Slavlje fudbalera Liverpula (Reuters)
Slavlje fudbalera Liverpula (Reuters)

Golmanska fešta s šokantnim krajem za Petrovića i Čelsi: Van Dajk protiv nepravde za trofej Liga kupa!

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.02.24. | 18:45

Liverpul desetkovan povredama, gotovo sa omladinskim timom, osvojio prvi od potencijalno četiri trofeja u ovoj sezoni

Spektakl, poezija dva mlada tima željna nadigravanja, golmanska fešta i na kraju šokantan kraj za Đorđa Petrovića i Čelsi u finalu Liga kupa protiv Liverpula. Za razliku od prethodne dve borbe za kup trofej Redsa i Plavaca (FA i Liga kup 2022. godine), treću uzasopnu penal seriju sprečio je smrtonosni trzaj glavom Virdžila Van Dajka (iz 118. minuta), lidera maltene omladinskog tima sa kojim je Jirgen Klop bio prinuđen da juri prvi od potencijalno četiri trofeja ove sezone - 1:0.

Možda je ovako i najpravednije. Ne zato što je Liverpul bio opasniji rival na terenu, već zbog činjenice da je Čelsi večeras u nepovrat bacio ko zna koliko zrelih šansi da nokautira rivala, zato što je u 60. minutu prilično kontroverzno poništen gol čoveku koji je u smiraj produžetaka pomenutu nepravdu ispravio. Možda su fudbalski bogovi večeras stavili veto na penal lutriju i zbog poštede za Mojzesa Kajseda koji je u prvoj trećini meča pogibeljnim startom poslao Rajana Gravenberha na nosila i u bolnicu, možda su dodir sportsku fortunu na Vembliju zaslužili Klopovi omladinci koje je Nemac, silom prilika morao da baca u vatru.

Izabrane vesti

Harizmatični stručnjak je trofej koji je sa Liverpulom osvojio pre dve godine (baš protiv Čelsija) morao da pojuri bez Mohameda Salaha, Darvina Nunjeza, Treneta Aleksandera Arnolda, Dioga Žote, Dominika Soboslaja, Alisona, Kurtisa Džonsa, Žoela Matipa. Poslao je na teren napadački trio u sastavu Luis Dijaz, Kodi Gakpo, Harvi Eliot, dok su trozubac u manevru činili Vataru Endo, Aleksis Mekalister i Rajan Gravenberh. A bez Gravenberha Liverpul je ostao i pre isteka pola sata igre jer ga je pomenuti Kajsedo nagazio na zglob. Koketirao je Ekvadorac sa isključenjem, a neshvatljivo prošao i bez žutog kartona. Prva od dve situacije zbog kojih će grmeti svih oni kojima je velikan sa Enfidla u srcu.

Druga se odigrala kada je na semaforu otkucalo sat vremena igre. Centaršut Harvija Eliota za Van Dajka, neuhvatljiva lopta za Petrovića, ali i odluka glavnog sudije nakon gledanja snimka da pogodak poništi jer se Vataru Endo našao u ofsajdu, a u nastavku akcije pravio blok Leviju Kolvilu. To je dovelo do košarkaškim žargonom rečeno "miss match" situacije, Ben Čilvel je ostao na Van Dajku i holandskoj steni nije mogao ništa u skoku. Ipak, gol je poništen i to je bila uvertira u spektakularnih pola sata fudbala.

Zapravo, čitavo drugo poluvreme bilo je kao poručeno iz vizure neutralnih navijača. Prilika na sve strane, nedostajali su samo golovi, kako zbog vrhunskih predstava Đorđa Petrovića i Kvivena Kelehera, tako i zbog neshvatljivih odluka i promašaja Enca Fernandesa, Konora Galahera, Aksela Disasija.... Daleko zrelije prilike stvarala je ekipa Maurisija Poketina, ali Liverpul sa klincima na terenu poput Džejdena Dansa, Bobija Klarka i Džejmsa Mekonela, nije uspevao da ih kazni. Do produžetaka, nekažnjeno je prošla Encova neshvatljiva nonšalancija iz 52. minuta kada je petom gađao gol, umesto da posluži otvorene saigrače, Disasijev promašaj sa dva metra, Galaherova stativa iz 76, a zatim i neiskorišćen ziver desetak minuta kasnije. Da ne pričamo o senzacionalnoj intervenciji Kelehera iz sudijske nadoknade kada je nogom sprečio Kola Palmera da donese Plavcima prvi trofej u domaćim okvirima još od 2018. godine.

Daleko od toga da Liverpul nije bio opasan, primoravši Petrovića da interveniše u čak 10 navrata! Pohvatao je srpski golman sijaset lakših ili nešto zahtevnijih udaraca iz daljine, u 14. minutu spečio Luisa Dijaza da donese vođstvo Klopovom timu, pre odlazak na odmor spasila ga je stativa nakon Gakpovog udarca glavom. A stativa ga je čuvala i u 116. minutu. Tada je Harvi Elitot gađao glavom, a nakon odbitka Đorđe uspeo da zgrabi loptu u sopstvenom petercu, i da u šumi nogu, najavi penale, do kojih ipak nije došlo.

Pravo uživanje navijačima Čelsi i Liverpul su priredili odsustvom bilo kakvih kalkulacija, pokušaja da čuvaju nulu, već su drugo poluvreme oba tima igrala u režimu svojstvenom ekipama koje jure rezultat. Konstantno se jurišalo sa jedne na drugu stranu terena, Čelsi je, sledstveno odnosu snaga i činjenici da je Liverpul igrao bez većine standardnih fudbalera, prikazali daleko kreativniju igru. Kol Palmer je po ko zna koji put pokazao zašto je ubedljivo najjača karika u timu Plavaca ove sezone, Enco je i pored poigravanja s početka drugog dela znao kako da ubrza i otvori opasnije napade londonskog tima, Disasi i Levi Kolvil su zaslužili visoke ocene čuvajući svoj gol i šesnaesterac. Ali Galaher će razmišljati o zicerima koje je morao da unovči.

Šta god osvojio do kraja poslednje sezone na klupi Liverpula, Jirgenu Klopu se mora skinuti kapa za način na koji vodi velikana sa Enfilda dok mu povrede iz kola u kolo, iz meseca u mesec, kroje sastav. Tokom čitavog januara nije imao lidera Mohameda Salaha, svako malo nedostaje mu nekolicina članova startne postave i ne dozvoljava mu da uigra najjači tim. A i pored toga, Liverpul je lider Premijer lige, Liverpul ima prvi trofej u rukama, za tri dana ga očekuje osmina finala FA Kupa protiv Sautemptona na Enfildu, a u Ligi Evrope je podvučen kao prvi favorit za pehar.

Liverpul slavi Van Dajka, ali možda još više igrača utakmice Kvivena Kelehera. Malo je nedostajalo da Petrović bude heroj zapadnog Londona.


tagovi

LiverpulČelsiĐorđe PetrovićKonor Galager

Obaveštavaj me

Liverpul
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara