Giorgi Mamardašvili (AFP)
Giorgi Mamardašvili (AFP)

Golmansko otkriće sezone i baskijska noćna mora – Mamardašvili!

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.05.22. | 19:14

Došao je da brani za B tim u trećoj ligi i dobio šansu posle koje eksplodirao

Ako postoji svetla tačka u ovoj nesrećnoj sezoni posrnule Valensije onda je to gruzijski golman Giorgi Mamardašvili. Anonimus koji je postao miljenik navijača Slepih miševa u debitantskoj sezoni.

Kada je Valensija letos saopštila da je na pozajmicu dovela nepoznatog 20-godišnjaka iz Lokomotive Tbilisi, mnogi su verovali da je u pitanju pojačanje za B tim koji se takmiči u trećoj ligi. Valensija je u prvom timu među stativama imala holandskog reprezentativca Jaspera Silesena i iskusnog Haumea Domeneka koji je upisao preko 100 mečeva za Slepe miševe. Anonimnog Gruzina niko nije video kao neku ozbiljniju opciju...

Izabrane vesti

Ali spletom okolnosti je sezonu počeo kao prvi golman! Silesen i Domenek su bili povređeni i trener Bordalas je rešio da pruži šansu Mamardašviliju. Bio je zadovoljan onim što je video od njega na pripremama i nije ga bilo strah. Debitovao je u prvom kolu protiv Hetafea iz kojeg je Bordalas došao na klupu Valensije i oduševio sjajnim odbranama u minimalnoj pobedi 1:0. Poskidao je šuteve Maksimovića, Dura, Masijasa, Suareza i zabeležio debi iz snova. Proglašen je za najboljeg golmana Primere u prvom kolu.

Branio je standardno još pet kola a onda se među stative vratio oporavljeni Silesen i branio u narednih 15 kola. Holanđanin se opet povredio protiv Sevilje ali ga nije zamenio Mamardašvili već Domenek. Usledio je meč protiv Atletiko Madrida u kojem je Valensija vodila 2:0 i na kraju izgubila 2:3 pošto je primila dva gola posle 90. minuta. Bordalas je opet posegnuo za Mamardašvilijem i Gruzin je opet postao prvi golman.

Propustio je od tada dva meča ali oba zbog sitnijih povreda. Fenomenalnim odbranama u polufinalnim mečevima Kupa kralja je protiv Bilbaa je uveo Slepe miševe u finale i ostavio baskijski tim bez sjajne prilike da se plasira u Evropu. Pohvale mladom Gruzinu su stigle i od klupske legende i golmana one poslednje šampionske generacije Santjaga Kanjizaresa.

„On treba da brani pre Silesena. Mora se gledati i dugoročno jer Giorgi može još mnogo da napreduje i u budućnosti može da bude značajna finansijska vrednost za klub“, rekao je Kanjizares.

U skoro svakom pozitivnom rezultatu Valensije, Mamardašvili je bio jedan od ključnih faktora. Ubedljivo najbolji pojedinac posrnulog tima koji je u poslednjih 14 mečeva u Primeri zabeležio samo tri pobede. Imao je seriju od 500 minuta bez primljenog gola što se poslednji put nekom Valensijinom golmanu desilo pre 10 godina kada je Visente Gvaita vezao šest mečeva i 643 minuta bez primljenog gola.

U četiri remija 0:0 je bio najzaslužniji što Slepi miševi i tu nisu poraženi. Poslednji put danas. I opet je Atletik Bilbao bio rival. Mamardašvili je baskijska noćna mora i biće jedan od glavnih krivaca ako se Bilbao ne dokopa plasmana u Evropu.

Baskijski tim je u svojoj Katedrali dočekao Valensiju sa imperativom pobede jer juri saedmo mesto koje vodi u Evropu i trka se sa Viljarealom. Dominirao je Bilbao od početka do kraja, Valensija je bila bezopasna osim jednog šuta Račića ali je Gruzin stavio rampu na gol. U 56. minutu je odbranio zicer Vilijamsu u situaciji ’ jedan na jedan’, potom još jedan u nadoknadi vremena a na kraju je i stativa spasila goste.

Valensija ima još jednu sezonu za zaborav u kojoj je jedina pozitivna stvar Mamardašvilijeva eksplozija. Još u decembru je klub sa Mestalje iskoristio klauzulu da ga otkupi od Dinamo Tbilisija i za tričavih 850.000 evra dobio sjajnog golmana. Ali niska kupovna cena je uzrokovala i potencijalno nisku prodajnu.

Mamardašvilijeva otkupna klauzula je samo 20.000.000 evra što je u današnjim uslovima vrlo pristupačna cena. Ugovor traje do leta 2024. tako da Valensija mora da razmišlja o produžetku i povišici.

„Iskreno, ne znam šta da kažem... To su već pitanja za ljude u klubu. Ja tu ništa ne mogu da utičem. On je neverovatan golman i brani na visokom nivou“, rekao je nedavno trener Bordalas koji strepi da bi mogao da izgubi svoje otkriće.

Još od odlaska legendarnog Kahe Kaladzea, Gruzija ne može da se pohvali fudbalerima koji su u Evropi ostavili iole ozbiljnog traga., Najbolji igrači prethodnih godina su im bili Guram Kašija, Saba Kvirkelija, Jaba Kankava, Tornike Okrijašvili... Poslednjih godina je u Rubinu odskočilo talentovano krilo Kviča Kvaratškelija i on će od leta zadužiti dres Napolija u kojem će zameniti Insinjea. Ima samo 21 godina kao i Mamardašvili i od njih se očekuje da u budućnosti budu simboli nekih lepših vremena za gruzijski fudbal i tamošnju reprezentaciju.

PRIMERA – 35. KOLO

Petak

Levante - Sosijedad 2:1 (0:0)

/Miramon 53, Melero 90pen - Silva 66/

Subota

Majorka - Granada 2:6 (1:1)

/Sevilja 28, Railjo 58 - Suarez 6, Eskudero 46, Puertas 55, Molina 69, 90, Uzuni 78/

Atletik Bilbao - Valensija 0:0

18.30: (1,75) Kadiz (3,45) Elče (5,20)

18.30: (1,95) Selta (3,50) Alaves (4,40)

21.00: (3,25) Betis (3,50) Barselona (2,30)

Nedelja

14.00: (2,10) Hetafe (3,00) Rajo Valjekano (4,10)

16.15: (2,40) Viljareal (3,35) Sevilja (3,30)

18.30: (2,40) Espanjol (3,25) Osasuna (3,30)

21.00: (2,15) Atletiko M. (3,35) Real M. (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Giorgi Mamardašvili

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara