobedi.

Dominirao je PAOK i sa pola gasa odradio svoj deo posla. Krajičkom oka je ipak pratio i dešavanja sa stadiona Parken, gde je Kopenhagen dočekao Slovan iz Bratislave. Danci su ipak odigrali fer i savladali ekipu iz Slovačke (2:0), iako su i pre poslednjeg kola imali obezbeđeno prvo mesto u Grupi F.

Izabrane vesti

Igrao se 17. minut kada je sastav iz Soluna stigao do prednosti. Centaršut Sidkleja sa leve strane, odličan skok i još bolja egzekucija Živkovića za 1:0. Bio je to treći pogodak srpskog fudbalera u Ligi konferencija ove sezone i sa tim učinkom je najbolji strelac grčkog sastava.

Otišlo se sa 1:0 na odmor, ali kako se odvijala situacija na terenu, retko ko je mogao da sumnja u trijumf domaće ekipe. Sve je postalo potpuno jasno posle 10 minuta igre u drugom delu, kada je PAOK duplirao prednost. Sjajan centaršut Živkovića sa leve strane, poslao je iz mesta savršenu loptu ka Švabu, koji se samo poklonio i glavom sproveo loptu u mrežu sastava sa Gibraltara. Do kraja je domaćin rutinski odradio posao i priveo meč kraju bez ikakvih problema.

Totenhem nije bio u stanju da izađe na megdan Renu u poslednjem kolu grupne faze, jer zbog širenja virusa korona u svojim redovima nije imao potreban broj igrača na raspolaganju za odigravanje susreta. Zato će tek odlučivati o svojoj sudbini, a Viteze je bio na dobrom putu da mu ozbiljno oteža posao. Savladao je Muru sa 3:1, ali bi gol slovenačke ekipe iz 82. minuta mogao da košta sastav iz Arnema plasmana u baraž.

Naime, s ozbirom da su Totenhem i Viteze upisali po pobedu u međusobnim duelima, a posle trijumfa holandske ekipe ih dele tri boda na tabeli, odlučivaće gol razlika. Trenutno su oba tima na +3, s tim što je Viteze postigao gol više. Jasno je tako da Sparsi moraju da slave protiv Rena, kako bi obezbedili plasman u baraž za osminu finala. Zbog gola Amadeja Marose iz 82. minuta i minimalna pobeda će odraditi posao.

Viteze je za 40 minuta rešio pitanje pobednika. Poveo je u četvrtom minutu preko Bujtinka, potom je Openda u 35. minutu duplirao prednost, da bi posle pogotka Hujsmana u 40. minutu sve bilo prilično jasno. Žurku je na kraju pokvario Marosa, pa će sada čitav Arnem biti uz Ren.

Bazel i Karabag su se na Sent Jakobs stadionu borili za prvo mesto u Grupi H. Domaćin je na kraju bio više nego ubedljiv, pa će sastav iz Azerbejdžana morati u baraž - 3:0.

Ipak, jedan detalj je obeležio ovaj susret. U uvodnim minutima gostima nije priznat čist gol i to u drugom minutu. Vađi je probio po desnoj strani, ušao u sredinu i poslao loptu na drugu stativu ka Zubiru. Ovaj je tukao na prvu, pogodio jednog od fudbalera Bazela, ali se na usporenom snimku jasno vidi da je lopta čitav metar prešla gol liniju...

U nastavku je domaćin postigao tri pogotka, iako su gosti bili prilično opasni, ali je mreža Bazela na kraju mirovala. Švajcarski tim su direktno u osminu finala golovima poslali Artur sa dva i Kasami sa jednim postignutim golom.

LIGA KONFERENCIJE (GRUPNA FAZA) - 6. KOLO

Četvrtak

Grupa E

Union Berlin - Slavija Prag 1:1 (0:0)

/Kruse 54 - Šranc 50/

Fejenord - Makabi Haifa 2:1 (1:0)

/Desers 38, Nelson 65 - David 90+1/

Grupa F

Kopenhagen - Slovan Bratislava 2:0 (1:0)

/Vind 30, Hojlund 53/

PAOK - Linkoln 2:0 (1:0)

/Živković 17, Švab 55/

Grupa G

Totenhem - Ren ODLOŽENO

Viteze - Mura 3:1 (3:0)

/Bujtinik 4, Openda 35, Hujsman 40 - Marosa 82/

Grupa H

Bazel - Karabag 3:0 (1:0)

/Artur 33, 74, Kasami 62/

Omonija - Kairat 0:0




tagovi

Liga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara