Slavlje mladih Engleza (AFP)
Slavlje mladih Engleza (AFP)

Golmansko čudo u poslednjem minutu utakmice donelo Engleskoj titulu prvaka Evrope

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.07.23. | 20:12

Španija promašila penal za produžetke, Ostrvljani bez primjenog gola do krune

Dominirala su španska deca evropskim fudbalom prethodnih godina, igrali pet od poslednjih sedam kontinentalih šampionata za mlade reprezentacije, osvojili čak tri ali su danas naišli na jače od sebe.

Engleska je po prvi put u istoriji prvak Evrope za igrače u uzrastu do 21 godine otkako se takmičenje igra u ovom formatu kao turnir. Mladi Englezi su zasluženo savladali mlade Špance 1:0 u finalu EP odigranom u gruzijskom Batumiju. Imala je Španija u 96. minutu penal da izbori produžetke ali je golman Džejms Traford izveo pravo čudo i duplom odbranom sačuvao titulu Ostrvljanima.

Izabrane vesti

Obe ekipe su u velikom stilu došle do finala i pokazale da su bolje od ostatka Evrope. Englezi su u grupi pobedili svaki meč, Španci imali dve pobede i remi. U četvrtfinalu im je bilo najtesnije pošto su Španci nakon produžetaka eliminisali Švajcarce a Englezi minimalce Portugalce. U polufinalima su pokazali moć i ubedljivo dekalsirali konkurenciju a u finalu je viđena neizvesna bitka koju je rešio gol iz prekida i dorbanjen penal na kraju. 

Oba tima su krcata talentima iz dve najjače lige sveta. Za Englezi su u finalu počeli momci koji vrede na desetine miliona evra poput Kurtisa Džonsa, Emil Smita Roua, Entonija Gordona, Morgana Gibs Vajta, Levija Kolvila, Kola Palmera, a ušli su igrači poput Harvija Eliota ili Nodija Maduekea. Na golu je bio momak o ijem transferu se pričalo prethodnih dana. Džejms Traford je dete Mančester Sitija koji ga je nedavno prodao Barnliju za 22.000.000 evra bez ijedne odigrane utakmice u prvom timu. Danas se videlo i zašto je Vensan Kompani toliko insistirao na njegovoj kupovini...

Kod Španaca nema toliko zvučnih imena a nejasno je kako se u prvoj postavi nisu našli talenti poput Gabrija Veige ili Rodriga Rikelmea koji su želje Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju.

Englezi su počeli bolje i posle pet minuta igre imali veliku šansu kada je Arnau skinuo zicer Gordonu, a potom je sjajnu šansu propustio i Gibs Vajt. Ipak, Španci su uzvratili šansama Baene i Paredesa i posle dvadesetak minuta koliko toliko uspostavili ravnotežu na terenu. Iako su Španci više imali loptu u nogama, Englezi su bili opasniji pa je Kolvil glavom u finišu poluvremena pogodio stativu.

Igrala se duboka nadoknada prvog poluvremena kada su Englezi dobili slobodnjak na davedesetak metara od gola rivala. Kol Palmer je šutirao, Džons zakačio loptu i promenio joj smer taman dovoljno da prevari španskog golmana i završi u mreži. Gol možete da pogledate OVDE.

Usledio je nesportski potez Palmera koji je tokom proslave namerno provocirao klupu Španije pa su na obe strane usledila isključenja ljudi iz stručnog štaba među kojima je bio i slavni Ešli Kol.

Tek nakon sat vremena igre je španski selektor uveo Rikelmea i Veigu ali Španci su do kraja stvorili tek jednu dobru šansu. Engleska je kontrolisala utakmicu, čuvala vođstvo i taman kada se pripremala za veliko slavlje, usledila je drama. U poslednjem od šest minuta nadoknade, Španci su posle VAR sistencije dobili penal nakon prekršaja Kolvila nad Ruizom. Ruiz je preuzeo odgovornost ali ga je Traford pročitao i odrbanio. Potom je skinuio i odbitak Orozu, da bi Kabeljo iz trećeg pokušaja prebacio gol i sve je bilo gotovo. Taj detalj možete videti OVDE.

Traford je sačuvao Engleskoj krunu i redak podvig da neka ekipa osvoji prvenstvo bez primljenog gola!


tagovi

Džejms Trafordmlada reprezentacija engleskemlada reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara