Poništeni gol Sulija Muntarija (©AFP)
Poništeni gol Sulija Muntarija (©AFP)

Gol koji je promenio istoriju fudbala: Ibrahimović i Tijago Silva ne bi ni išli iz Milana, stigao bi Tevez…

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.11.20. | 18:42

Tako bar priča Adrijano Galijani

Interovi navijači će Juventusovo poštenje uvek karikirati snimcima kultnog duela iz 1998. godine, nesviranog čistog penala nad Ronaldom i već u sledećem napadu mnogo manje očiglednim jedanaestercom za torinsku Staru damu. Milanovi će se prisetiti 2012. i poništenog gola Sulija Muntarija. I ne samo navijači, bivši direktor Adrijano Galijani, desna ruka Silvija Berluskonija, taj trenutak smatra ključnim za kasnije srozavanje Milanovog imena.

Podsetimo one najmlađe, Juve je u sezoni 2011/2012 do skudeta došao nakon što je u poslednjih 11 kola ispustio samo dva boda. Pre toga je vezao četiri remija. Prvi sa Milanom (1:1). Mada će Rosoneri uvek reći da je torinski gigant taj meč trebalo da izgubi. Muntarijev gol je bio čist kao suza, jedno pola metra iza gol linije prešla je lopta, ali Đanluiđi Bufon je bio lukav, izbio ju je brže-bolje u polje, a u to vreme nije bilo tehnolologije da pomogne.

Izabrane vesti

Trebalo je da nam priznaju gol i siguran sam da bismo te sezone osvojili titulu. Istorija bi izgledala sasvim drugačije. Na kraju te sezone smo prodali Zlatana Ibrahimovića i Tijaga Silvu, dva velika šampiona koja i dan-danas igraju na najvišem nivou. Da je ispalo drugačije oni možda ne bi ni odlazili, a mi bismo doveli Karlitosa Teveza, koji je umesto toga otišao Juventus. Sa njim bismo mi osvojili tri uzastopne titule u Seriji A”, lamentira Galijani u intervjuu za španski magazine Libero.

I dodaje…

Sve zbog Muntarijevog gola”.

Naravno, ostaje pitanje koliko sada Galijani pere sopstvenu biografiju, jer čak i da je Milan savladao Juventus niko ne može da garantuje da bi zaista i bio prvak (Juve je te sezone bio četiri boda ispred). A Galijani voli malo da romansira priče. Pa tako kaže da su sudije krive i za epsko finale Lige šampiona iz 2005. godine kada je Inter imao prednost od 3:0 da bi na kraju izgubio na penale.

Neverovatna utakmica, dominirali smo u svim trenucima osim u tih šest minuta. A ni to im ne bi vredelo da gol Andreja Ševčenka nije poništen zbog nepostojećeg ofsajda. Dešava se. Istanbul je velika patnja čak i ako smo osvojili pehar dve godine kasnije”.

Ima naravno još stvari zbog kojih Galijani žali. Recimo, žali zbog toga što su Rosoneri pustili Andreu Pirla baš u Juve.

Njemu je jednostavno suđeno. Kad sam ga ovog leta video bio je trener Juventusove U23 ekipe i rekao sam mu da će uskoro biti šef struke. I tri dana kasnije ga postave. Pustili smo ga prerano”.


tagovi

Suli MuntariAdrijano Galijani

Obaveštavaj me

Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara